Top 5: De største comebacks i dartsportens historie

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Taylor Lanning

Raymond van Barneveld lagde oprindeligt pilene på hylden efter VM i 2021. Blot et år senere gjorde han dog comeback til PDC, hvor han lagde ud med at vinde sin første titel siden 2013.

Sportens verden er fyldt med enestående fortællinger om spillere og udøvere, der efter både frivillige såvel som ufrivillige pauser er vendt tilbage med succes.

Michael Jordans retur til basketballbanerne, Tiger Woods’ tilbagevenden på golfgræsset og Antonio Contes genopståede hårpragt står tilbage som nogle af de største comebackhistorier i sportshistorien.

Men også i dartens verden er der flere bemærkelsesværdige comebacks at fremhæve. Inspireret af Raymond van Barnevelds imponerede resultater ved det igangværende Grand Slam of Darts tager vi i den forbindelse et dyk ned i arkiverne, og fremhæver her de fem største comebacks i dartsporten nogensinde.

Kriterierne for at være i betragtning til listen er, at der skal være tale om et reelt comeback til sporten. Spillere der har spillet sig tilbage til verdenseliten efter et formdyk, men som ikke har været fraværende fra sporten, har derfor ikke været med i overvejelserne.

Faktorer som spillernes resultater efter deres comeback, længden på spillernes pause fra sporten samt deres meritters eftermæle har været afgørende for, hvor de respektive comebacks er blevet placeret på listen.


5) Andy Fordham

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Bag Andy Fordham gemmer sig en af sportens mest storslåede talenter, men også en af de mest tragiske historier.

Gennem sin BDO-karriere formåede Andy Fordham fra 1995-2001 at spille sig i fire VM-semifinaler, inden han endelig vandt Lakeside-trofæet i 2004. På dette tidspunkt var Andy Fordham anset som en reel udfordrer til Phil Taylor i PDC, hvilket udmøntede sig i en stort anlagt opvisningskamp der blev døbt “The Showdown”, hvor de to verdensmestre skulle stå ansigt til ansigt.

Ved stillingen 5-2 til Phil Taylor måtte Fordham dog trække sig fra kampen som konsekvens af dårligt helbred. Fordham vejede på dette tidspunkt næsten 200 kilo, og var kendt for at have et mere end almindeligt usundt forhold til alkohol.

Dette blev begyndelsen på enden for ‘The Viking’, der de næste tre sæsoner tabte i første runde ved BDO’s verdensmesterskab.

De følgende år kæmpede Fordham en hård kamp for at implementere en sundere livsstil, og deltog kun sporadisk ved diverse turneringer på tværs af BDO og PDC.

I 2013 forsøgte den dobbelte majorvinder så at jagte et helhjertet comeback til den store scene, hvilket helt sensationelt lykkedes ham i 2015, da han vandt en kvalifikationsturnering til Grand Slam of Darts. I en alder af 53 fik Fordham et helt eventyrligt comeback til verdenseliten, da han i den første gruppekamp mod Adrian Lewis lavede en 180’er i sin aller første indgang til skiven.

Fordham tabte ganske vist kampen 5-2, men noterede sig for et fornemt gennemsnit på 99,26. De øvrige kampe endte med en sejr over Wayne Jones efterfulgt af et nederlag til Michael Smith. Dermed gik Fordham ikke videre fra gruppen og opnåede heller ikke nævneværdig succes de følgende sæsoner, inden han deltog ved sin sidste store turnering ved World Masters i 2018.

Andy Fordham døde den 15. juli 2021. Han blev 59 år gammel.

4) Robert Thornton

Foto: PDC

Der var store forventninger til Robert Thornton, da han efter flere imponerende sejre i sin BDO-karriere skiftede til PDC i 2008.

Forventninger blev indfriet næsten med det samme, da han i sin debutsæson spillede sig i semifinalen ved European Championship og året efter i finalen ved Players Championship Finals, alt imens han samme år vandt to Pro Tour-turneringer.

Men de gode takter varede ikke ved, og efter en middelmådig 2010-sæson blev han i foråret 2011 ramt af en alvorlig lungebetændelse, der på et tidspunkt truede ham på livet.

Sygdommen var så hård ved den dengang 44-årige Thornton, at han missede resten af sæsonen og derfor ikke kvalificerede sig til en eneste tv-turnering i otte måneder. I sin blot anden tv-turnering efter sygdomsforløbet lykkedes det dog helt sensationelt Robert Thornton at triumfere ved UK Open, hvor han i finalen besejrede Phil Taylor. Herefter fulgte tre sæsoner i Premier League samt en sejr ved World Grand Prix i 2015.

Robert Thornton mistede sit Tour Card ved indgangen til 2021, men er fortsat aktiv på blandt andet Challenge Touren og i Modus Super Series.

3) Bobby George

Foto: Getty Images

King og Bling, Bobby Dazzler, Mr. Glitter.

Kært barn har som bekendt mange navne, men få navne har vist sig at være så tidsløse og ikoniske, som de tilnavne der blev givet den i dag 76-årige Bobby George.

Kendt for sin farverige og flamboyante personlighed var Bobby George i løbet af 1980’erne en af dartsportens mest populære spillere overhovedet.

Og selvom Bobby George ikke var kendt for at vinde titler ved diverse åbne turneringer på BDO-touren, så formåede han ikke desto mindre at spille sig i VM-finalen i 1980, alt imens han to gange vandt den hedengangne majorturnering News of the World Championship.

Efter en række skuffende sæsoner valgte Bobby George dog at sætte karrieren på pause i 1987. Fem år senere vendte han imidlertid tilbage, hvilket blev fulgt op med en semifinale ved VM i 1993 og karrierens anden VM-finale i 1994 – et resultat der var særligt imponerende set i lyset af, at englænderen brækkede ryggen efter en jubelscene i kvartfinalen.

VM-finalen i 1994 blev Bobby Georges sidste store resultat, inden karrieren endegyldigt blev afsluttet i 2009.

2) Raymond van Barneveld

Foto: PDC/Taylor Lanning

Denne artikel er skrevet forud for Raymond van Barnevelds semifinale ved Grand Slam of Darts 2022. Og selvom en eventuel sejr vil være historisk, så vil det ikke rykke på placeringen på denne liste.

Da 55-årige Barneveld oprindeligt lagde pilene på hylden efter et skuffende nederlag til Darin Young i første runde ved VM 2020, så efterlod han en glorværdig karriere bag sig. Trofæskabet indeholdt blandt andet fem VM-titler og intet mindre end 15 øvrige majortrofæer fra sin tid i BDO og PDC.

Sæsonerne 2018-2019 var dog usædvanligt svære for Barneveld, der foruden enkelte topresultater ved sekundære tv-turneringer ikke havde meget at glæde sig over. Formdyk, tidlige exits på Pro Touren og manglende engagement betød, at hollænderen stormede ned af verdensranglisten.

Karrierestoppet var ikke uventet. Til gengæld kom det som en overraskelse, da Barneveld efter blot ni måneders dartpension bekendtgjorde, at han var klar til at gøre comeback.

Første udfordring blev Q-School i 2021. Her klarede Barneveld sig igennem med det højeste samlede gennemsnit af samtlige spillere ved Q-School. Det var tydeligt for enhver, at ‘Barney’ var tilbage som en langt stærkere udgave, end den der floppede ved VM 12 måneder forinden.

Det blev understreget blot en uge senere, da Barneveld ved en Players Championship-turnering vandt sin første ranglisteturnering siden 2013. Selv H.C. Andersen kunne ikke have skrevet eventyret bedre.

Siden da har Barneveld dog ikke haft nær så meget succes at glæde sig over. Middelmådige resultater på Pro Touren og kun få kvalifikationer til diverse tv-turneringer har indtil nu været kendetegnet for Barnevelds comeback. Den seneste uges præstationer ved Grand Slam of Darts og titlen i februar sidste år bidrager dog til, at Barnevelds eftermæle vil være endnu mere glorværdigt, når han på et tidspunkt stopper karrieren – igen.

1) Peter Wright

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Intet comeback i dartsportens historie når Peter Wrights til sokkeholderne.

Den i dag 52-årige skotske publikumsfavorit debuterede ved BDO’s verdensmesterskab helt tilbage i 1995. Dengang tabte ‘Snakebite’ i første runde til den senere verdensmester, Richie Burnett.

VM-deltagelsen blev umiddelbart den første og sidste for Wright, der de følgende år tjente til føden som arbejdsmand og dækmontør. Der var ikke noget der indikerede, at den senere verdensetter en dag ville vende tilbage til touren og sidenhen skrive sig ind i historiebøgerne som en af sportens mest succesfulde spillere nogensinde.

En aften foran tv-skærmen i 2007 blev dog et vendepunkt for Peter Wright, da han og konen Joanne var tunet ind på den første udgave af Grand Slam of Darts. Wright fortalte Joanne, at han mere end et årti forinden havde besejret flere af de spillere, der deltog ved turneringen. Det gav blod på tanden, og i 2008 gjorde ‘Snakebite’ comeback.

De første sæsoner på PDC-touren var hårde for Wright. Ved VM i 2014 kom dog det helt store gennembrud, da han spillede sig hele vejen til finalen. Her tabte han ganske vist til Michael van Gerwen, men resultatet blev ikke desto mindre startskuddet på en utrolig karriere, der indtil nu har budt på to VM-titler samt sejre ved store turneringer som UK Open, World Matchplay og European Championship. I skrivende stund står Peter Wright herudover noteret for det tredjehøjeste sæsongennemsnit i 2022 på 97,55, hvilket vidner om at han fortsat har niveauet til at kæmpe med om dartsportens største trofæer.


Læs også:

Sky Sports’ eksperter debatterer: Her er de fem største dartspillere i historien

Bobby George: Dette karakteriserer en god dartspiller

Eventyret fortsætter: Raymond van Barneveld er i semifinalen ved Grand Slam of Darts

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*