Tidligere verdensmester Andy Fordham er død

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Den tidligere BDO-verdensmester, Andy Fordham, er død. Han blev 59 år.

Den tidligere BDO-verdensmester, Andy Fordham, er død i en alder af 59 år. Det bekræfter en række større medier og organisationer, heriblandt Sky Sports og PDC.

Engelske Andy Fordham, der blandt fans også var kendt som ‘The Viking’, var i en årrække blandt verdens bedste dartspillere, hvilket blandt andet kom til udtryk ved karrierens højdepunkt i 2004, hvor Fordham triumferede ved BDO’s verdensmesterskab. Forinden da formåede publikumsfavoritten også at vinde den prestigefulde BDO-major, World Masters, i 1999. Herudover havde Fordham fire øvrige VM-semifinaler på CV’et.

200 kilo, for meget alkohol og kollaps ved VM

Gennem store dele af sin aktive karriere havde Fordham dog et veldokumenteret overforbrug af alkohol, og levede i det hele taget en usund livsstil, hvilket sidenhen resulterede i et skræntende helbred. Det kom blandt andet til udtryk under en højt promoveret opvisningskamp mod Phil Taylor i november 2004, hvor Fordham, efter at være kommet bagud 5-2, måtte trække sig fra kampen grundet dårlig vejrtrækning og et generelt dårligt helbred. Efterfølgende medicinske undersøgelser viste, at Fordhams lever blot fungerede 25% i forhold til normalen.

Herefter begyndte karrieren hurtigt at gå ned ad bakke, hvilket kulminerede i 2007, hvor Fordham skulle have mødt Simon Whitlock i første runde ved BDO’s verdensmesterskab, men kort før spillestart måtte køres med ambulance fra spillestedet, efter ‘The Viking’ var kollapset i backstageområdet. Dette skulle sidenhen vise sig at blive Fordhams sidste deltagelse ved verdensmesterskabet, eftersom han aldrig formåede at kvalificere sig igen.

Eventyrligt comeback ved Grand Slam

I de efterfølgende sæsoner var det stærkt begrænset, hvor meget man så til den omkring 200 kilo store viking, der til trods for sine ambitioner om et comeback aldrig for alvor formåede at vende tilbage til verdenstoppen. Karrierens efterår bød dog på et fornemt højdepunkt, da han i 2015 leverede en gedigen overraskelse, og kvalificerede sig til PDC’s Grand Slam of Darts, hvor han i sin første kamp mod Adrian Lewis lavede en 180’er i sin første indgang til skiven. Kampen endte imidlertid med et nederlag, efterfulgt af en sejr over Wayne Jones, hvorefter Fordham måtte se sig besejret af Michael Smith i sin sidste gruppekamp, hvilket også blev Fordhams sidste store TV-optræden.

Så frem til senior-VM

Selvom det efterhånden blev svært at forestille sig Fordham nå tilbage på sit gamle topniveau, så mistede den folkekære skikkelse aldrig håbet om, at han en dag ville spille med ved de store turneringer igen.

En forsmag på det skulle da også være fundet sted til februar næste år, hvor Fordham var blandt de inviterede spillere til det senior-VM, hvor blandt andre Phil Taylor, John Lowe og Martin Adams vil være blandt deltagerne. Den oplevelse nåede Fordham dog aldrig at indfri.


Læs også:

Eric Bristow er død

Oversigt: Disse 22 spillere deltager ved senior-VM

Podcast: Optakt til World Matchplay

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*