Den danske dartlegende Jann Hoffmann er død – blev 65 år gammel

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Både på og udenfor banen var Jann Hoffmann en af de mest indflydelsesrige skikkelser i dansk dartsports historie. Mandag den 16. januar døde han 65 år gammel.

En af dansk dartsports største skikkelser gennem tiden er her ikke længere.

Mandag den 16. januar sov den firedobbelte VM-deltager Jann Hoffmann stille ind. Hoffmann blev 65 år, og døde efter længere tids sygdom.

Gennem sin karriere i dartsporten nåede Jann Hoffmann både at sætte sit aftryk på og udenfor dartbanerne. I sin aktive karriere vandt den karismatiske pilekaster både to individuelle DM-titler og et nordisk mesterskab, alt imens han senere gjorde sig gældende som dansk herrelandstræner og ikke mindst som bærende drivkraft for det forbund der i dag er kendt som PDC Nordic & Baltic.

Den første af de største

Tilbage i 1977 blev den dengang 20-årige Jann Hoffmann første gang introduceret til dartsporten. Der gik dog en længere årrække før en VM-finale i midten af 80’erne mellem Eric Bristow og John Lowe for alvor tændte den indre ild – herefter så Hoffmann sig dog aldrig tilbage. Takket være en ekstraordinær træningsindsats manifesterede Hoffmann sig hurtigt som den første af en ny generation af topspillere i dansk dart.

Efter at have vundet sin første individuelle DM-titel i 1988 overtog Hoffmann således førstepladsen på den danske herrerangliste fra Henning von Essen, hvilket også markerede et nybrud i dansk dart, hvor særligt ham selv, Per Skau og Troels Rusel stod tilbage som trioen der havde sat den foregående generation til vægs.

Største danske VM-sejr nogensinde

Jann Hoffmanns helhjertede dedikation på træningsbanen og ved diverse internationale turneringer kulminerede i 1990, da han som den blot tredje dansker i historien kvalificerede sig til BDO’s verdensmesterskab. På dette tidspunkt indtog Jann Hoffmann niendepladsen på verdensranglisten, og det var vel og mærke to år før verdenseliten brød med det britiske dartforbund og stiftede WDC (senere PDC). På dette tidspunkt var Jann Hoffmann med andre ord med blandt de aller bedste, om end der retfærdigvis fortsat var et betydeligt niveauforskel mellem verdensranglistens top fem og de efterfølgende udfordrere.

Ved sin VM-debut på den ikoniske Lakeside-scene leverede Jann Hoffmann dansk dartsports største individuelle VM-sejr, da han i første runde besejrede verdensranglistens nummer to og tidligere verdensmester Bob Anderson med cifrene 3-2. “What a game! What a Dane!”, lød ordene fra den legendariske engelske dartkommentator Sid Waddell.

Se momentet hvor Jann Hoffmann i 1990 besejrede verdensranglistens nummer to i første runde ved BDO’s verdensmesterskab:

 

Hjerteproblemer satte en stopper for karrieren

I perioden 1990-1994 lykkedes det fire gange Jann Hoffmann at kvalificere sig til BDO’s verdensmesterskab, hvor han to gange formåede at spille sig videre til anden runde. Af øvrige nævneværdige resultater fra den internationale scene er det værd at fremhæve hans sejr ved det nordiske mesterskab i 1991 samt hans tre finaleplaceringer ved Finland Open i 1989, 1991 og 1992 samt andenpladserne ved Holland Open og Sverige Open i henholdsvis 1991 og 1993.

Karrieren stoppede brat i 1995, hvor hjerteproblemer betød, at Jann Hoffmann måtte se sig nødsaget til at lægge pilene på hylden. Efter et års pause vendte Hoffmann dog tilbage til skiven, men formåede aldrig at genvinde fordums styrke. I stedet påtog Hoffmann sig hvervet som dansk herrelandstræner, hvor han bidrog til at fremme en mere professionel tilgang til træningsøvelser, stævnedeltagelser og mentaltræning.

Til trods for at Jann Hoffmann aldrig vendte tilbage til topformen, så viste han gennem årene alligevel prøver på sit ubestridelige talent. Som eksempelvis da han vandt det sjællandske mesterskab i 2001, eller da han for et kort stund var tilbage som nummer tre på den danske rangliste i 2009. Endnu mere spektakulært var det dog, da han så sent som i 2012 besejrede Brendan Dolan ved World Cup of Darts. Nordireren befandt sig på dette tidspunkt i top 25 på PDC’s verdensrangliste.

Katalysator for PDC Nordic & Baltic

At Jann Hoffmann også efter sin aktive karriere havde en oprigtig og inderlig kærlighed til dartsporten kan ikke betvivles. Det kom blandt andet til udtryk ved, at han gerne tog bestik i det frivillige arbejde i den lokale dartklub, samtidig med at han gennem flere år glædeligt deltog som frivillig på Dansk Dart Unions dartskole.

Eftermælet udenfor dartbanerne vil dog særligt blive husket for Hoffmanns store betydning for udviklingen af det forbund, der i dag er kendt som PDC Nordic & Baltic.

Med sin nære ven og kollega fra kriminalforsorgen, Michael Frydendahl, som sin tro væbner stifede makkerparret i 2005 forbundet “Dansk Dart Liga”. Forbundet har sidenhen vokset sig så stort, at det i 2012 indledte et officielt samarbejde med PDC, alt imens det fra 2017 har fungeret som PDC’s officielle regionale forbund for samtlige nordiske og baltiske lande.

I et opslag på Facebook mindes Michael Frydendahl blandt andet sin tidligere kompagnon med anekdoter om, hvordan Hoffmann var en vellidt og respekteret skikkelse blandt nogle af sportens største ikoner, og at Hoffmanns venskabelige relation til flere markante personligheder i PDC-toppen har været afgørende for den senere succes i PDC Nordic & Baltic. En succes der også har været afgørende for, at PDC’s Europa Tour og World Series de seneste år har gæstet København.

Mindes på de sociale medier

At Jann Hoffmann var på talefod med legender som Phil Taylor, Eric Bristow og Raymond van Barneveld kan både ses som et udtryk for de tidligere rivalers respekt for danskerens sportslige meritter, men ikke mindst også for hovedpersonens menneskelige kvaliteter. At finde en person med et ondt ord om den 11-dobbelte landsholdsspiller kan således sammenlignes med at efterlade et sandkorn i Sahara, for så at skulle forsøge at finde det igen et år senere – held og lykke.

På diverse sociale medier mindes flere af dartsportens største ikoner lige nu Jann Hoffmanns eftermæle. Heriblandt Raymond van Barneveld, der på Twitter skriver, at han kendte Jann Hoffmann gennem mange år, og samtidig hylder ham for hans betydning for sporten.

Også skikkelser som den ikoniske caller Russ Bray, tidligere majorvinder Paul Nicholson og den kvindelige topspiller Deta Hedman har på Twitter givet udtryk for deres sorg over Jann Hoffmanns død.

Jann Hoffmann blev enkemand i december 2019, da hans kone Hanne gik bort i en alder af 65. Ægteparret efterlader sig en datter, en svigersøn og to børnebørn.


Læs også:

Top 15: Danmarkshistoriens største dartspillere – del 3/3

Efter kæmpe overraskelse: Q-School vinder sender venlig tanke til Michael Frydendahl og Jann Hoffmann

Oversigt: Alle mandlige medaljevindere ved DM siden 1977

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*