Sky Sports’ eksperter debatterer: Her er de fem største dartspillere i historien

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Både Michael van Gerwen og Phil Taylor er ikke overraskende med på eksperternes top fem over de største dartspillere i historien.

Hvem er de fem største dartspillere i historien? Det spørgsmål satte tre af Sky Sports’ darteskperter, Wayne Mardle, Rod Studd og Stuart Pyke sig forleden til at diskutere på PDC’s YouTube-kanal.

Selvom der som udgangspunkt var relativ enighed om, hvilke fem spillere der skulle udgøre listen, så var der væsentligt større uenighed om, hvordan de skulle placeres. En af årsagerne var, som Stuart Pyke rammende formulerede det, at der er stor forskel på at bedømme, om man laver listen på baggrund af de fem største eller fem bedste dartspillere.

Panelet nåede i den forbindelse frem til et kompromis, hvor de blandt andet bedømte spillerne på baggrund af deres resultater, niveau samt længden af deres karrierer.

Enighed om de tre største

På baggrund af de opstillede kriterier var der dog fortsat uenighed om rækkefølgen på spillerne, og hvilke spillere der skulle indlemmes – særligt i forbindelse med fjerde- og femtepladsen. Til gengæld var der fuldstændig enighed om, hvilke spillere der havde gjort sig fortjent til en plads i top tre.

Læs også: Martin Adams: Eric Bristow er historiens bedste dartspiller

– Ingen der nogensinde har set dart, vil ikke have Phil Taylor, Michael van Gerwen og Eric Bristow i deres top tre. Spørgsmålet er så bare, hvem der skal placeres hvor, lød det undervejs fra Rod Studd.

Eksperternes individuelle top fem:

Wayne Mardle Rod Studd Stuart Pyke
1 Michael van Gerwen Phil Taylor Phil Taylor
2 Phil Taylor Eric Bristow Michael van Gerwen
3 Eric Bristow Michael van Gerwen Eric Bristow
4 Gary Anderson John Lowe Gary Anderson
5 Raymond van Barneveld Raymond van Barneveld Raymond van Barneveld

Stor diskussion om John Lowe

Hvad der omvendt ikke var enighed om, var hvorvidt den tredobbelte verdensmester John Lowe skulle indlemmes i den omtalte top fem. Her var særligt Rod Studd og Wayne Mardle involveret i en hed diskussion.

– Nu siger jeg noget, der kan gå hen, og få mig i problemer. Men jeg er nødt til at sige, at den professionelle dartsport i 1970’erne blev udgjort af omkring 20 spillere. Den blev ikke udgjort af store spillere. Du skulle bare være en anelse bedre end de andre. Det har ændret sig. Men i 70’erne var der ikke mange spillere, man skulle besejre. Det var de samme spillere, der deltog i de samme turneringer, forklarede Mardle, der dermed argumenterede imod, at John Lowe var berettiget til en plads i top fem, til trods for at have vundet verdensmesterskabet i både 1979, 1987 og 1993.

– Det er åbenlyst nonsens, lød det efterfølgende fra Rod Studd

– Vi ved alle, at mennesker bliver bedre til det, de gør, desto mere de gør det. Men det Wayne (Mardle, red.) siger, er at fordi en spiller i dag kan snitte 110, og fordi John Lowe ikke kunne, så er vedkommende større end John Lowe. Ingen argumenterer imod, at Rob Cross og Peter Wright er bedre end John Lowe. Men det han siger, er at fordi de kan gøre noget, som John Lowe ikke kunne i 1984, så er de bedre end ham. Og John Lowe spillede jo ikke kun i 70’erne, gjorde han vel?, lød modsvaret fra Rod Studd.

– Jeg er enig med Wayne så langt, at konkurrencen er væsentligt hårdere i denne æra, end den var i 70’erne og 80’erne. Men jeg er også enig med Rod om, at man ikke kan negligere John Lowe, der er en af de største spillere, sporten nogensinde har set, lød den diplomatiske opsummering af Stuart Pyke, inden de tre eksperter forsonedes med, at John Lowe ikke skulle indlemmes i deres top fem, og at listen i stedet skulle fuldenes med Raymond van Barneveld og Gary Anderson.

Raymond van Barneveld eller Gary Anderson?

En anden interessant diskussion undervejs i debatten var hvorvidt Raymond van Barneveld skulle placeres over Gary Anderson eller ej. Det endte dog med, at Barneveld måtte nøjes med en femteplads, til trods for at have vundet fem verdensmesterskab mod Andersons to. Og selvom fire af de fem VM-titler blev sikret i BDO, så bør det alligevel afgive respekt, mener Wayne Mardle.

– I lang tid var det kun Phil Taylor, der for alvor udmærkede sig i PDC. Ellers var BDO og PDC ret sammenlignelige i den periode, hvor Barneveld vandt sine VM-titler i BDO, lød det fra Mardle, der dog også mente, at Barneveld ikke vandt nok, efter han skiftede til PDC i 2006. En pointe der blev fulgt op af Stuart Pyke.

– Det er vist rimeligt at sige, at ‘Barney’ ikke vandt nok i PDC, taget i betragtning af hvor god han var. Jeg synes, han skulle have vundet meget mere, end han gjorde, lød opfølgningen.

De to eksperters betragtninger bliver da også underbygget af spillernes trofæskabe. For mens Barneveld og Anderson skiftede til PDC i henholdvis 2006 og 2009, så er det alligevel Anderson der har flest PDC-majors på CV’et. Den dobbelte verdensmester står således på nuværende tidspunkt noteret for otte majors, mens Barneveld vandt seks i sin karriere.

Eric Bristow større end Michael van Gerwen?

I den afgørende top tre var der i øvrigt også væsentlig debat om, hvordan pladserne skulle fordeles. Den største forskel fandt man hos Wayne Mardle og Rod Studd. For alt imens Mardle havde placeret Michael van Gerwen på førstepladsen, så argumenterede Studd for, at både Taylor og Bristow var større end hollænderen.

– Jeg kan ikke se hvordan, der overhovedet skulle være noget at diskutere, hvem der er nummer ét. Der er ikke noget at diskutere. Phil Taylor vandt 16 verdensmesterskaber, 16 World Matchplays, seks Premier Leagues, lavede to 9-dartere i samme kamp, havde 11 televiserede 9-dartere og var nummer ét i årtier, lød det, inden han fulgte op med argumenter for, at Eric Bristow også bør betragtes som større end “MVG”.

– Manden var et ikon – også udenfor dartsporten. Han vandt fem VM-titler og var i fem yderligere finaler. Han var en figur, der transcenderede dartsporten, lød argumenterne fra Studd, der til dels blev bakket op af Wayne Mardle.

– Eric Bristow er med afstand berettiget til en plads i top tre. Den karisma og overlegenhed han havde på scenen er aldrig blevet matchet siden, lød det fra Mardle, der dog alligevel argumenterede for, at Michael van Gerwens topniveau er så væsentligt højere end de andres, at han bør være nummer et – dog med et væsentligt forbehold:

– Hvis de spillede 1.000 legs, ville jeg så sætte min lid til Michael van Gerwen eller Phil Taylor? Jeg ville uden tvivl sætte min lid til Taylor. Han er mere pålidelig og stabil end Michael van Gerwen. Men er hans topniveau bedre end van Gerwens? Mit svar er nej, hvilket er årsagen til, at jeg betragter Michael van Gerwen som den bedste spiller nogensinde.

Til trods for uenighederne blev eksperterne dog til sidst enige om – efter Wayne Mardle var kommet i mindretal – at Phil Taylor skulle placeres på førstepladsen, mens Michael van Gerwen og Eric Bristow blev inddelt på anden- og tredjepladsen.

Prominente navne udenfor top fem

Blandt de mest profilerede navne som flere gange blev hevet frem under debatten, men alligevel ikke blev indlemmet i eksperternes top fem var spillere som førnævnte John Lowe samt John Part, Dennis Priestley, Jocky Wilson, Adrian Lewis, James Wade og Martin Adams. En af de længere forklaringer omhandlede James Wade, der er den fjerde mest vindende spiller i PDC’s historie, kun overgået af Phil Taylor, Michael van Gerwen og Gary Anderson.

– Jeg tror, at en spiller der kunne have været i betragtning til listen, men hvis muligheder nok er paceret, er James Wade, hvis han havde vundet en VM-titel. I hvert fald når man tager alle hans Matchplay-titler og TV-sejre i betragtning, lød det fra Rod Studd.

Du kan se eksperternes endegyldige top fem her nedenfor, alt imens du finder hele debatten i den vedhæftede video nederst i artiklen.

Eksperternes endegyldige top fem:

1 Phil Taylor
2 Michael van Gerwen
3 Eric Bristow
4 Gary Anderson
5 Raymond van Barneveld

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*