10 interessante facts forud for VM-finalen

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Gary Anderson og Gerwyn Price mødes i aften i finalen ved PDC’s verdensmesterskab.

I aften klokken 20:30 indledes finalen ved PDC’s verdensmesterskab. Her står verdensranglistens nummer tre, Gerwyn Price, overfor den dobbelte verdensmester, Gary Anderson.

Foruden muligheden for at skrive sig ind i historiebøgerne og vinde præmiechecken på godt og vel fire millioner danske kroner, så er der også adskillige andre ting på spil forud for aftenens finale (som du i øvrigt kan se live på TV3 Sport, Viaplay og PDC.tv). Her er i den anledning 10 interessante facts og informationer, man kan dykke ned i forud for finalen.

1) Gerwyn Price kan overtage førstepladsen på verdensranglisten

Gerwyn Price kan i aften overtage førstepladsen på verdensranglisten, såfremt han vinder VM-finalen. Sker det, så vil han overtage førstepladsen fra Michael van Gerwen, og det vil dermed være første gang siden januar 2014, at hollænderen ikke topper PDC’s verdensrangliste.

Lykkes det i stedet Gary Anderson at vinde finalen, så vil Gerwyn Price fortsat være nummer tre på ranglisten. Anderson vil i øvrigt rykke op som nummer fire, såfremt han vinder finalen. Taber han, vil han rykke op som nummer otte, efter at han indledte VM på 13. pladsen.

2) 10. verdensetter i historien

Såfremt Gerwyn Price formår at vinde VM-finalen, og dermed overtage førstepladsen på verdensranglisten, så vil han i øvrigt blive den 10. verdensetter i PDC’s historie. De ni foregående var (i kronologisk rækkefølge), Alan Warriner-Little, Dennis Priestley, Rod Harrington, Phil Taylor, Peter Manley, John Part, Colin Lloyd, Raymond van Barneveld og Michael van Gerwen.

3) 16. indbyrdes opgør

Søndagens VM-finale vil være det 16. indbyrdes opgør mellem Gerwyn Price og Gary Anderson. Anderson kan i den anledning glæde sig over at have en marginal statistik fordel, efter at have vundet otte ud af de 15 forudgående kampe. Price har dog sejret i fem ud af deres seneste syv opgør – heriblandt deres to seneste i Premier League-regi i henholdsvis august og september.

4) Oprigtige rivaler

Det er ingen hemmelighed, at Gerwyn Price og Gary Anderson ikke er på julekort med hinanden. Rivaliseringen mellem aftenens VM-finalister kan dateres tilbage til Grand Slam finalen i 2018, hvor Anderson var tydeligt frustreret over Prices gentagende jubelbrøl, hvilket kulminerede med, at skotten valgte at lave et let skub til Price, som hentydning til at waliseren skulle hente sine pile, fremfor at råbe til kameraerne.

Price havde inden da spillet en anden kontroversiel kamp mod Simon Whitlock, hvorefter Price blev tildelt en bøde på 180.000 danske kroner, alt imens Anderson sidenhen blev tildelt en officiel advarsel af PDC. Price vandt i øvrigt Grand Slam-finalen 16-13, og selvom de to spillere efterhånden er tøet op overfor hinanden, så er der ingen tvivl om, at de fortsat ikke har lagt rivaliseringen bag sig.

5) Rob Cross’ Premier League-fremtid står på spil

Selvom han ikke er med i finalen, så vil verdensmesteren fra 2018, Rob Cross, formentlig sidde på kanten af sin sofa, hvis han ser finalen i aften.

Rob Cross’ fremtid i Premier League kan nemlig i høj grad afhænge af aftenens resultat. Det er nemlig kun hvis Gerwyn Price vinder finalen, at Rob Cross fortsat vil indtage verdensranglistens fjerdeplads, og dermed være sikret endnu en sæson i dartsportens fineste selskab. Hvis Gary Anderson derimod vinder, så rykker Cross ned som nummer fem, og vil dermed være afhængig af et wildcard. Baseret på ‘The Voltages’ resultater i 2020 så virker det dog usandsynligt, at han skulle blive tildelt et wildcard til Premier League 2021.

6) Gerwyn Price er fjerde spiller i historien der runder en million pund på verdensranglisten

Uanset om Gerwyn Price vinder aftenens finale eller ej, så vil han runde en million pund på PDC’s verdensrangliste. Kun Phil Taylor, Michael van Gerwen og Peter Wright har tidligere opnået dén bedrift.

PDC’s verdensrangliste kører over en to-årig periode. Alle præmiepenge der vindes ved PDC’s ranglisteturneringer overføres i den periode til verdensranglisten. Det system blev for et par uger siden kritiseret af Michael van Gerwen.

7) Gerwyn Price femte walisiske verdensmester i historien – men første i PDC

Gerwyn Price har allerede nu skrevet sig ind i historiebøgerne som den første walisiske VM-finalist i PDC. Dermed kan han selvsagt også blive den første walisiske verdensmester i forbundet. Han vil dog gå i fodsporene på landsmændene Leighton Rees (1978), Richie Burnett (1995), Mark Webster (2008) og Wayne Warren (2020), der alle har vundet VM-titlen i BDO.

8) Anderson på siden af MVG

Hvis Gary Anderson vinder aftenens VM-finale, så vil han være den tredje spiller der vinder minimum tre VM-titler i PDC. Kun Michael van Gerwen (3) og Phil Taylor (14) har således vundet flere end to. Derudover er Gary Anderson nu oppe på fem PDC-finaler i karrieren, hvilket er det samme antal som både Michael van Gerwen og Dennis Priestley. Der er dog langt op til Phil Taylor, der med sine 19 finaler fører stort i dét regnskab.

9) 27 180’ere vil slå rekorden

Hvis der laves 27 180’ere i aftenens finale, så vil VM 2021 slå rekorden for flest 180’ere ved et verdensmesterskab. Den foreløbige rekord er fra 2019, hvor der blev lavet 828 180’ere.

10) Sejr eller ej – Anderson har reddet sin karriere

Det er formentlig de færreste der for alvor troede på, at Gary Anderson havde en reel chance for at spille med om dette års VM-trofæ.

Ikke desto mindre så befinder 50-årige Anderson sig nu i finalen, og rykker dermed op som minimum nummer otte på verdensranglisten. Det er en imponerende bedrift, for den dobbelte verdensmester har de seneste år raslet ned ad ranglisten – blandt andet som resultat af et mærkbart formdyk, begrænset stævneaktivitet og diverse rygproblemer.

Faktisk stod det så galt til, at Anderson som minimum skulle have spillet sig i en kvartfinale ved det igangværende verdensmesterskab for at fastholde sin placering i top 16. Havde han tabt bare én af sine første tre kampe, var han sågar havnet helt nede som nummer 22. Det havde betydet, at Anderson igen skulle dedikere sig 100% til diverse gulvturneringer, for at være sikker på at kvalificere sig til de store TV-turneringer, alt imens han umuligt ville blive genudtaget til Premier League. Den fare er nu ovre, og Anderson er i stedet sikret en fremtid i verdenstoppen minimum et par år endnu – hvis altså han ønsker det.


Læs også:

Barry Hearn: Anderson og Price risikerer at blive straffet

Hvem skal spille Premier League 2021? Her er kandidaterne

Top 10: De mest læste artikler i 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*