Hvem skal spille Premier League 2021? Her er kandidaterne

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Dave Chisnall har efter gårsdagens sejr over Michael van Gerwen spillet sig tilbage i Premier League-varmen.

Hvilke spillere kommer til at kæmpe med om Premier League-trofæet anno 2021? Det får vi efter alt at dømme svaret på umiddelbart efter VM-finalen nu på søndag, hvor PDC’s formand, Barry Hearn, har for vane at offentliggøre navnene på de kommende Premier League-spillere.

Mange ting ligger dog hen i det uvisse. Vi ved eksempelvis endnu ikke, om PDC fortsætter med ni spillere, eller om man vælger at gå tilbage til 10 faste profiler. Det kan også være, at formatet laves fuldstændig om, og at gætteriet om Premier League-kandidater derfor kan sparkes fuldstændig til hjørne.

Denne analyse tager dog udgangspunkt i scenariet, hvor verdensranglistens top fire er direkte kvalificeret, og at Premier League kommer til at består af ni faste spillere. Nederst i artiklen har vi i den anledning valgt at opstille tre scenarier, der hver især afhænger af, hvem der vinder VM. Her har vi dog valgt at opliste 10 potentielle kandidater, med henblik på at helgardere os på muligheden for, at Premier League vil gå tilbage til 10 faste spillere. Hvis ikke det bliver tilfældet, så er det selvsagt kun top ni, man skal forholde sig til.

I det følgende kommer en gennemgang af alle de spillere, der ikke på forhånd er 100% sikker på en plads i Premier League 2021. Det er således kun Michael van Gerwen, Peter Wright og Gerwyn Price der med sikkerhed vil være en del af verdensranglistens top fire efter VM, og resten af spillerne vil derfor risikere at være afhængige af et wildcard.

De 100% sikre:

1. Michael van Gerwen
2. Peter Wright
3. Gerwyn Price

Øvrige kandidater:

4. Glen Durrant 99%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Glen Durrant skrev historie, da han tidligere i år blev den blot tredje spiller i historien, der toppede Premier League-tabellen. Dermed gik 50-årige ‘Duzza’ i fodsporene på Phil Taylor og Michael van Gerwen, inden han sidenhan gik hele vejen og vandt Premier League-titlen i sin debutsæson.

Og det er da også titlen som forsvarende Premier League-vinder, der gør den tredobbelte BDO-verdensmester selvskrevet til Premier League igen i år. Anden halvdel af 2020-sæsonen var ellers én stor skuffelse for Durrant, der i oktober blev testet positiv for corona, hvilket tilsyneladende tog hårdt på verdensranglistens nummer 12. Durrant tabte således første runde ved både World Grand Prix og Players Championship Finals, alt imens han måtte trække sig fra European Championship og røg ud i den indledende gruppefase ved Grand Slam.

De seneste måneders resultater har med andre ord været undervældende, men det er ikke desto mindre usandsynligt, at PDC og Sky Sports ikke vælger at genudtage den forsvarende mester.

5. Nathan Aspinall 90%

Foto: PDC/Lawrence Lustig29-årige Nathan Aspinall vil efter alt at dømme blive belønnet med endnu en sæson i Premier League, efter han i år sluttede på en fornem tredjeplads i grundspillet, inden han sidenhen spillede sig i finalen, hvor han dog tabte til ovennævnte Durrant.

‘The Asp’ har ellers ikke haft nogen god sæson på TV, hvor en enkelt kvartfinale ved Grand Slam kan fremhæves som et af de bedste resultater. To sejre på Players Championship-touren er dog medvirkende til, at Aspinall som minimum vil være placeret som nummer syv på verdensranglisten efter VM, alt imens han har en karakter, en spillestil og et niveau, som i dén grad appellerer til Premier League. Det vil være uhørt, hvis ikke Nathan Aspinall får lov til at kæmpe med om Premier League-trofæet igen i år.

6. Dimitri Van den Bergh 85%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Belgiske Dimitri Van den Bergh er det mest oplagte bud på en kommende debutant i Premier League.

Foruden sin populære karakter og sine underholdende dansetrin, så er der også adskillige sportslige argumenter for, at ‘The Dreammaker’ kan se frem til en sæson i dartsportens fineste selskab. Særligt juli måneds sejr ved World Matchplay står tilbage som en klar indikation på, at den 26-årige publikumsdarling har hvad der skal til, for at kunne gøre sig gældende i den absolutte verdenselite. Derfor gør det heller ikke nær så meget, at Dimitri Van den Bergh fortsat har svært ved at forløse sit enorme potentiale ved PDC’s gulvturneringer, for præstationerne på TV og hans nuværende placering som nummer ni på verdensranglisten kan ingen tage fra ham. ‘Dancing Dimitri’ bør være en uundgåelig kandidat til Premier League 2021, hvortil han ovenikøbet har potentiale for at promovere dartsporten yderligere i sit hjemland.

7. Gary Anderson 70%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at Gary Anderson muligvis har reddet sin karriere ved det igangværende verdensmesterskab.

Kun de færreste havde på forhånd spået ‘The Flying Scotsman’ nogen nævneværdige chancer for at skabe et godt VM-resultat, men efter en sublim præstation i sin kvartfinaleover Dirk van Duijvenbode befinder Anderson sig nu i semifinalen, og er dermed med i opløbet om at vinde sin tredje VM-titel i karrieren.

Anderson var ellers i fare for at ryge helt ud af verdensranglistens top 20, men er nu sikker på at fastholde en plads i top 16. For de fleste andre ville det være så godt som umuligt at komme i betragtning til Premier League, hvis ikke man enten havde vundet en major i den forgangne sæson, eller var placeret i verdensranglistens top 10. Men for Anderson gælder andre regler – han er ganske enkelt for populær til, at det udelukkende er sportslige kriterier, der afgør, om den 50-årige skotte bliver belønnet med endnu en sæson i Premier League – en turnering han i øvrigt vandt i både 2011 og 2015. Derudover vil han med 100% sikkerhed blive udtaget, såfremt han vinder aftenens semifinale mod Dave Chisnall.

8. Rob Cross 60%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Lad det være sagt med det samme; Rob Cross har gennem 2020 ikke været i nærheden af et sportsligt niveau, der berettiger til, at den 30-årige englænder får en fjerde sæson i Premier League i 2021. Tidlige exits i diverse majors samt en sidsteplads i sidste års grundspil har kendetegnet den forgangne sæson for 2018-verdensmesteren, der ikke har vundet en titel siden European Championship i november 2019.

Når Rob Cross så alligevel er med på denne liste, så skyldes det, at han fortsat indtager fjerdepladsen på verdensranglisten, og derfor vil være direkte kvalificeret, såfremt PDC og Sky Sports anvender samme udtagelseskriterier som tidligere. Cross vil dog ryge ned på enten en femte- eller sjetteplads, hvis ikke Gerwyn Price vinder VM-titlen, og så skal der ikke meget fantasi til, for at høre Barry Hearns stemme for sig, der vil argumentere for, at ‘Voltage’ vil have godt af en pause fra Premier League-scenen. Alt afhænger med andre ord af, om Gerwyn Price vinder VM eller ej.

9. Michael Smith 60%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Michael Smith startede ud som nummer fire på verdensranglisten forud for VM, men er allerede nu nede som nummer otte, efter han ikke formåede at forsvare sine præmiepenge fra VM-finalen i 2019.

Faktisk risikerer 30-årige ‘Bullyboy’ at ryge helt ned som nummer 10 på ranglisten efter VM. Det ændrer dog ikke på, at Michael Smith er som skabt til Premier League, og trods alt har haft en fornuftig 2020-sæson, hvor han foruden en semifinale ved World Matchplay også spillede sig i kvartfinalen ved Grand Slam og Players Championship Finals, alt imens han ligeledes vandt to Players Championship-turneringer.

Det er næsten utopisk at forestille sig, at PDC og Sky Sports vil se bort fra Michael Smith til den kommende Premier League-sæson. Den publikumsvenlige kastestil og det enorme topniveau er ganske enkelt for attraktivt til at blive kasseret.

10. Dave Chisnall 50%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Fra at have været helt ude i mørket, så stråler Dave Chisnall nu som en potentiel stjerne på Premier League-himlen.

Med sin ekstraordinært flotte sejr over Michael van Gerwen i gårsdagens kvartfinale befinder Dave Chisnall sig nu i sin første semifinale ved PDC’s verdensmesterskab, og vil som minimum være placeret som nummer otte på verdensranglisten efter VM.

2020 har ellers ikke været prangende for Chisnall, der foruden en semifinale ved World Grand Prix ikke har nogen store resultater at bryste sig med. Men VM er alt andet lige årets vigtigste turnering, og resultaterne herfra står klart i erindringen, når spillerne formentlig offentliggøres i morgen.

Derudover har ‘Chizzy’ alt det, som Premier League drejer sig om. En populær karakter, en fornuftig rytme, et uhyggeligt topniveau og et hav af 180’ere. Det virker helt oplagt, at Chisnall i år får comeback i Premier League, efter at han var en fast profil i årene 2013-2017. Det eneste der taler imod, er hvis han falder fuldstændig sammen i aftenens semifinale mod Gary Anderson.

11. José de Sousa 25%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

José de Sousa har været en af de helt store positive historier i 2020, efter at portugiseren sensationelt gik hele vejen ved Grand Slam, alt imens han en måned forinden triumferede på Europa Touren.

Et middelmådigt VM kan dog blive skæbnesvangert for ‘The Special One’, der ellers ville have været selvskrevet til Premier League, hvis blot han havde vundet sin kamp i tredje runde mod Mervyn King. José de Sousa vil nemlig højst være placeret som nummer 15 på verdensranglisten efter VM, alt imens nye navne sidenhen har budt sig til – heriblandt spillere som Dave Chisnall og Gary Anderson, der i dén grad har spillet sig tilbage i varmen med deres stærke VM-resultater.

José de Sousa kan dog håbe på, at hans portugisiske pas vil være en medvirkende faktor til at PDC og Sky Sports vil have kommercielle interesser i at kigge Grand Slam-vinderens vej.

12. Stephen Bunting 20%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Stephen Bunting var slet ikke i spil til en plads i Premier League forud for det igangværende verdensmesterskab, og vil heller ikke være det, hvis ikke han vinder aftenens semifinale mod Gerwyn Price.

Skulle Bunting imidlertid vinde i aften, så vil han dog være svær at komme udenom i forhold til en plads i Premier League 2021. Alt afhængig af resultatet af semifinalen mellem Gary Anderson og Dave Chisnall, så vil Bunting i øvrigt være sikker på at spille sig op som nummer 10 eller 11 på PDC’s verdensrangliste, hvilket ligeledes taler for et comeback til det fine selskab, som Bunting selv var en del af tilbage i 2015.

Både PDC og Sky Sports vil dog være bevidst om, at Bunting ellers har haft en skuffende sæson, og ganske enkelt ikke har et sportsligt niveau, der på kontinuerlig basis vil kunne gøre sig gældende i Premier League. Derfor vil Bunting formentlig være tvunget til enten at vinde VM, eller levere nogle fuldstændig ekstraordinære præstationer i henholdsvis semifinalen og en eventuel finale – det er dog i sig selv svært at forestille sig.

13. James Wade 15%

Foto: PDC/Lawrence Lustig

2020 har ikke været noget dårligt år for James Wade, der efter en enkelt Players Championship-titel og finaleplaceringer ved European Championship og Grand Slam slutter sæsonen som nummer syv på verdensranglisten – dog med fare for at ryge ned som nummer ni efter VM.

Premier League er dog i høj grad en kommerciel turnering, hvilket ikke er nogen fordel for 37-årige Wade, der ellers har 10 Premier League-sæsoner på CV’et. Der er ganske enkelt for mange nye navne, der banker på døren, og det er derfor marginaler der gør, at ‘The Machine’ må forventes at misse Premier League for andet år i træk.


Bud på Premier League spillere i 2021 (Hvis Gerwyn Price vinder VM):

1. Michael van Gerwen
2. Peter Wright
3. Gerwyn Price
4. Rob Cross
5. Glen Durrant
6. Nathan Aspinall
7. Dimitri Van den Bergh
8. Gary Anderson
9. Dave Chisnall
10. Michael Smith

Bud på Premier League spillere i 2021 (Hvis Gary Anderson eller Dave Chisnall vinder VM):

1. Michael van Gerwen
2. Peter Wright
3. Gerwyn Price
4. Glen Durrant
5. Nathan Aspinall
6. Dimitri Van den Bergh
7. Gary Anderson
8. Dave Chisnall
9. Michael Smith
10. José de Sousa

Bud på Premier League-spillere i 2021 (Hvis Stephen Bunting vinder VM):

1. Michael van Gerwen
2. Peter Wright
3. Gerwyn Price
4. Stephen Bunting
5. Glen Durrant
6. Nathan Aspinall
7. Dimitri Van den Bergh
8. Gary Anderson
9. Dave Chisnall
10. Michael Smith


Læs også:

José de Sousa: Fra ukendt køkkenmontør til potentiel Premier League-profil

Opdateret verdensrangliste efter VM’s fjerde runde

Dansk Dart Union og Dartnyheder.dk hylder igen årets danske dartspillere

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*