Tour-Kortet er i hus – men hvad nu? Her er, hvad der venter Vladimir Andersen

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Global Darts TV

Vladimir Andersen vil de kommende 24 måneder have adgang til PDC’s Pro Tour, efter han i går vandt et af PDC’s 128 Tour Cards.

Dartnyheder.dk’s dækning af dansk dart er støttet af Fary Lochan

32-årige Vladimir Andersen skrev i går historie, da han som den første danske dartspiller nogensinde vandt et Tour Card via PDC’s Q-School. Tidligere har Per Laursen også haft et Tour Card, men det blev vundet gennem PDC Nordic & Baltic, og Laursen gjorde aldrig brug af Tour Cardet, og det er ikke længere muligt at vinde et Tour Card gennem PDC Nordic & Baltic.

Med hvad vil det egentlig sige, at vinde et Tour Card? Og hvad er det, der venter Vladimir de kommende to sæsoner? Det får du svaret på i denne artikel.

Hvad kan man med et Tour Card?

I alt er der 128 spillere i verden, der har et Tour Card. Blandt de mest prominente Tour Card-indehavere er spillere som Gerwyn Price, Peter Wright og Michael van Gerwen. Alle PDC’s 128 Tour Card-indehavere har mulighed for at deltage på PDC’s Pro Tour.

Men hvad er PDC’s Pro Tour egentlig? Det er et godt spørgsmål, for Pro Touren består i virkeligheden af flere turneringer. I første omgang er det dog Players Championship-touren, der er interessant.

I løbet af 2022 vil der blive afholdt 28 Players Championship-turneringer, og det er altså udelukkende Tour Card-indehavere, der automatisk er sikret deltagelse ved disse turneringer. Hvis en eller flere af de 128 Tour Card-indehavere vælger ikke at deltage ved en Players Championship-turnering, så går pladsen i stedet til den/de højst placerede spiller på Challenge Tour-ranglisten. Challenge Touren er for de spillere, der deltog ved Q-School, men som ikke vandt et Tour Card.

Players Championship-turneringerne afholdes som regel i weekender, hvor der spilles en enkelt turnering både lørdag og søndag. De to første turneringer afholdes den 5. og 6. februar.

Players Championship-turneringerne er de turneringer, der ofte bliver omtalt som “gulvturneringer”. Her er der ingen tilskuere, og spillerne må ikke lave jubelbrøl eller lignende under kampene. Ved hver turnering vil udvalgte kampe i øvrigt kunne ses live på PDC.tv, og der er derfor også mulighed for, at Vladimir Andersen vil skulle spille på en af de to TV-baner. Langt de fleste kampe bliver dog spillet uden kameraer, og vil derfor kun kunne følges live på DartConnect.

Foruden Players Championship-touren, så vil Vladimir Andersen også have mulighed for at deltage ved særlige kvalifikationsturneringer til store TV-turneringer som Grand Slam of Darts og VM. For nye Tour Card-indehavere, er det dog ubetinget Players Championship-touren, der kommer til at optage den største del af kalenderen.

Er Vladimir Andersen nu professionel?

Selvom Vladimir Andersen nu har mulighed for at spille med på Pro Touren, så betyder det ikke, at han nu er professionel. Faktisk er der adskillige Tour Card-indehavere, der er nødt til at have et arbejde ved siden af deres karriere, og for omkring halvdelen af alle 128 Tour Card-indehavere vil de økonomiske udgifter ved at deltage på Players Championship-touren være større end indtægterne.

Der vil nemlig være store omkostninger, der skal betales. Vladimir Andersen skal ganske vist ikke betale tilmeldingsgebyr på Pro Touren, men stort set alle Players Championship-turneringer afholdes i England. Der vil derfor være væsentlige omkostninger til både flybilletter, hotel og forplejning fremadrettet, såfremt Vladimir Andersen har i sinde at deltage ved turneringerne.

Der er dog også ganske pæne præmiepenge at vinde på Players Championship-touren. Hvis bare man vinder sin kamp i første runde, vinder man 750 pund, svarende til godt og vel 6.500 danske kroner. Går man videre til anden runde vinder man lidt over 11.000 danske kroner. Hvis ikke man vinder en eneste kamp, så må man dog gå tomhændet hjem, hvilket vil være virkeligheden for halvdelen af deltagerne ved hver turnering.

Hvis man skal forsøge at spå om Vladimir Andersens kommende indkomst på Players Championship-touren, så kan man sammenligne med spillere på nogenlunde samme niveau. Engelske Jake Jones spillede eksempelvis alle 31 Players Championship-turneringer i 2021, og leverede et sæsongennemsnit på 86,72, hvilket er stort set identisk til det gennemsnit, Vladimir Andersen leverede ved Q-School.

Jake Jones vandt dog kun fem kampe hele sæsonen, og ville med de nye præmiepenge for 2022 have vundet 3.500 pund, svarende til godt og vel 30.000 danske kroner. Vladimir Andersen vil altså kunne forvente, at Players Championship-touren kan risikere at blive en udgift, som han enten selv skal dække, eller skal have hjælp til at dække af enten sponsorer, donorer eller lignende.

Kommer Vladimir Andersen på TV?

Bare fordi man har et Tour Card, så er man ikke automatisk sikret deltagelse ved diverse TV-turneringer. Kvalifikation til store turneringer som eksempelvis verdensmesterskabet, World Matchplay og World Grand Prix kræver således, at man kvalificerer sig gennem eksempelvis verdensranglisten, enkeltstående kvalifikationsturneringer eller lignende, afhængig af hvilken turnering der er tale om.

Såfremt reglerne ikke ændres i 2022, så vil Vladimir Andersen dog være sikret en plads på det danske landshold ved World Cup of Darts, alt imens han formentlig også vil blive inviteret til World Series-turneringen Nordic Darts Masters. Dermed vil han som udgangspunkt kunne se frem til to TV-turneringer i år.

Vladimir Andersen er dog også sikret deltagelse ved TV-turneringen UK Open. Her vil han dog træde ind i første runde af turneringen, og vil derfor ikke være sikker på at spille på TV.

Lukker det nogle døre?

Men har den nye titel af Pro Tour-spiller også konsekvenser for Vladimir Andersen? Det korte svar er ja.

For det første, så vil Vladimir Andersen ikke kunne deltage ved turneringer udenfor PDC-regi, hvor der bliver enten streamet eller vist TV-billeder. Med andre ord er WDF-turneringer som Denmark Open & Masters udelukket for Vladimir Andersen. Samtidig kan det vise sig, at han ikke får lov til at spille DM, eftersom Dansk Dart Union planlægger at streame DM i 2022. Her kan Vladimir Andersen dog muligvis få dispensation af PDC.

Til gengæld må Vladimir Andersen gerne spille turneringsdart og stævner i Danmark, hvor der ikke bliver streamet. Han kan derfor sagtens tørne ud for Royal i den løbende turnering, alt imens han som udgangspunkt gerne må deltage ved nationale stævner.

På et lidt højere plan kan Vladimir Andersen i øvrigt heller ikke længere kvalificere sig til PDC’s Europa Tour gennem kvalifikationsturneringerne gennem PDC Nordic & Baltic. PDCNB’s kvalifikationsturneringer til Europa Touren er nemlig udelukkende åben for spillere, der ikke har et Tour Card. I stedet vil Vladimir Andersen nu være tvunget til at deltage ved kvalifikationsturneringer, hvor han skal spille mod andre Tour Card-indehavere. Det bliver derfor væsentligt svære for Vladimir Andersen at kvalificere sig til Europa Touren fremadrettet.

Vladimir Andersen må dog fortsat gerne deltage på PDC Nordic & Baltics Pro Tour. Top to på PDCNB’s Pro Tour-rangliste kvalificerer sig til VM, og de to første turneringer spilles i Slangerup mellem den 29.-30. januar.

Hvad så om to år?

Mens Vladimir Andersen altså har vundet et Tour Card, og dermed er sikret deltagelse på Pro Touren frem til den 31. december 2023, hvad sker der så, når de to år er gået?

Det er faktisk ret enkelt. Hvis ikke Vladimir Andersen har formået at spille sig i top 64 på verdensranglisten inden udgangen af 2023, så mister han sit Tour Card, og vil derfor være nødsaget til at vinde det tilbage ved Q-School igen i 2024. Hvis han omvendt formår at spille sig i top 64 på verdensranglisten ved indgangen til 2024, så vil han omvendt være sikret sit Tour Card i minimum 12 måneder mere.

Hvad skal vi forvente?

På nuværende tidspunkt er det formentlig kun Vladimir Andersen selv, der har en fornemmelse af, om han kommer til at deltage ved alle Players Championship-turneringer de kommende år. Hvis ikke han gør det, så vil det formentlig blive svært at spille sig i top 64 på verdensranglisten inden 2024, eftersom Players Championship-touren er grundlaget for præmiepenge og ranglistepoint for langt de fleste nye Tour Card-indehavere.

Hvis han alligevel vælger at spille alle Players Championship-turneringer, så vil det dog alligevel blive svært at spille sig i top 64 på verdensranglisten. I hvert fald hvis man kigger på statistikkerne.

Vladimir Andersen leverede således et samlet gennemsnit omkring 86 på Q-School. I 2021 rakte et gennemsnit på 86 kun til en plads som cirka nummer 130 ud af samtlige 162 spillere, der sidste år deltog på Players Championship-touren.

Man må dog også forvente, at Vladimir Andersen vil kunne hæve sit gennemsnit en smule, eftersom han forud for Q-School havde været delvist væk fra sporten i to år med en karantæne, og derfor var “rusten”, som han selv udtrykte det. Men tiden vil vise, om han også har et Tour Card ved indgangen til 2024.

Første opgave for Vladimir Andersen som Tour Card-indehaver bliver de to Pro Tour-turneringer på PDC Nordic & Baltic-touren i Slangerup den 29.-30. januar, inden Players Championship-touren starter op med to turneirnger i England i weekenden efter.

Kilder: DartConnect og PDC.tv


Læs også:

Officielt: Vladimir Andersen har vundet et Tour Card

Efter kæmpe overraskelse: Q-School vinder sender venlig tanke til Michael Frydendahl og Jann Hoffmann

Efter to års karantæne: Vladimir Andersen er tilbage – gør comeback ved Q-School

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*