Efter to års karantæne: Vladimir Andersen er tilbage – gør comeback ved Q-School

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Nederlandse Darts Bond

Vladimir Andersen blev i december 2019 tildelt en karantæne på 24 måneder af Dansk Dart Union. Den karantæne er nu udløbet.

Han er af mange betragtet som det største talent, dansk dart nogensinde har produceret. Som blot 18-årig toppede han da også den danske seniorrangliste, hvorefter han i 2009 vandt han det individuelle danske mesterskab som 19-årig. De efterfølgende år bød på sejre ved sekundære internationale turneringer som German Gold Cup og Dortmund Open, alt imens han også var fast mand på det danske seniorlandshold i WDF-regi.

Forventningerne til det unge stjerneskud var store, men en række karantæner forårsaget af disciplinære overtrædelser har sidenhen haft store konsekvenser for nu 32-årige Vladimir Andersens karriere. Blandt andet kostede en karantæne i 2015 ham debuten ved BDO’s verdensmesterskab, der ellers skulle have været kulminationen på flere års intens dedikation og jagt på ranglistepoint over det meste af Europa. Det skulle have været hans helt store gennembrud.

Efter at have udstået sin straf, var håbet, at Vladimir Andersen ville vende stærkere tilbage, men sådan gik det imidlertid ikke. I stedet blev vejlenseren tildelt nye karantæner af både landshold og Dansk Dart Union, hvilket i 2019 kulminerede med en karantænedom på intet mindre end 24 måneder, hvor han blev afskåret fra al aktivitet i DDU og WDF. Endnu engang var karantænen et resultat af klager over dårlig opførsel ved nationale turneringer.

Lykkelig over at være tilbage

De to lange år virkede endeløse for hovedpersonen selv, men i mandags udløb karantænen, og Vladimir Andersen har nu igen mulighed for at dyrke den sport, det har defineret ham gennem det meste af sit liv.

Og det forestående comeback bliver ikke et lavmeldt et af slagsen. Den, for hovedpersonen selv, længe ventede tilbagevenden kommer nemlig til at foregå ved en af dartkalenderens mest definitive turneringer, PDC’s Q-School, der indledes den 9. januar næste år

I forbindelse med Vladimir Andersens overståede karantæne, har vi taget en snak med evighedstalentet, der ikke lægger skjul på, at han er glad for at være tilbage, og at han fortsat anser sig selv som Danmarks bedste dartspiller.

Vladimir Andersen vil i den kommende sæson igen tørne ud for bandomsklubben Royal. Foto: Dansk Dart Union

Hvordan føles det, at karantænen er overstået?

– Jamen det er så dejligt. Jeg har jo ventet på det i to år, så det er selvfølgelig en forløsning. At der så har været corona i mellemtiden, det kan jo kun fryde mig over. Naturligvis ikke på grund af sygdommen, for coronakrisen har jo været en kæmpe tragedie, men det har nu engang været nemmere at leve med karantænen, når der ikke har været så mange stævner og turneringer, jeg er gået glip af.

– Men jeg har glædet mig helt vildt til at komme tilbage, og jeg har da også spillet dart i mellemtiden – blandt andet på et hold i Tyskland, så helt slemt har det ikke været.

Har holdt formen ved lige

Hvordan er formen, og har du holdt dartspillet ved lige?

– Halvt om halvt. Jeg vil ikke sige, at mit niveau er faldet, men jeg er selvfølgelig lidt rusten. Jeg har jo ikke fået den samme kamptræning, som andre har. Men jeg har sørget for, at holde træningen ved lige – blandt andet nede i Royal, på webcam-dart og med klubkammerater som Allan (Dyring, red.) og Michael (Ladefoged, red.), fortæller Vladimir Andersen, der da også står og træner med netop Allan Dyring, da det telefoniske interview finder sted.

– Jeg må indrømme, at jeg ikke trænet nær så meget, som jeg ville have gjort, hvis ikke jeg havde haft en karantæne. Men jeg prøver da at holde formen ved lige, og jeg har lovet min sponsor, at jeg træner koncentreret frem mod Q-School, uddyber han, og løfter dermed også sløret for, at Faxe Kroen i Kolding har finansieret hans tilmeldingsgebyr ved Q-School.

– Og så vil jeg også sige, at allerede med det niveau jeg har nu, så føler jeg godt, at jeg kan være med ved Q-School. Dermed ikke sagt, at jeg vinder et Tour Card, for jeg ved, hvor mange gode spillere der kommer. Men jeg ved, at jeg er bedre end alle de andre danskere, så hvis der er en dansker, der vinder et Tour Card, så bliver det mig, lyder det med vanlig selvsikkerhed fra den tidligere danmarksmester, der dog ikke vil sætte ord på, hvad han forventer at kunne levere af gennemsnit, når Q-School løber af stablen.

– Jeg synes, det er svært at sige, hvad jeg forventer at snitte. Og for at være ærlig, så er jeg også ligeglad. Jeg går slet ikke op i, hvilke snit jeg leverer. Gennemsnit betyder ikke noget for mig. Jeg vil bare gerne have lov til at koncentrere mig om at vinde. Jeg er ligeglad med, om jeg vinder en kamp med et gennemsnit på 83 eller 107. Jeg skal bare vinde, og så er præstationerne sekundære.

Vladimir Andersen spillede sig i 2014 i semifinalen ved Dutch Open, der er verdens største turnering målt på antallet af deltagere.

Har fortsat ambitioner

Selvom det efterhånden er seks år siden, at Vladimir Andersen kunne have glædet sig over sin debut ved Lakeside, men i stedet måtte se BDO’s VM udfolde sig i TV’et uden sin egen deltagelse, så betyder det ikke, at nedturen og de seneste års karantæner fra sporten har fået betydning for Andersens ambitionsniveau. På spørgsmålet om hvorvidt han fortsat har ambitioner, er svaret således et rungende ja.

– Ja, selvfølgelig har jeg ambitioner. Hvis ikke jeg havde ambitioner, så var jeg ikke taget til Q-School. Og hvis ikke det lykkes ved Q-School, så er der andre måder, at bryde igennem på.

– Jeg mangler selvfølgelig noget kamptræning, så jeg tillader mig at være tålmodig – men selvfølgelig har jeg ambitioner, lyder det.

Glæder sig over at være tilbage i Royal

Da Vladimir Andersen i sin tid startede sin dartkarriere, foregik det i den lokale Vejleklub, Royal.

I 2016 blev Vladimir Andersen dog ekskluderet fra sin barndomsklub. Eksklusionen kom på bagkant af de disciplinære sager, og var en stor nedtur for ham, da han alle dage har haft et nært og personligt forhold til klubben.

I august sidste år blev Vladimir Andersen dog benådet, da det på en eksklusiv generalforsamling blev besluttet, at han igen kunne melde sig ind i klubben. Derfor kommer han også til at være med på Royals førstehold i den næstbedste danske række, når den løbende turnering starter op igen i det nye år.

Kommer du til at spille for Royal i den kommende sæson?

– Ja, det gør jeg, det er helt sikkert. Royal er jo min klub, og det har den altid været, så jeg er virkelig glad for, at jeg de har taget imod mig igen. Det betyder meget for mig.

Ser stadigvæk sig selv som Danmarks bedste dartspiller

Selvom det efterhånden er 12 år siden, at Vladimir Andersen vandt karrierens foreløbigt eneste individuelle danske mesterskab, så er han ikke tvivl om, at han fortsat er Danmarks bedste dartspiller.

Anser du fortsat dig selv som Danmarks bedste dartspiller?

– Ja, det gør jeg. Det er helt sikkert.

– Jeg har jo fulgt med i resultaterne fra 1. division og ved diverse stævner, og selvom jeg er rusten, så er der ikke noget, de andre præsterer, som jeg ikke kan gøre bedre.

– Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan tabe til de andre, for selvfølgelig kan jeg det. Men hvis man ser helt overordnet på det, så er jeg Danmarks bedste dartspiller. Det vil man måske ikke se lige med det samme, men giv det noget tid, og så er der ingen tvivl.

I 2010 var Vladimir Andersen med på det danske World Cup-landshold i PDC, hvor Danmark mødte Østrig i første runde.

Træt af fordomme

Nogle vil måske mene, at det bare er et spørgsmål om tid, før du får endnu en karantæne. Hvad tænker du om det?

– Jamen det er jo det spørgsmål, jeg hele tiden bliver mødt med, men så vender jeg bare ryggen til, for den slags negativitet, den hører ikke hjemme hos mig. De har jo allerede dømt mig, før jeg træder ind i lokalet.

– Dem der stiller de spørgsmål, er måske også de samme personer, som håber på, at jeg får en karantæne igen. Og ja, det er godt nok mange sure mennesker ude i dartverdenen, der stiller mig det spørgsmål som det første, når de ser mig. ’Nå, hvor længe varer det så denne gang?’, ’kan du nu holde dig i skindet’ og pis og lort. Det er sgu ærlig talt en lidt kedelig oplevelse, for det er jo også et dumt spørgsmål at komme med.

– Jeg tager jo aldrig ud til et stævne, hvor jeg træder ind ad døren og tænker: ’Nå, hvordan får jeg en karantæne i dag?’. Det ville jo være totalt åndssvagt. Så jeg synes også, det siger lidt om de mennesker, der rent faktisk stiller de spørgsmål.

”Jeg er sgu gået hen og blevet kedelig”

Hvorvidt Vladimir Andersen i fremtiden risikerer endnu en karantænedom, kan kun tiden vise. Men på spørgsmålet om, hvorvidt han kommer til at lave om på sig selv, erkender han, at det kan blive nødvendigt.

Kommer du til at opføre dig anderledes ude ved stævner, eller er du den samme Vladimir som for to år siden?

– Jamen nu har jeg jo fundet ud af, at jeg nærmest får en karantæne, hvis bare jeg trækker vejret, så selvfølgelig kommer jeg til at have det i baghovedet, lyder det fra Vladimir, inden samtalen bliver afbrudt af træningsmakkeren Allan Dyring, der med en åbenlys humoristisk undertone tilføjer: ”Han er faktisk gået hen og blevet kedelig”.

– Ja, ved du hvad, jeg er sgu gået hen og blevet kedelig, lyder det grinende fra Vladimir, inden han i et mere seriøst toneleje tilføjer:

– Jeg kommer stadigvæk til at være mig selv. Men nu ved jeg jo, hvor lidt der skal til, før jeg risikerer at få en ny karantæne, og så er det selvfølgelig noget, jeg tænker over, afslutter han.


Læs også:

Oversigt: Alle mandlige medaljevindere ved DM siden 1977

Efter ekstraordinær generalforsamling: Vladimir Andersen er tilbage i Royal

Meget er ændret: Sådan fungerer Q-School

1 Comment

  1. I 1968 startede jeg Amager dart club op,vores klublokaler var i kælederen på
    Thinvalla alle Kbh.S.Vi var ved opstart 12 pers.Her spillede vi i ca.1 år hvorefter vi flyttede til Prinsesse Kristinesvej også på Amager.Allerrede da blev jeg dansk mester i bouble med Henry Hansen en rigtig god spiller,vir da allerede omkring 20 pers.I 1976 flyttede vi igen til nye godee gode lokaler. Oliefabriksvej i vandtårnet,og vi hed stadig Amager dart club og nu var vi efterhånden omkring ca.30 pers.Jeg Finn Averhoff har spillet sammen med bl.andet Poul Axholt,Preben Schultz disse 2 personer var msd til at stifte Dansk Dart Union.Jeg var på et tidspunkt kaptajn på det danske landshold,samt siddet D.D.U.Østkredsbesyrelse.Jeg stoppede med at spille i 2007 på grund af sygdom da var jeg 67år. Jeg var kasserer i over 30år. Med darthilsen. Finn Averhoff.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*