Meget er ændret: Sådan fungerer Q-School 2021

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Raymond van Barneveld gør i næste måned comeback ved PDC’s Q-School, hvor også ni danske spillere vil være blandt deltagerne. Men hvad er Q-School egentlig, og hvordan fungerer det?

Mellem den 8.-17. februar afholdes PDC’s Q-School. Her har alverdens håbefulde dartspillere muligheden for at vinde et af de eftertragtede “Tour Cards”, der i minimum to år giver adgang til PDC’s ProTour. Flere prominente navne, heriblandt Raymond van Barneveld, Fallon Sherrock og Robert Thornton vil i den anledning være blandt deltagerne.

Adgangen til PDC’s ProTour indebærer blandt andet, at de pågældende Tour Card-indehavere har mulighed for at deltage ved PDC’s Players Championship-turneringer, hvor spillere som Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Peter Wright og resten af verdenseliten også deltager. Det er i øvrigt ved disse turneringer, at spillerne danner grundlaget for at kvalificere sig til en lang række af PDC’s største TV-turneringer.

Men hvordan fungerer Q-School egentlig? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål – særligt set i lyset af, at spilformatet i år er væsentligt anderledes sammenlignet med tidligere år. Men lad os starte med de helt grundlæggende oplysninger.

Samlet set har 668 spillere i år tilmeldt sig Q-School. 397 spillere deltager i den sammenhæng ved den britiske Q-School, mens 271 spillere deltager ved den europæiske Q-School – heriblandt ni danskere, hvilket du kan læse mere om her.

I år vil der være 18 Tour Cards på spil ved den britiske Q-School, mens der vil være 11 Tour Cards på højkant ved den europæiske. Med andre ord vil 11 ud af de 271 europæiske Q-School deltagere være indehavere af et Tour Card, når Q-School afsluttes den 17. februar.

Men hvordan vinder man så egentlig et Tour Card? Det er i og for sig ganske enkelt, så bliv hængende.

Som konsekvens af et stigende deltagerantal har PDC i år valgt at ændre turneringsformatet ved Q-School, således at turneringen er delt op i to faser. Ved den første fase vil størstedelen af Q-School deltagerne først skulle kvalificere sig til anden fase, og det er først ved anden fase, at spillerne har mulighed for at vinde et Tour Card.

Der er dog flere spillere, der allerede er direkte kvalificeret til anden fase. Det gælder de spillere, der for nyligt har mistet deres Tour Card, samt spillere der sidste år endte i top 16 på PDC’s Challenge- eller Development Tour. Alle danske deltagere deltager dog ved turneringens første fase.

Første fase afholdes i to sektioner. Første sektion afholdes mellem den 8.-10. februar, mens anden sektion afholdes mellem den 11.-13. februar. Første fase er delt op i to sektioner for at mindske risikoen for coronasmitte.

Ved den europæiske Q-School vil der være 126 deltagere ved den første sektion og 127 deltagere ved anden sektion. Ved hver sektion spilles der én turnering hver dag. Med andre ord afholdes der tre turneringer i hver sektion.

De fire semifinalister ved hver turnering kvalificerer sig efterfølgende til Q-Schools anden fase (også kaldet “final stage”). Hvis en spiller kvalificerer sig til semifinalen ved den første turnering i sin sektion, så skal vedkommende derfor ikke deltage ved de efterfølgende to turneringer.

Hvis en spiller ikke formår at spille sig i semifinalen ved nogen af de tre turneringer, så er der dog en sidste mulighed for at kvalificere sig til Q-Schools anden fase. Spillerne får nemlig tildelt point, alt efter hvor langt de kvalificerer sig i de respektive turneringer. Disse point vil blive overført til en såkaldt “Q-School-rangliste”, og de 86 højst placerede spillere på den europæiske Q-School-rangliste vil ligeledes kvalificere sig til anden fase, således at der i anden fase vil være 120 spillere ved både den europæiske og den britiske Q-School.

Q-Schools anden fase afholdes sidenhen mellem den 14.-17. februar, og det er altså her, at tingene for alvor spidser til. Ved både den engelske og europæiske Q-School vil der, ligesom i første fase, blive afholdt en turnering hver dag. Med andre ord vil der blive afholdt fire turneringer i løbet af Q-Schools anden fase.

Ved den britiske Q-School vil hver finalist ved hver enkelt turnering blive tildelt et Tour Card, mens det kun er vinderen af de respektive fire turneringer, der får et Tour Card ved den europæiske Q-School. Derudover vil der blive lavet en nye Q-School-rangliste i forbindelse med anden fase, og her vil top 10 på den britiske Q-School-rangliste blive tildelt et Tour Card, mens top syv på den europæiske Q-School vil gøre det samme.

Med det på plads bør det nu stå klart, hvordan Q-School fungerer i 2021. Du kan i den sammenhæng finde en oversigt over samtlige 668 Q-School-spillere her. Lige her nedenfor kan du i øvrigt læse, hvilken sektion de danske spillere er havnet i.

Danske deltagere ved Q-School 2021:

Første sektion (8.-10. februar): 
Niels Heinsøe
Niels-Jørgen Hansen
Andreas Toft Jørgensen
Ivan Springborg Poulsen

Anden sektion (11.-13. februar):
Tom Veje Kristensen
Bent Lambertsen
Claus Nielsen
Brian Rohmann Andersen
Michael Seemann


Læs også:

Oversigt: Disse danskere deltager ved Q-School

Årets Danske Dartspiller 2020: De tre nominerede herrespillere

Interview med Niels Heinsøe: Q-school, World Cup of Darts, Nordic Darts Masters og landsholdet

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*