Optakt: Bliv klar til semifinalerne ved PDC’s verdensmesterskab

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Gary Anderson har tidligere vundet 29 ud af karrierens 51 opgør mod Peter Wright. Alligevel vil han være underdog i aftenens semifinale mod sin skotske landsmand.

I aften afgøres det, hvilke spillere der kvalificerer sig til finalen ved PDC’s verdensmesterskab.

Forud for aftenens semifinaler tager vi i den anledning temperaturen på de respektive spillere, og forsøger at give et bud på, hvad vi kan forvente af de to opgør.

Hvem tror du mødes i VM-finalen mandag den 3. januar?

  • Michael Smith vs. Peter Wright (48%, 84 Stemmer)
  • Michael Smith vs. Gary Anderson (38%, 67 Stemmer)
  • James Wade vs. Gary Anderson (7%, 13 Stemmer)
  • James Wade vs. Peter Wright (6%, 11 Stemmer)
  • Ved ikke (1%, 1 Stemmer)

Antal, der har stemt, i alt: 176

Indlæser ... Indlæser ...

Michael Smith vs. James Wade

Foto: PDC/Lawrence Lustig
Grundlæggende informationer om:Michael SmithJames Wade
NationalitetEnglandEngland
Alder3138
Placering på verdensranglisten94
Sæsongennemsnit 202196,8195,41
Gennemsnit ved VM100,5487,67
Lukningsprocent 202140,19%44,84%
Lukningsprocent ved VM48,51%40,00%
Bedste VM-resultatFinalist
2019
Semifinalist
2009, 2012, 2013, 2022
Indbyrdes opgør
(22 kampe)*
*En kamp er endt uafgjort
4 sejre17 sejre
Kilde: Dartsorakel og live.dartsdata.com

Årets første semifinale skal afgøres mellem Michael Smith og James Wade – to spillere, som begge kandiderer stærkt til titlen som den bedste dartspiller nogensinde, der aldrig har vundet et verdensmesterskab.

Særligt James Wade er i mange år blevet fremhævet som den bedste spiller nogensinde, der aldrig har løftet VM-trofæet – og det er med god grund. ‘The Machine’ var således en fast del af verdensranglistens top tre i perioden fra 2007-2012, og har gennem karrieren vundet hele 10 majors – heraf tre UK Open-titler, to sejre ved World Grand Prix alt imens han også har prøvet sejrens sødme ved turneringer som World Matchplay, European Championship og Premier League.

Til sammenligning er det overraskende nok aldrig lykkedes Michael Smith at vinde en af de helt store turneringer, gennem hans ellers fornemme karriere, hvor han har optrådt i finalen ved både VM, Premier League og World Matchplay.

Når de to landsmænd møder ind til aftenens opgør, så er det dog ikke trofæskabene og tidligere meritter, der er afgørende for favoritværdigheden. Det er i stedet relevant at se tilbage på de seneste måneder, og i særdeleshed de seneste ugers, resultater, i forsøget på at tegne et billede af, hvad der er i vente.

Og gør man det, så er der ingen tvivl om, at Michael Smith går ind til karrierens anden VM-semifinale som massiv favorit. For mens Smith har været i topform ved VM, og undervejs har besejret både Jonny Clayton og Gerwyn Price, så har James Wade kæmpet sig gennem turneringen med undervældende præstationer og et Covid-19 afbud fra Vincent van der Voort.

På den baggrund er det fristende at tippe Michael Smith til at vinde karrierens 23. indbyrdes opgør mod James Wade med cifre i størrelsesordenen 6-0 eller 6-1. Og det ville da også have været oplagt, hvis ikke det var fordi, at det lige netop er James Wade, der er aftenen modstander.

‘The Machine’ har således gennem hele sin karriere vist en helt uforlignelig evne til at vinde kampe og trofæer, til trods for at spille under niveau. Et eksempel på dette er, at James Wade aldrig har leveret et gennemsnit over 100 ved VM. En utrolig statistik, når man tænker på, at han gennem karrieren hele ni gange har spillet sig i kvartfinalen ved PDC’s verdensmesterskab.

Aftenens første semifinale vil formentlig blive tættere, end VM-statistikkerne giver udtryk for. Michael Smiths nedspil vil dog være væsentligt bedre end Wades, og verdensranglistens nummer fire vil derfor være nødsaget til at vise en uhørt kynisme på lukningerne, hvis han for alvor vil gøre sig forhåbninger om at spille sig i karrierens første VM-finale. Lige netop lukningerne har i mange år ellers været Wades helt store spidskompetence, men mon ikke opgaven bliver en tand for stor i aften.

Bud på resultat af kampen: Michael Smith vinder 6-3

Peter Wright vs. Gary Anderson

Foto: PDC/Lawrence Lustig
Grundlæggende informationer om:Peter WrightGary Anderson
NationalitetSkotlandSkotland
Alder5151
Placering på verdensranglisten26
Sæsongennemsnit 202197,6395,36
Gennemsnit ved VM99,0894,46
Lukningsprocent 202141,25%
35,37%
Lukningsprocent ved VM39,04%39,22%
Bedste VM-resultatVinder
2020
Vinder
2015, 2016
Indbyrdes opgør
(51 kampe)*
*Fire kampe er endt uafgjort
19 sejre29 sejre
Kilde: Dartsorakel og live.dartsdata.com

VM’s anden semifinale skal afgøres mellem de to jævnaldrende skotter, Peter ‘Snakebite’ Wright og Gary ‘The Flying Scotsman’ Anderson.

Begge spillere ved hvordan det føles at kunne kalde sig for verdens bedste dartspiller. For mens Peter Wright i 2020 besejrede Michael van Gerwwn 7-3 i finalen i Alexandra Palace, så vandt Anderson titlen to år i træk. Først med en sejr over Phil Taylor i 2015, og året efter med en sejr over Adrian Lewis.

Og tager man et dyk ned i de to publikumsfavoritters respektive karrierer, så er Anderson da også den mest succesfulde af de to. Sidste års VM-finalist har således vundet intet mindre end 12 majors i karrieren, mens hans farverige landsmand står noteret for seks af slagsen.

Men nøjagtig som i aftenens første semifinale, så vil tidligere resultater ikke have nogen nævneværdig betydning for udfaldet af Wright og Andersons 52. indbyrdes opgør.

Ser man gennem de seneste sæsoner, så har Peter Wright været den med afstand mest succesfulde og velspillende af de to. Siden 2020 har Anderson faktisk kun vundet en eneste titel, og det var på Players Championship-touren. I samme periode har Wright vundet intet mindre end otte Players Championship-turneringer, alt imens han har vundet store TV-turneringer som VM, European Championship, World Matchplay og Players Championship Finals. Sidstnævnte turnering blev sågar vundet for blot lidt over en måned siden.

Til trods for den relativt lange titeltørke, og en overordnet skuffende sæson ved 2021’s store TV-turneringer, så er Gary Anderson alligevel placeret helt oppe som nummer seks på PDC’s verdensrangliste. Det fornemme placering er dog i høj grad et resultat af, at han sidste år (meget overraskende, vel at mærke) spillede sig i VM-finalen. Hvis ikke han som minimum havde spillet sig i en kvartfinale ved sidste års verdensmesterskab, så ville han sågar været røget helt ud af verdensranglistens top 16, og ville med statsgaranti have mistet sin plads i Premier League. Sidste års overraskende VM-resultat reddede med andre ord Andersons karriere.

At den dobbelte verdensmester igen i år har spillet sig blandt de sidste fire ved VM, er en mindst lige så stor overraskelse som sidste år. Anderson har gennem 2021 været langt fra fordums styrke, og selv sejrene over Rob Cross og Luke Humphries tidligere i VM-turneringen har ikke været i nærheden af det niveau, som Peter Wright har vist i sine indledende VM-kampe.

Med fem finaleplaceringer på CV’et er VM-scenen i Alexandra Palace unægtelig Gary Andersons hjemmebane, så bliv ikke overrasket, hvis folkeforføreren leverer endnu en overraskelse i aften. Omvendt lader vi her fornuften tale, og forventer at Peter Wrights bundniveau ganske enkelt vil være for højt, og at Andersons nedspil vil få svært ved at følge med i tempoet hos den 287 yngre landsmand.

Bud kampens resultat: Peter Wright vinder 6-3


VM – resultater
Lørdag 1. januar
Eftermiddagsprogram
2x Kvartfinaler

James Wade (86,50) 5-0 (86,67) Mervyn King
Gary Anderson (96,32) 5-2 (94,42) Luke Humphries

Aftensprogram
2x Kvartfinaler

Peter Wright (99,75) 5-4 (97,80) Callan Rydz
Gerwyn Price (99,57) 4-5 (101,94) Michael Smith


VM – kampprogram
Søndag 2. januar
Aftensprogram (20:00) – kan ses live på PDC.tv og Viaplay. TV3 Max sender live fra 20:30.
2x Kvartfinaler

Peter Wright v Callan Rydz
Gerwyn Price v Michael Smith


Læs også:

Trods 9-darter: Gerwyn Price er ude af VM – Michael Smith er ny favorit

Video: Se Gerwyn Prices 9-darter mod Michael Smith

Så mange præmiepenge er på spil ved VM i dart

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*