Jeffrey de Zwaan til Dartnyheder.dk: Om at træne med Barneveld og ambitioner om Premier League

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Jeffrey de Zwaan tror på, at han har en fremtid i Premier League. Det fortæller han til Dartnyheder.dk.

På fredag begynder årets første TV-turnering siden verdensmesterskabet blev afgjort den 3. januar. Hele verdensranglistens top 24 deltager i den sammenhæng ved ‘The Masters’, hvilket indebærer, at den tidligere semifinalist ved World Matchplay og dobbelte Players Championship-vinder, Jeffrey de Zwaan, vil være med i turneringen.

Den 24-årige hollænder brød for alvor igennem på PDC-scenen i 2018, hvor han blandt andet besejrede Michael van Gerwen ved både UK Open og World Matchplay, alt imens han vandt karrierens første turneringssejr på Players Championship-touren. Derudover noterede han sig sågar for det 11. højeste sæsongennemsnit i PDC, hvilket blev fulgt op af det 12. højeste sæsongennemsnit i 2019.

2020 var dog en særdeles svær sæson for verdensranglistens nummer 22, der først til sidst i sæsonen var oppe at ramme samme niveau, som han havde gjort i de foregående sæsoner. Nu håber ‘The Black Cobra’ så at fortsætte de umiddelbart gode takter ind i 2021, hvor første udfordring bliver mødet med nordirske Daryl Gurney i første runde ved den føromtalte Masters-turnering.

Træner med Raymond van Barneveld – ‘Jeg tror, han vil vinde et Tour Card’

Dartnyheder.dk har i den sammenhæng snakket med hovedpersonen, der for nyligt deltog i vores seneste podcast. Her afslørede Jeffrey de Zwaan blandt andet, at han træner med Raymond van Barneveld, og at han selv drømmer om en fremtid i Premier League.

Er det sandt, at du og Raymond van Barneveld har trænet sammen, siden han annoncerede sit comeback?

– Ja, det er sandt. Raymond kommer til at gøre comeback under den samme manager som mig, så vi er også blevet træningspartnere. Vi træner sammen hver dag, og selv hvis vi ikke træner, så sørger vi for at holde os i gang – vi går blandt andet nogle ture, hvilket er godt for konditionen.

– Vi træner sammen hver dag, og han ser ud til at være i form.

Når det er tilfældet, så er du jo nok den bedste at stille det her spørgsmål; Hvordan tror du, at Barneveld vil klare sig ved Q-School?

– Ser du, hvis Raymond tager til Q-School, så vil han være den største skydeskive for samtlige spillere, så det vil blive svært for ham. Men hvis han spiller, som han gør, når vi træner, så tror jeg, at han vil vinde et Tour Card, lyder forudsigelsen fra Jeffrey de Zwaan, der i sin tid blev sponsoreret af netop Raymond van Barneveld, da han vandt sit Tour Card første gang i januar 2015.

Gennembruddet skabte øget pres

Som allerede nævnt fik Jeffrey de Zwaan dog først sit store gennembrud ved World Matchplay i 2018, hvor han som blot 22-årig besejrede både Michael van Gerwen, Adrian Lewis og Dave Chisnall, inden han tabte en velspillet semifinale til Gary Anderson.

Herefter var langt de fleste eksperter enige om, at Jeffrey de Zwaan havde potentialet til at kæmpe med om de store turneringssejre – også på længere sigt. Skæbnen har dog villet det anderledes, for siden semifinalenederlaget i Blackpool, har stortalentet blot noteret sig for to kvartfinaleplaceringer ved diverse majors.

– For mig var det et gennembrud i min karriere, men derefter havde jeg svært ved at håndtere presset, for nu vidste folk, hvem du var, og folk begyndte at spørge ‘hvornår spiller du dig i top 8 eller top 16 på verdenranglisten’ og alle mulige lignende spørgsmål, fortæller Jeffrey de Zwaan om efterspillet ovenpå det fornemme Matchplay resultat.

– Det var svært at håndtere, men nu har jeg prøvet det, og jeg synes, at jeg har lært at håndtere presset meget bedre, og jeg tror kun, at det er et spørgsmål om tid, før jeg bryder ind i top 16 eller top 8, for jeg er allerede nummer 22, og jeg tror, at det kun er et spørgsmål om tid, før jeg vinder en turnering, eller når en finale ved en major. Det er sådanne ting, der afgør, om man kommer i top 16 eller top 8, lyder det fra den sorte kobra.

Selvtilliden er i top efter skulderoperation

Spørgsmålet er så, hvad Jeffrey de Zwaan skal gøre, for igen at nå op på de niveau der i 2018 og 2019 gjorde ham til en af de mest frygtede navne på ProTouren.

– Jeg ved endnu ikke helt, hvad der skal til. Men jeg tror, at det er vigtigt, at jeg kommer mig fuldstændig efter den skulderoperation, jeg fik sidste år. Jeg er nødt til at give det tid til bedring, men hvad der ellers skal til, det er svært at sige. Hvis jeg vidste det, så var jeg nok allerede i top 8, smågriner Jeffrey de Zwaan.

Ikke desto mindre, så fik Jeffrey de Zwaan retfærdigvis en fornuftigt afslutning på 2020. For selvom hans sæsongennemsnit var faldet med hele fem point i forhold til 2018 og 2019, så viste den unge hollænder gode takter ved både Players Championship Finals i november, alt imens han leverede en god præstation ved VM til trods for det tidlige nederlag til Ryan Searle. Det er da også præstationer som disse, der giver Jeffrey de Zwaan tro på, at han fortsat har potentiale til at kæmpe med i toppen af verdensranglisten.

– Jeg tror altid på mit eget spil. Jeg ved, at jeg er i stand til at matche alle andre på grund af mit stærke nedspil. Det er bare et spørgsmål om at kunne gøre det mere kontinuerligt, og det tror jeg, at jeg vil gøre, i takt med at jeg får lidt mere erfaring, for jeg kan godt mærke, at jeg i bliver nervøs i nogle kampe. Men jeg tror, at hvis jeg vænner mig lidt mere til det, og begynder at slappe af på scenen, så vil jeg kunne udrette nogle store ting. Hvis det sker, så kan jeg være i top 16 eller top 8 indenfor et-to år.

Savner tilskuerne

Hvorvidt det går såvel, det vil kun tiden kunne vise. På et kortere sigte, så glæder Jeffrey de Zwaan sig blot til, at coronasituationen forbedres, så han igen kan få en normal hverdag, og at der igen vil være tilskuere ved turneringerne

Hvordan er det at være professionel dartspiller under pandemien?

– Det er forfærdeligt. Under normale forhold spiller vi jo turneringer hver weekend, men nu er man tvunget til at sidde hjem, og skal forsøge at underholde sig selv. Det er virkelig svært. Men jeg håber, at tilskuerne vil være tilbage, når vi begynder at spille de store turneringer igen. Det ser jeg virkelig frem til.

Hvad er dine ambitioner for den kommende sæsoner? Har du nogle specifikke målsætninger?

– Selvfølgelig har jeg målsætninger. I første omgang vil jeg gerne spille mig ind i top 16. Men hvert år, har jeg som udgangspunkt kun ét mål, og hvis jeg når i mål med det, så sætter jeg mig et nyt mål. Hvis man har for mange målsætninger på én gang, så tror jeg, at man lægger for meget pres på sig selv, fortæller Jeffrey de Zwaan, der i samme ombæring afslører, at han fortsat har et almindeligt arbejde, eftersom han endnu ikke kan leve udelukkende at sine sportslige indtægter.

Du har fortalt mig, at du fortsat arbejder?

– Ja, det gør jeg. Jeg tjener gode penge som dartspiller, men det er ikke nok til, at jeg kan leve af det. Så lige nu arbejder jeg på lageret hos min managers virksomhed.

Tror på sejr ved Masters, og drømmer om Premier League

På fredag kan Jeffrey de Zwaan dog glemme sit arbejde for en stund, for der er der som bekendt et helt andet arbejde, der skal passes. Og selvom hollænderen giver hele 126 gange igen hos bookmakerne, hvis han skulle gå hen og vinde ‘The Masters’, så tror Jeffrey de Zwaan alligevel på, at han har en mulighed for at kæmpe med om titlen.

Hvordan ser du dine egne muligheder ved Masters?

– Eftersom jeg er en professionel dartspiller, så tror jeg altid på mine egne chancer, og jeg vil selvfølgelig gerne vinde turneringen, hvilket jeg ved, jeg kan. Det afhænger bare af dagsformen og de små marginaler. Men lige nu er jeg selvsikker, for jeg spiller godt under træning, og jeg går ind til turneringen med en tro på, at jeg kan vinde.

Der er en mulighed for, at vinderen af Masters bliver udtaget til Premier League. Er det noget, du tænker på?

– Sagen er, at man ikke ønsker at tænke på det, for det skaber kun unødigt pres for en selv. Jeg kan nok ikke helt se mig fri for, at jeg ikke vil komme til at tænke på det, men jeg vil forsøge at lade være, og så må vi se, hvad der sker.

Ser du dig selv som en Premier League-spiller i fremtiden?

– Helt sikkert. Jeg synes, at jeg er god nok, og jeg har potentiale til at blive en Premier League-spiller, men jeg ved ikke, hvornår det bliver. Det er bare et spørgsmål om tid, og at jeg får noget mere erfaring, og så må vi se, hvad der sker. Jeg tror, at jeg har evnerne, men at det bare er et spørgsmål om tid.

Jeffrey de Zwaans kamp mod Daryl Gurney forventes at blive indledt klokken 22:40 nu på fredag, og du har mulighed for at se alle kampe fra Masters live på Viaplay og PDC.tv fra klokken 20:00. Indtil da har du mulighed for at varme op til turneringen med det Dartnyheder.dk’s nyeste podcast, hvor vi blandt andet varmer op til Masters-turneringen, og hvor du har mulighed for at lytte til det fulde interview med verdensranglistens nummer 22. Du finder podcastet på Spotify og Soundcloud eller i afspilleren lige her nedenfor:


Læs også: 

Masters udvides til 24 spillere: Her er lodtrækningen

Oversigt: Disse danskere deltager ved Q-School

Sensationelt: Raymond van Barneveld gør comeback

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*