Oversigt: Her er alt du skal vide forud for PDC Nordic & Baltic-touren i 2022

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC Europe

Lettiske Madars Razma toppede PDC Nordic & Baltic-ranglisten i 2019 og 2021, og forventes at være blandt favoritterne igen i år.

På fredag tages der hul på en ny sæson i PDC Nordic & Baltic. Dermed begynder kampen om en mulig VM-kvalifikation, alt imens der også vil være mulighed for at kvalificere sig til PDC’s Europa Tour.

Men hvad er PDC Nordic & Baltic egentlig? Hvem kan deltage, hvad er der på spil, hvem er favoritterne, og hvordan kan du følge slagets gang? Spørgsmålene er mange, og vi forsøger derfor at besvare de fleste i denne artikel.

Hvad er PDC Nordic & Baltic?

PDC Nordic & Baltic er i al sin enkelthed en underorganisation til PDC, der afholder turneringer for spillere fra både de nordiske og baltiske lande. Der er med andre ord kun spillere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne, Estland, Letland og Litauen, der kan deltage ved PDC Nordic & Baltics turneringer.

Hvilke turneringer er der tale om?

I løbet af 2022 vil der blive afholdt 10 Pro Tour-turneringer og 12 kvalifikationsturneringer til PDC’s Europa Tour.

De 10 Pro Tour-turneringer bliver afholdt som 10 separate turneringer, hvor der gives point til PDC Nordic & Baltic-ranglisten. Som udgangspunkt vil de to øverst placerede spillere på PDC Nordic & Baltic-ranglisten kvalificere sig til PDC’s verdensmesterskab til december.

Også de 12 kvalifikationsturneringer til PDC’s Europa Tour afholdes som separate turneringer. Det er dog udelukkende spillere, der ikke har et Tour Card, der kan deltage ved PDC Nordic & Baltics kvalifikationsturneringer. Derfor kan hverken Darius Labanauskas, Madars Razma eller Vladimir Andersen deltage ved kvalifikationsturneringerne.

Hvad kan man vinde?

Som nævnt ovenfor, så vil top to på PDC Nordic & Baltic-ranglisten være kvalificeret tiPDC’s verdensmesterskab, når alle sæsonens 10 Pro Tour-turneringer er blevet afholdt.

Der er dog også mulighed for, at selv en lavere placering vil kunne udmønte dig i en VM-plads. I 2019 blev ranglisten således toppet af Madars Razma og Darius Labanauskas, men eftersom Labanauskas samme år kvalificerede sig til VM gennem PDC’s ProTour-rangliste, så åbnede det op for, at også nummer tre på PDC Nordic & Baltic-ranglisten blev tildelt en plads ved VM.

Foruden en VM-plads er der også præmiepenge at hente i løbet af de 10 Pro Tour-turneringer. Hver enkel turnering har således en samlet præmiepulje på godt og vel 37.000 danske kroner, hvortil vinderen af hver enkelt turnering bliver tildelt en præmiecheck svarende til godt og vel 9.000 danske kroner.

PDC Nordic & Baltic-ranglisten vil også have delvis indflydelse på, hvilke spillere der kvalificerer sig til World Cup of Darts.

Ved kvalifikationsturneringerne til PDC’s Europa Tour vil vinderen af den respektive kvalifikationsturnering i øvrigt kvalificere sig til en af PDC’s Europa Tour-turneringer. Ved kvalifikationsturneringerne er det ikke præmiepenge på højkant, men en kvalifikation til Europa Touren vil garantere en præmiecheck på 1.000 pund svarende til næsten 9.000 danske kroner.

Hvor og hvornår afholdes turneringerne?

PDC Nordic & Baltic afholder i år sine turneringer over fem forskellige weekender. Turneringerne vil blive afholdt i Danmark, Sverige, Finland og Letland.


PDC Nordic & Baltic-kalderen 2022:

Januar i Danmark/Slangerup Dartklub
 •  Fredag 28. januar: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 2
 •  Lørdag 29. januar: Pro Tour 1 og Kvalifikationsturnering til Europa Tour 3
 •  Søndag 30. januar: Pro Tour 2
Februar i Sverige/Apple Hotel
 • Fredag 18. februar: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 4 & 5
 • Lørdag 19. februar: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 6 & 7
 • Søndag 20. februar: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 8 & 9
Juni i Finland/Hotel Tallukka
 • Fredag 3. juni: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 10
 • Lørdag 4. juni: Pro Tour 3 og kvalifikationsturnering til Europa Tour 11
 • Søndag 5. juni: Pro Tour 4
Juli i Danmark/Spillested endnu ikke offentliggjort
 • Fredag 29. juli: Kvalifikationsturnering til Europa Tour 12
 • Lørdag 30. juli: Pro Tour 5 og kvalifikationsturnering til Europa Tour 13
 • Søndag 31. juli: Pro Tour 6
August i Letland/Spillested endnu ikke offentliggjort
 • Fredag 12. august: Pro Tour 7
 • Lørdag 13. august: Pro Tour 8 & 9
 • Søndag 14. august: Pro Tour 10

Hvem er favoritterne? 

Forud for den kommende sæson vil det igen i år være litauiske Darius Labanauskas og lettiske Madars Razma, der indtager de ubetingede favoritroller på PDC Nordic & Baltic-touren.

Foruden de to baltiske Tour Card-indehavere er der dog også forventninger til, at finske Marko Kanetele vil kæmpe med i toppen af ranglisten.

Tilmeldingsfristen til sæsonens første turneringsweekend i Slangerup falder først i morgen (onsdag 26. januar), og derfor kan der fortsat være flere store navne, der tilmelder sig turneringen. Dartnyheder.dk har dog fået indsigt i den foreløbige tilmeldingsliste per 23. januar. Heraf fremgår det, at de to svenske profiler, Daniel Larsson og Dennis Nilsson, endnu ikke har tilmeldt sig. Såfremt de gør, vil de dog også være kandidater til et topresultat på PDC Nordic & Baltic-ranglisten.

Set med danske briller, så vil Vladimir Andersen være det bedste bud på et dansk topresultat. Herudover blev Andreas Toft Jørgensen sidste år nummer fire på ranglisten, hvilket var den bedste danske placering siden 2016, hvor Per Laursen ligeledes sluttede på en fjerdeplads.

Hvordan kan man følge resultaterne fra turneringerne?

Resultaterne fra både PDC Nordic & Baltics Pro Tour og fra kvalifikationsturneringerne til PDC’s Europa Tour vil kunne følges live på DartConnect. Herudover vil det være muligt at streame udvalgte kampe både på PDC Nordic & Baltics Facebook-profil og YouTube-kanalen Live Darts Island.

Tidspunkterne for turneringsstarten ved de respektive turneringer kan findes på PDC Nordic & Baltics hjemmeside.

Kilder: PDC.tv, PDC-nordic.tv og DartConnect


Læs også:

Matthew Porter til Dartnyheder.dk: ‘Jeg ser et stort potentiale i PDC Nordic & Baltic’

Andreas Toft Jørgensen i kæmpe triumf: Første danske vinder i PDC Nordic & Baltic siden 2016

Her er fem bud på en kommende dansk Tour Card-vinder

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*