Sådan kan din dartklub tjene penge på trods af nedlukning

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Lido Dartklub

Som så mange andre dansk dartklubber har Lido Dartklub i Horsens holdt lukket siden den 12. marts. Det betyder dog ikke, at klubben ikke har haft økonomisk aktivitet.

Er du bekymret på visse klubbers vegne – blandt andet af økonomiske årsager?

– Ja, det er jeg. Det er jeg blevet, for jeg har fået en del henvendelser.

Sådan lød svaret fra Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, da han i onsdags deltog i et podcast med Dartnyheder.dk, og i den forbindelse blev spurgt, om han er nervøs for de økonomiske konsekvenser, som coronaudbruddet vil have på de danske dartklubber. I samme ombæring tilføjede han sågar, at han ikke mener, at det er realistisk, at der ikke som minimum vil være enkelte danske dartklubber, der må dreje nøglen om efter krisen.

– Nej, det tror jeg ikke er realistisk. Jeg tror, der er nogen, der vil få problemer, lød svaret.

LÆS OGSÅ: Podcast: Interview med Henrik Vestbo (Coronaspecial)

Dartklubber kan fortsat tjene penge

Årsagen til Henrik Vestbos bekymringer er blandt andet, at mange dartklubbers økonomi er betinget af det barsalg, der finder sted i forbindelse med træningsaftener og turneringsrunder, alt imens klubberne lige nu også går glip af indtægter fra fredagsturneringer, stævner og lignende.

Det nuværende lockdown betyder dog ikke, at de danske dartklubber ikke har mulighed for at skabe en vis form for omsætning. Et eksempel herpå finder man i Horsensklubben Lido, hvor klubbens kasserer, Johnny Welleius Rasmussen, fortæller, at man har nedbragt det økonomiske tab, ved at indføre et ugentligt lotteri for klubbens medlemmer.

– Den nuværende situation har faktisk en ret væsentlig betydning for os (Lido Dartklub, red.). En stor del af vores indtægter kommer fra vores barsalg, hvor vi omsætter for ca. 16.000 kroner om måneden, fortæller Johnny Welleius Rasmussen.

– Selvom vi har en forholdvis høj husleje, så har vi dog også en fornuftig økonomi i forvejen, så jeg er ikke nervøs for, at vi for alvor kommer i problemer. Men det er klart, at vi går glip af en væsentlig indtægt, og derfor var vi også hurtige til at snakke sammen i bestyrelsen om initiativer, hvorpå vi kunne tjene penge, til trods for at dartklubben holder lukket, tilføjer klubbens kasserer, der sammen med klubbens øvrige bestyrelsesmedlemmer valgte at lukke ned for klubben torsdag den 12. marts, efter statsministeren havde holdt et af sine første coronarelaterede pressemøder.

Lotteri har været en succes

Mens banerne i Lido Dartklub altså nu har lagt uberørt i næsten en måned, så betyder det imidlertid ikke, som nævnt tidligere, at klubben har været helt uden indtægter under klubbens lockdown.

– Vi snakkede hurtigt sammen i bestyrelsen om, hvad vi kunne gøre, for at klubben ikke gik helt i stå. Og her kom der så et udmærket forslag om, at vi kunne lave et lotteri – og det har faktisk vist sig at være en forholdvis stor succes, lyder det fra Johnny Welleius Rasmussen.

– Lotteriet går egentlig bare ud på, at klubben køber nogle præmier, og så har vi i klubbens Facebook-gruppe spurgt vores medlemmer, om de kunne tænke sig at købe nogle lodder. Det har fungeret rigtig godt, og har faktisk sikret os omkring 6.000 kroner på nuværende tidspunkt.

(Artiklen fortsætter efter billedet…)
På billedet ses de præmier, der har været sat på højkant ved Lido Dartklubs seneste lotteri.

Ikke kun økonomiske fordele

Foruden de økonomiske fordele, så fortæller Johnny Welleius Rasmussen, at lotteriet også har sikret, at den sociale aktivitet i klubben bliver vedligeholdt.

– Det handler jo selvfølgelig ikke kun om økonomi. For vi håber jo, at vores medlemmer også vil møde op i klubben, når alt det her er overstået. Derfor kan det godt betale sig, at sikre noget social aktivitet i klubben, mens vi holder lukket, lyder det fra Lido-manden, der også har roser til overs for klubbens øvrige frivillige.

– Vi har i øvrigt også vores rigtig gode madmor, som her i påsketiden har bagt kage og lavet gækkebreve, som hun efterfølgende har fået kørt rundt til klubbens medlemmer, og stillet det ude foran døren. Det er jo en fantastisk gestus, som også viser, at klubben altså eksisterer endnu, selvom vi pt. er lukket ned.

Husk at spørge din udlejer

Mens Johnny Welleius Rasmussen altså forudser, at Lido Dartklub formentlig ikke vil nå at blive overlevelsestruet under corona-nedlukningen, så vil han alligevel råde andre dartklubber til at tage fat i deres udlejer.

– Selvom vi ikke tror, at det vil blive aktuelt, så har vi allerede fået sikring fra vores udlejer om, at vi eventuelt kan udskyde noget af vores husleje, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kan jeg kun anbefale andre klubber at gøre også, for jeg tror ikke på, at der findes nogen udlejere, der ønsker, at deres dartklubber ikke skal kunne blive siddende, lyder opfordringen fra Johnny Welleius Rasmussen

Masser af øvrige muligheder

Foruden Lido Dartklubs lotteriinitiativ, så findes der også mange andre muligheder for at sikre økonomisk aktivitet under den nuværende lockdown. Et af forslagene fra DDU’s udviklingskonsulent, Mikkel Dyberg, er blandt andet, at dartklubberne kan sælge klippekort til baren, som så kan udløses, når klubberne åbner op igen.

I Dartnyheder.dk’s førnævnte podcast med Henrik Vestbo gjorde DDU’s formand det i øvrigt klart, at det er vigtigt, at danske dartklubber gør alt hvad de kan for selv at opsøge mulighederne for økonomisk støtte – blandt andet gennem kommunale støtteordninger samt de øvrige muligheder der i skrivende stund udarbejdes af kulturministeriet.

– Vi vil selvfølgelig forsøge at formulere de muligheder der er, når de opstår. Men det er også vigtigt, at klubberne selv gør en indsats i denne tid, for vi (Dansk Dart Union, red.) er også ramt af den nuværende situation, og man kan derfor ikke forvente, at vi har ressourcerne til at gøre alt arbejdet på vegne af klubberne, fortalte formanden.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*