Imponerende udvikling: Neumann og Bak er på rekordtid blevet en del af den danske elite

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Privat

Jesper Neumann har på rekordtid etableret sig selv som en profil i 1. division. Billedet ovenfor er fra februar, hvor han blev nummer to ved det sjællandske mesterskab.

Unge, talentfulde danske dartspillere hænger ikke på træerne. Det er ingen hemmelighed, og sådan har det været i mange år.

En af årsagerne er, at der ganske enkelt ikke er særlig mange unge mennesker, der spiller dart i Danmark. Tager man eksempelvis et kig på Danmarks Idrætsforbunds seneste opgørelse over dets medlemmer (2018), så er blot 190 af Dansk Dart Unions 3.371 medlemmer mellem 19-24 år.

133 af de 190 er mænd, alt imens blot 85 mandlige spillere i aldersgruppen 19-24 år spillede kampe i den løbende turnering i sæsonen 2019/2020.

Umiddelbart en ærgerlig statistik, eftersom man kunne forestille sig, at der ville være større mulighed for talentudvikling, hvis flere unge begyndte at spille dart.

Trodser oddsene

På baggrund af de ovennævnte tal – samt de seneste mange års sukken efter unge spillere der har kunnet begå sig i toppen af dansk dart – så er der dog alligevel grobund for en smule optimisme.

Optimismen bunder i særlig høj grad i to spillere på henholdvis 23 og 25 år, der denne sæson har været blandt de dominerende kræfter i landets bedste dartrække.

Navnene er Jesper Neumann og Simon Bak, hvoraf sidstnævnte kunne fejre sin 25-års fødselsdag så sent som i går.

Tager man eksempelvis et kig på statistik-hjemmesiden Dartistik, så fremgår det, at ud af alle spillere der har spillet minimum halvdelen af sæsonens kampe i 1. division, så var DK26’s Jesper Neumann den femte mest vindende spiller i sæsonen 2019/2020, alt imens Simon Bak fra Fluen Dartklub indtager tredjepladsen på samme liste. Dermed indgår de to unge spillere i en fornem top fem, der foruden dem selv også tæller Per Laursen, Niels-Jørgen Hansen og Dennis Lindskjold.

Imponerende udviklingskurve

Jesper Neumann og Simon Baks indtog i toppen af dansk dart er særlig imponerende, taget i betragtning af hvor kort tid de har været aktive i sporten. For modsat jævnaldrende 1. divisionsspillere som Daniel Jensen og Benjamin Drue Reus, så har hverken Neumann eller Bak en juniorkarriere bag sig. Faktisk er det ikke meget mere end et to-tre år siden, at de hver især fik deres debut i en officiel dartklub.

LÆS OGSÅ: Portrætinterview med Simon Bak: Fra DK-serie til 1. division, målrettet træning og ambitioner om Q-school

– Jeg begyndte allerede at spille lidt, da jeg gik i gymnasiet, men det er først her for et års tid siden, da jeg fik chancen i 2. division for Brøndby Strand, at jeg for alvor begyndte at træne. Siden da har jeg trænet mellem en time og halvanden om dagen, fortæller Jesper Neumann, der nu spiller i DK26, til Dartnyheder.dk.

Til trods for den relativt korte tid med dedikeret træning, så har Jesper Neumann alligevel formået at hæve sit niveau gevaldigt, siden han fik debut i 3. division i sæsonen 2017/2018. Siden da er hans gennemsnit for antallet af pile per vundet leg således faldet fra 24,57 til blot 19,43. En statistik der naturligvis ikke tager højde for, at gennemsnittet af antallet af pile per vundet leg (alt andet lige) helt naturligt vil falde, i takt med at man spillere i en højere række. Det er i den forbindelse interessant at betragte, at mens Jesper Neumann blot vandt 42,05% (37/88) af sine kampe i 2. division i sæsonen 2018/2019, så vandt han i denne sæson 72,73% (32/44) i 1. division.

Også Simon Bak har været gennem en lignende, imponerende formkurve, siden han fik debut i danmarksserien i 2016/2017. Her afsluttede han sæsonen med et gennemsnit på 26,54 pile per vundet leg, hvilket er faldet til blot 18,67 efter den netop overståede sæson. Og mens han i sæsonerne 2017/2018 og 2018/2019 vandt mellem 62-65% af sine kampe i 3.- og 2.-division, så vandt han i denne sæson 79,17% af sine kampe i landets bedste række. I et tidligere interview med Dartnyheder.dk fortalte Bak, at udviklingen i høj grad skyldes hans dedikerede træningsindsats.

LÆS OGSÅ: Statistik: Hvem bruger færrest pile i de danske divisioner?

Belønnet med plads i bruttotruppen

Både Jesper Neumann og Simon Bak er blevet belønnet efter deres fornemme præstationer og bemærkelsesværdige udvikling. De to spillere er nemlig begge en del af landstræner Søren Byøs 12-mands store bruttolandsholdstrup. Dermed er de begge i spil til at blive udtaget til næste års Nordic Cup, hvor otte spillere udtages, alt imens fire spillere vil blive udtaget til VM – naturligvis med forbehold for de konsekvenser corona-udbruddet kan risikere at have det kommende år.

– Jeg vil ikke sige, at jeg forventer at blive udtaget til Nordic Cup, men jeg håber da på, at jeg kan komme i betragtning. For selvfølgelig har jeg ambitioner om landsholdet, lyder det fra Jesper Neumann.

Svært at tiltrække unge dartspillere

Man kan kun håbe på, at Jesper Neumann og Simon Bak fortsætter deres udviklingskurve, og på sigt vil kunne tage skridtet fra at være gode danske dartspillere til også at være gode internationale dartspillere.

Uanset hvad, så skulle man måske umiddelbart tro, at de to talenters udvikling tjener som eksempel på efterlevelse for Dansk Dart Unions fremtidige elitesatsning og medlemsrekruttering. Men mens både Jesper Neumann og Simon Bak selv giver udtryk for, at de har svært ved at komme med forslag til, hvordan man skal aktivere nye spillere i deres egen aldersgruppe, så påpeger Dansk Dart Unions eliteudvalgsformand, Carsten Jeppesen, at man ikke bør se sig blind i den umiddelbare succeshistorie.

– Jeg kan kun sige, at jeg synes det er hamrende fedt, at vi har to spillere, der på den måde har udviklet sig så meget, på så kort tid, udtaler Carsten Jeppesen til Dartnyheder.dk.

– Vi skal bare huske, at holde tungen lige i munden. For når alt kommer til alt, så er vores (DDU’s, red.) erfaring, at lige netop den her aldersgruppe på ca. 18-25 år er en utrolig vanskelig gruppe at aktivere for vores sportsgren.

– Du kan bare gå ud og spørge alle de klubber, der har gjort et både fornemt og hårdt stykke arbejde for at få nye juniorspillere. Det er bestemt ikke nemt, og ofte er det kun hver tiende junior, der fortsætter med at spille, når vedkommende har spillet i mere end et par måneder.

– Men når det så lykkes os at aktivere de her spillere, hvad enten det er juniorer eller 18-25 årige, så ser vi ganske vist ofte, at de gennemgår en imponerende udvikling. Det hænger selvfølgelig blandt andet sammen med, at det er de færreste der har stiftet familie på dette tidspunkt af livet, og derfor har en del mere fritid end andre. Men så snart de begynder at få kærester og børn, så ser vi også, at den her gruppe af spillere fader ud igen.

– Så er der heldigvis nogen, der kommer tilbage igen, når børnene er vokset op, og der igen er mere tid mellem hænderne. Men det ændrer ikke på, at det er en vanskelig gruppe for os at fokusere på. Vi skal selvfølgelig være klar til at byde dem velkommen, når muligheden byder sig – det er klart. Men vi må desværre også erkende, at vores erfaring fortæller os, at der kan være meget svært at lave en decideret elitesatsning på den her aldersgruppe, afslutter Carsten Jeppesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*