Portrætinterview med Simon Bak: Fra DK-serie til 1. division, målrettet træning og ambitioner om Q-school

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Privat

24-årige Simon Bak er et af de varmeste navne indenfor dansk dart netop nu. Spørgsmålet er, om han kan holde de gode takter kørende.

Det er efterhånden en del år siden, at dansk dart producerede unge talenter, der viste sig kontinuerligt at kunne dominere i toppen af dansk dart.

Seneste skud på stammen var den dengang blot 18-årige Vladimir Andersen, der tilbage i 2007 toppede den danske seniorrangliste. Før ham kan nævnes spillere som Brian Buur, Peter Sønderby, Ulrich Meyn og Brian Karlsen, men særligt i nyere tid er listen kort.

Siden Vladimir Andersen har der med andre ord været langt mellem unge danske talenter, der for alvor har kunnet konsolidere sig i den absolutte top af dansk dart.

Nu er der så et nyt navn, som giver indikationer af, at han muligvis kan bide sig fast i toppen af det danske darthierarki – og på sigt forhåbentlig gøre sig gældende ved internationale turneringer.

Navnet er Simon Bak, og selv om han allerede er fyldt 24 år, og derfor af gode grunde aldrig kommer til at toppe den danske herrerangliste som teenager, så har han på rekordtid udviklet sig til at være blandt de mest formstærke danske dartspillere netop nu.

LÆS OGSÅ: 24-årig stormer ind i top 10 på Søren Søgaard ranglisten – Per Laursen fortsat i top

For modsat sine relativt jævnaldrende kollegaer i 1. division såsom Daniel Jensen, Nicolai Rasmussen og Benjamin Drue Reus, så har den tømrerudlærte sønderjyde nemlig ikke en lang juniorkarriere bag sig. Tværtimod startede han først med at træne som 21-årig, hvilket efter hans eget udsagn i høj grad er hans fars fortjeneste.

– Min far (Alan Bak, red.), som jeg jo i øvrigt spiller på førsteholdet med i Fluen, har selv spillet dart, da han var yngre, men har så holdt 14 års pause. Vi var så til en fødselsdag for omkring tre-fire år siden, hvor vi spillede dart med nogle af hans kammerater, hvilket jeg hurtigt blev bidt af. Jeg sagde til ham, at det kunne jeg godt tænke mig at prøve kræfter med, hvortil han sagde, at hvis det var tilfældet, så skulle vi gøre det helhjertet, lyder det fra Simon Bak.

Siden dengang har dedikationen til dartsporten da også været netop dét. Det er i hvert fald indtrykket man får, når man iagttager Fluen-spillerens niveau, der har hævet sig gevaldigt – så meget, at han så sent som i sidste weekend spillede en hel turneringsrunde i landets bedste dartrække med et gennemsnit på blot 17,25 pile per vundet leg.

LÆS OGSÅ: Top 10: De bedste danske dartspillere i aldersgruppen 18-25 år

Kun tiden vil vise, om Simon Bak kan fortsætte sin imponerende udvikling, og på sigt bide sig fast i toppen af dansk dart. De seneste måneders præstationer i den danske 1. division samt to semifinaleplaceringer ved Lido Viking Masters i august og Dart Odense Open i forrige weekend har dog betydet, at Simon Bak af mange betragtes som det mest interessante navn i dansk herredart netop nu.

Fra danmarksserie til 1. division på 36 måneder

Til trods for de lovende præstationer, så er Simon Bak dog fortsat et relativt ubeskrevet blad i dansk dartsport, hvilket denne artikel vil forsøge at lave om på.

Hovedpersonen selv giver ellers hurtigt udtryk for sin betænkelighed ved at dele for meget ud af sig selv. Det gør han, til trods for at give konsekvente, skarpe og velovervejede svar på de spørgsmål, han bliver stillet.

– Jeg er ikke den type, der engagerer mig i diverse debatter på eksempelvis Dart-Forum, eller forsøger at fremhæve mine egne præstationer. Mine præstationer og resultater må tale for sig selv, og så kan jeg i øvrigt bedre lide at bruge tiden foran skiven, fortæller Simon Bak til Dartnyheder.dk.

Det er en disponering, der tilsyneladende har båret frugt. For siden Simon Bak første gang for alvor begyndte at træne tilbage i sommeren 2016, så har han gennemgået en imponerende udvikling. En udvikling der blandt andet har båret ham fra danmarksserien til 1. division på blot tre år, hvilket da også tydeligt afspejles i diverse statistikker.

Mest markant er udviklingen i antal dart per vundet leg. I sin debutsæson brugte Simon Bak således 26,54 pile per vundet leg, hvilket året efter faldt til 23,27 pile, og videre ned til 20,15 pile i sidste sæson. I år har snittet så fået endnu et nyk nedad til foreløbigt blot 18,94 pile per vundet leg.

Kilde: Dansk Dart Unions statistik database

Udviklingen i antallet af pile per vundet leg er naturligvis hjulpet på vej af, at Simon Bak har mødt bedre modstandere i takt med at være rykket op gennem divisionerne, hvilket reducerer muligheden for længere legs. Derfor er det interessant også at kigge på andre statistikker.

Ser man eksempelvis på antallet af 180’ere per leg, så giver tallene ligeledes en tydelig indikation af, at Simon Bak har formået at hæve sit niveau gevaldigt gennem sine første tre år i sporten. For fra at lave 0,007 180’ere per leg i sin debutsæson er det tal steget til foreløbigt 0,084 i indeværende sæson.

Kilde: Dansk Dart Unions statistik database

På baggrund af den bemærkelsesværdige udvikling, er det nærliggende at spørge, hvad succesformlen har været for Simon Bak. Ifølge ham selv, er svaret dog enkelt.

– Det handler jo bare om at træne. Jeg har efterhånden oplevet nogle gange, at folk er kommet hen og har spurgt mig, hvad min ”hemmelighed” er. Men der er ikke nogen hemmelighed, andet end træning. Hvis folk bare gad at gøre noget ud af deres træning, så ville de opleve det samme, men de fleste får jo overhovedet ikke trænet, når det kommer til stykket, fortæller han og uddyber:

– I øvrigt tror jeg også, at der er rigtig mange der lyver om, hvor meget de får trænet. Det kan godt være, de siger, at de træner to timer om dagen, men hvor meget af den træning er koncentreret træning? Og hvor meget tid går der med at hygge sig og tjekke telefonen?

Netop forskellen på koncentreret træning og almindelig hyggedart påpeger Simon Bak som noget af det vigtigste. Særligt når han bliver konfronteret med parolen om, at han har et medfødt talent.

– Jeg tror ikke på, at mit talent er større end andres. Forskellen er bare, at når jeg træner, så træner jeg, og når jeg spiller kamp, så spiller jeg kamp. Der er ikke så meget andet pis. Så kan jeg godt hygge mig bagefter, men hvis man vil noget indenfor sport, så er man også nødt til at ofre sig og gøre det ordentligt. Det er min holdning, forklarer han.

Ambitioner om Q-school

Hvorvidt den positive udvikling viser sig at fortsætte for Simon Bak er selvsagt uvis. Han er dog overbevist om, at det på et tidspunkt vil være nødvendigt at spille flere internationale turneringer, hvis han skal udvikle sig yderligere. Faktisk var planen, at han ville deltage ved PDC’s Q-school allerede til januar, men et nyligt huskøb har sat de planer på midlertidig standby.

– Planen var, at jeg ville deltage ved Q-school til næste år, men fordi mig og min kæreste netop har købt hus, så har jeg andre prioriteter i øjeblikket, lyder det.

– Men jeg forventer stadig at skulle ud og spille internationalt til næste år. Om det så bliver i PDC, BDO eller begge dele, det er jeg ikke sikker på endnu, fortæller Simon Bak, der dog fortsat har ambitioner om at deltage ved Q-school.

– Q-school er stadig et tema for mig. Jeg satser 100 % på Q-school i 2021, det er helt sikkert, fastslår han.

Stor respekt for sine konkurrenter

Diskussionen om hvem der er Danmarks største talent netop nu, er i høj grad blevet et tema, efter Simon Baks præstationer gennem det seneste halve år. Spørger man Fluen-spilleren, så vil han dog ikke nødvendigvis pege på sig selv, som den unge danske dartspiller, der har den største fremtid foran sig.

– Det er jo svært at stå og sige, at man selv er det største talent. Jeg synes jo også, at spillere som Daniel Jensen, Nicolai Rasmussen og Benjamin Reus gør det super godt, og så er der i øvrigt Jesper Neumann, som nok er gået lidt under radaren, men som har vist, at han også kan spille, lyder det fra Simon Bak, inden han fortsætter:

– Men når det er sagt, så er der da ikke nogen, hvor jeg tænker, at dem kan jeg ikke vinde over. Det der nok er den helt store forskel er, at eksempelvis en spiller som Daniel Jensen har væsentligt mere erfaring end jeg har, og han præsterer nok også bedre under pres end mig. Men den erfaring får jeg jo forhåbentlig også selv på et tidspunkt, afslutter han.

Næste gang Simon Bak skal i aktion foran dartskiven bliver på lørdag, hvor han og resten af Fluen-mandskabet møder henholdsvis Aros og Potten i landets bedste dartrække.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*