Interview: Michael Frydendahl del 2/2

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Privat

I går kunne man på Dartnyheder.dk læse første del af interviewet med formand for PDC Nordic & Baltic, Michael Frydendahl, hvor Frydendahl fortalte om historien om tilblivelsen af PDC’s skandinaviske afdeling. I 2. del af interviewet, er emnet i højere grad omhandlende fremtiden for dansk -såvel som skandinavisk dart.

Michael, PDC Nordic & Baltic offentliggjorde for nyligt at PDC’s Europa tour kommer til København næste år. Prøv at sæt ord på, hvordan det er lykkedes jer at komme dertil.

– Det hænger jo sammen med, at PDC har kunnet se, at vi mener det her seriøst. Først og fremmest skyldes det selvfølgelig, at spillerne i Skandinavien har gjort det så godt internationalt som de har, men derudover kan man nok godt sige, at vi har kendt til vores begrænsninger. Vi har ikke forsøgt at sælge noget som vi ikke har kunnet stå inde for, og har ikke påbegyndt projekter som vi ikke selv har kunnet løse. Der har PDC været rigtig gode til at hjælpe os, med hvad end vi har haft spørgsmål til.

Hvad vil du beskrive som PDC N&B’s største udfordring(er)?

– Helt ærligt, så synes jeg at den største udfordring for os er, at få spillerne med på vognen. Det her det står helt for min egen regning, selvom jeg ved der er en del der deler den, men jeg synes jo at de danske landsholdsspillere vælger helt forkert, når de vælger turneringer. Det siger jeg ikke kun fordi jeg er formand for PDC N&B, men jeg synes jo at de bør deltage meget mere i de her turneringer. Når nu man har muligheden for både at spille WDF og PDC, hvorfor så ikke gøre det? Vi kan jo se på eksempelvis finnerne, som de seneste år har overhalet os (Danmark red.) indenom, at de deltager jo i det hele.

Mange mener, at de andre skandinaviske landes elitespillere de seneste år er blevet bedre end de danske. Mener du, med det du sagde før, at det skyldes at de danske spillere ikke deltager nok i PDC N&B?

– Ja, til dels. Det gælder jo selvfølgelig ikke kun landsholdsspillerne, men jeg synes jo, at når vi afholder en PDC N&B-afdeling i København, som vi har gjort de sidste 2 år, så er det selvfølgelig herligt at se, at der kommer så mange danskere som der gør – men jeg synes godt der kunne være endnu større opbakning – i særdeleshed fra eliten. Hvorfor vælger Lars Helsinghof, Mogens Christensen og Ulrich Meyn eksempelvis ikke at spille mod resten af skandinaviens bedste? Man behøver jo kun vinde en enkelt kamp, og så har man allerede tjent sin tilmelding tilbage igen, plus at man ovenikøbet har tjent en lille skilling.

– Samtidig synes jeg jo også, at de vælger forkert, når de vælger et lokalt dansk stævne fremfor at spille PDC N&B. Det får de jo ikke noget ud af, sammenlignet med at spille mod skandinaviens bedste. Jeg har haft snakken med flere, og jeg synes virkelig de vælger forkert nogen gange. Og det er nok vores største udfordring i PDC N&B. Det er, at få omvendt spillerne.

I år har de skandinaviske/baltiske spillere været sikret en plads på PDC’s Europa tour, i kraft af de nye PDC N&B kvalifikationsstævner. Er du ligeglad hvem der vinder de stævner, eller sidder du som dansker, og håber på at det bliver en landsmand der tager billetten?

– Som formand for PDC N&B, så støtter jeg selvfølgelig hvem end der kvalificerer sig. Det er klart. Men som dansker, så jeg da hellere end gerne at vi så nogle danskere kvalificere sig. I det hele taget, så jeg nok gerne, at de danske spillere var lidt mere toneangivende i de stævner vi har på den skandinaviske tour. Vi kan ikke blive ved med at slå os på Per Laursen. Alt respekt for Per, men han er jo ikke som sådan fremtidens mand. Jeg så jo gerne, at vi så nogle af vores yngre spillere slå igennem.

– Vi har flere unge talenter, som har potentialet til at nå langt, og i den forbindelse må jeg jo sige, at jeg er vildt stolt af Daniel Jensen, hvilket jeg også forsøger at fortælle ham så ofte jeg kan komme til det. Jeg er simpelthen så imponeret over, at han for egen regning tager over til England og spiller med på development-touren, og at han hele tiden forsøger at udvikle sig. Han har ganske vist ikke haft det bedste år indtil videre, men han fortsætter sgu, og jeg tager hatten af for ham. Vi har brug for flere med Daniels indgangsvinkel. Han har virkelig ofret både tid og penge, hvilket jeg synes er super flot.

Synes du, at når DDU satser på landshold og WDF-stævner, at de så vælger forkert?

– Det er jo et stort spørgsmål, med mange aspekter. Men man kan jo sammenligne det lidt med dansk amatør-boksning og med professionel boksning, som eksempelvis de boksere som hører under Kalle Sauerland. I den forbindelse ser man jo aldrig at amatør-boksningen bliver promoveret, og du ved jo aldrig hvem der er blevet dansk mester, uanset hvilken vægtklasse det er. Til gengæld ved du hvem vores professionelle boksere er, og det er jo fordi pressen gider at skrive om det. På samme måde kan man jo sammenligne DDU og WDF med PDC. Peter Wright vinder jo somme tider mere på en weekend, end man gør for at vinde Lakeside eller et VM i WDF. Det kommer jo også til udtryk ved, at selvom man vinder noget i WDF, så er der jo ingen der ved det, for der er ingen der skriver om det.

– Nu så jeg så, at DDU byder ind på at afholde VM, og så kan der måske være noget der, hvis man kan lykkes med at få en TV-station til at sende derfra. Men når det så er afholdt, så tror jeg også bare, at det hurtigt er glemt igen, for så vil det igen være PDC som bliver vist i fjernsynet. Og derfor tror jeg ikke at DDU kan opnå særlig meget med WDF. Selv BDO har jo svært ved at sælge deres største TV-turneringer til TV. Selv BBC har jo droppet Lakeside, for istedet at sende fra PDC’s Champions League.

– Jeg mener jo, at det er DDU’s opgave at producere talenterne, og på et eller andet tidspunkt skal de så spille PDC. Det er jo der man markedsfører sig selv. Det kan man simpelthen ikke i WDF eller BDO.

Så hvis du var formand for DDU, så havde du valgt i højere grad at fokusere på PDC, fremfor BDO og WDF?

– Ja. For at gå tilbage til udgangspunktet, så havde jeg gjort det samme som Jann (Hoffmann red.) og jeg gjorde i sin tid, og sagt ‘lad os droppe BDO’, og i stedet fokusere på PDC. Så tror jeg at darten havde været meget større i Danmark, end den er nu. Du må ikke misforstå mig. Jeg synes at det er flot, når vores spillere en sjælden gang laver resultater ved WDF og BDO’s VM, men det er jo bare ikke noget der giver genlyd i verden. Bare det at vinde et enkelt af PDC N&B’s kvalifikationsturneringer til Europa Touren ville jo give langt mere genlyd.

Hvad håber/forventer du at der sker med dart i skandinavien i de kommende år?

– Nu har vi jo lykkedes med at få en PDC tour i Skandinaven og de baltiske lande, plus at vi næste år får Europa touren til København. Det vi herfra skal arbejde på, det er at det ikke bliver en engangs-forestilling. Vi skal simpelthen fastholde Europa touren i Skandinavien. Derudover skal vi simpelthen have de danskere spillere til at blive mere engageret i PDC N&B. De skal selvfølgelig have lov at deltage i alt det andet også, men jeg håber virkelig at de vil tage det til sig – ikke mindst for Danmarks skyld, så vi igen kan få danskere med helt fremme, ligesom Per Laursen har været det i en årrække. Og så skal bonussen selvfølgelig også nok komme i sidste ende, i form af større pengepræmier og sponsorater for spillerne.

Hvordan synes du niveauet er i PDC N&B, sammenlignet med resten af Europa?

– Vi har faktisk snakket en del om det, efter de turneringer vi har afholdt i år. Det er simpelthen så højt et niveau der bliver spillet på, hvilket vi jo også har kunnet se med de spillere som har kvalificeret sig til Europa touren, hvor de har gjort det virkelig godt. Nogen gange har vi siddet og grint lidt over, at skulle Raymond van Barneveld komme og deltage, så ville der ikke være nogen garanti for, at han ville vinde 1. runde. Det er helt vildt, så mange gode legs der bliver spillet. Og man kan bare se, hvordan spillerne har formået at hive hinanden op, gennem de sidste par år. I den forbindelse har jeg også været imponeret over en del af de danske spillere, såsom Steen Lysen og Niels Heinsøe. Alex Jensen spiller også helt fantastisk, og Daniel Jensen har jeg jo før været inde på. Per Laursen kender vi jo alle, og bare i kraft af hans navn, er han jo ofte foran 2-0 allerede fra start.

Hvordan ser du DDU og PDC N&B’s forhold til hinanden?

– Jeg synes jo det er en symbiose. DDU står jo for bredden, og uden bredden, er der ingen elite. Derfor ville vi få det utrolig svært, uden DDU. Omvendt har DDU også enormt stor gavn af PDC, og hvis først de danske spillere giver det et skud i PDC N&B, så vil det kun give endnu større opmærksomhed. Med andre ord, så tror jeg, at hvis DDU har succes, så vil PDC N&B også få succes. Og får de danske spillere først succes i PDC N&B, så er det kun selvforstærkende. Med andre ord, så er vi naturligvis meget afhængige af DDU, men DDU er også afhængige af PDC.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*