Midt i debat om transkønnede i dartsporten: Deta Hedman trak sig fra Søgaard Denmark Open

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Chris Sargent/Tip Top Pics

Deta Hedman trak sig lørdag fra Søgaard Denmark Open. Det skete kort tid inden hendes kvartfinaleopgør mod den transkønnede damespiller Noa-Lynn van Leuven.

Det er langt fra nogen hemmelighed, at det engelske dartikon Deta Hedman har meget stærke holdninger til debatten om transkønnede spillere i dartsporten. Den 64-årige tredobbelte VM-finalist har således flere gange offentligt fortalt, at hun mener, at transkønnede kvinder ikke skal have lov til at deltage i kvindernes turneringer på WDF-touren.

Ved lørdagens Søgaard Denmark Open i Esbjerg kom det standpunkt igen til debat, da hun kort tid inden sin kvartfinale mod den transkønnede kvinde Noa-Lynn van Leuven valgte at trække sig fra turneringen.

Den pludselige beslutning om at trække sig fra Denmark Open blev på diverse sociale medier og på flere nyhedssites, herunder dartsnews, hurtigt udlagt som en protestaktion af Deta Hedman. Netop dartsnews benyttede sig eksempelvis af formuleringen, “Deta Hedman nægter at spille mod transkvinden Noa-Lynn van Leuven og trækker sig fra Denmark Open”.

Sammenbrud inden kvartfinale

Dartnyheder.dk, der i weekenden befinder sig på spillestedet i Esbjerg, har imidlertid været i kontakt med flere kilder, der har kunne afkræfte denne udlægning af historien.

Pålidelige kilder fortæller således, at Deta Hedman kort inden opgøret mod Noa-Lynn van Leuven kontaktede turneringens dommerbord og bad om en fortrolig samtale. En samtale der foregik mellem turneringens overdommer og Deta Hedman selv.

Her skulle Deta Hedman have brudt sammen i tårer, da hun efter eget udsagn blev overvældet af sine følelser – så meget, at hun ikke følte sig i stand til at gennemføre den forestående kvartfinale mod Noa-Lynn van Leuven. Det skulle således være det store offentlige fokus som Deta Hedman har været udsat for i forbindelse med hendes offentlige holdninger til debatten om trandskønnede dartspillere, der var årsag til det pludselige sammenbrud. Dermed var afbuddet altså ikke en protestaktion.

Dansk Dart Union forholder sig til gældende regler

Protestaktion eller ej, så har Deta Hedmans beslutning om at trække sig inden gårsdagens møde med Noa-Lynn van Leuven endnu engang sat gang i debatten om hvorvidt transkønnede kvinder skal have mulighed for at deltage i dartsportens damerækker.

Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, udtaler i den sammenhæng til Dartnyheder.dk, at det danske dartforbund følger det internationale regelsæt.

– DDU’s holdning er, at vi følger reglerne i samfundet og i de organisationer, vi hører under og er medlemmer af. Her er reglerne, at såfremt en kvinde har opnået et juridisk kønsskifte, så kan hun frit stille op i damerækken, og det er naturligvis de regler, vi forholder os til.

– Vi er også tilhængere af en åben debat, så længe den ikke bliver personlig eller hadsk. Det er helt fint af diskutere grundlæggende principper og problemstillinger, men det er aldrig okay at udstille enkeltpersoner på den måde, som det har været tilfældet med eksempelvis Noa-Lynn van Leuven. Vi skal huske, at det er rigtige mennesker vi taler om, og at det er rigtige følelser, der er på spil, lyder det fra Henrik Vestbo.

Denmark Open blev lørdag vundet af det 20-årige profil Beau Greaves, der undervejs i turneringen besejrede netop Noa-Lynn van Leuven i turneringens semifinaler. Samtlige resultater fra Denmark Open kan findes på DartConnect.


Læs også:

Gratis livestream fra Søgaard Denmark Open & Masters 2024

Flere store navne er tilmeldt Søgaard Denmark Open & Masters 2024

Disse spillere er kvalificeret til Dansk Dart Superliga 2024

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*