Er han Danmarks næste topspiller? Stort interview med Nikolaj Jørgensen

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Dansk Dart Union/Bent Lund

15-årige Nikolaj Jørgensen kom på alles læber, da han i søndags vandt Søgaard Denmark Masters, og ved samme lejlighed spillede sig op på en delt førsteplads på WDF’s verdensrangliste for ungdomsspillere.

Klokken er godt og vel 13:45 en torsdag eftermiddag, da denne artikels pennefører forsøger at låse døren op til sin lejlighed. I dette tilfælde en usædvanligt svær manøvre. Med den ene hånd forsøger han på neandertalsk manér at finde sin husnøgle i rygsækken, mens han i den anden hånd holder sin mobil, som med højtalerindstillingen tillader, at han kan holde en telefonsamtale i gang samtidigt. Penneførerens stædige natur overbeviser ham om, at han har styr på situationen. Men i bagklogskabens altid ulideligt klare lys må han nok engang erkende, at det stærke køn har ret; mænd ikke kan multitaske.

Men missionen lykkedes til sidst. Penneføreren træder ind i sin lejlighed, hvor han må sande, at han med mobilens højtalerfunktion ødelægger arbejdsroen for kæresten, der ved køkkenbordet fordyber sig i sine skolebøger.

– Hov, beklager skat – jeg er lige i gang med at interviewe Danmarks største darttalent!

Beklagelsen bliver mødt med et tilgivende smil, der kort tid efter udvikler sig til latter, da personen i den anden ende af mobiltelefonen bryder ind:

– Ved du hvad Daniel? Det lyder faktisk helt forkert, når du siger ”Danmarks største darttalent”. Sådan ville jeg jo aldrig kunne finde på, at beskrive mig selv. Jeg mener, jeg er jo bare en bondeknold fra Ringsted.

Bondeknolden fra Ringsted hedder Nikolaj Jørgensen. Og om han er Danmarks største darttalent netop nu, det kan der være delte meninger om – men at der er tale om et usædvanligt talent, det kan der ikke være tvivl om.

Nikolaj Jørgensen i selskab med de øvrige medaljevindere ved Søgaard Denmark Masters. Foto: Dansk Dart Union/Bent Lund

Den 15-årige danmarksmester i juniorrækken har netop fået fri fra skole, da interviewet går i gang. Få dage tidligere var hans tanker da heller ikke på de lektier, man skal forholde sig til i folkeskolens 9. klasse. Fremfor matematik- og danskopgaver, var opgaven i stedet en helt anden, da han stod i finalen ved Søgaard Denmark Masters i Dokken i Esbjerg.

Her tryllebandt Nikolaj Jørgensen de tilstedeværende tilskuere og seere på Dansk Dart Unions live-transmission af kampen. For med en sejr på 4-0, to 180’ere og et gennemsnit på hele 87,13 mod hollandske Tinus van Tiel, viste den ydmyge sjællænder prøver på sit imponerende talent. En umiddelbart overraskende god præstation – med mindre man altså er Nikolaj Jørgensen selv.

– Jeg var faktisk ikke overrasket over, at jeg kunne spille på det niveau, for det ved jeg, at jeg kan. Men jeg var måske lidt overrasket over, at jeg kunne gøre det i min blot anden kamp på en stor scene, fortæller han.

Har dart i blodet

Og ganske rigtigt, så har Nikolaj Jørgensen tidligere vist, at han kan spille dart på et særdeles højt niveau. Til dagligt er han således fast mand på holdkortet for Ringsted Dartklub, hvor han sammen med klubbens bedste seniorspillere er tæt på at kunne rykke op i landets bedste dartrække.

Ifølge statistikhjemmesiden dartistik er Nikolaj Jørgensen i den forbindelse noteret for et særdeles respektabelt sæsongennemsnit på blot 21,15 pile per vundet leg og en sejrsrate på 71,43%. Der er dog en enkelt spiller på Ringsteds hold, der har en bedre statistik end Nikolaj Jørgensen, og det er hans far, Ole Jørgensen.

Og kigger man i historiebøgerne, så er Ole Jørgensen da heller ikke nogen her-hvem-som-helst i dansk dart. Op gennem slut-90’erne og midt-00’erne opnåede farmand Jørgensen således at repræsentere Danmark ved to europamesterskaber og et enkelt verdensmesterskab i WDF, alt imens han har yderligere seks landsholdsudtagelser på CV’et fra de nordiske mesterskaber.

Men Ole Jørgensen er ikke det eneste familiemedlem, der har dartsporten tæt på kroppen. Nikolaj Jørgensens onkel, Stig Jørgensen, var således med på det landshold, der vandt EM-guld på hjemmebane i 2008, og deler i øvrigt rekorden for flest landsholdsudtagelser til det danske herrelandshold nogensinde.

– Jeg er selvfølgelig vokset op med dart, men det er faktisk ikke noget, der har fyldt så meget, som man måske skulle tro. Jeg har altid vist, at min far og min onkel har spillet det, men det er først gennem de senere ord, jeg har fundet ud af, at de faktisk var ret gode, fortæller Nikolaj Jørgensen.

Har suget til sig af farens erfaring

De stolte familietraditioner har naturligvis givet Nikolaj Jørgensen nogle forudsætninger for dartspillet, som ikke er alle forundt. Særligt faderens erfaring og sparring på træningsskiven har været frugtbar for det unge talent, der med sine resultater fra weekendens Søgaard Denmark Open & Masters rykkede op på en delt førsteplads på WDF’s verdensrangliste for ungdomsspillere.

– Det meste af min træning foregår på egen hånd, men jeg træner også ofte med min far om aftenen. Men jeg vil sige, at den vigtigste lektie, jeg har lært af min far, er hvordan jeg skal håndtere mit temperament, fortæller hovedpersonen.

– Jeg har tidligere haft enormt høje forventninger til mig selv, og derfor har jeg ofte kunne blive enormt sur og frustreret, når jeg ikke har følt mig tilfreds med mit spil. Men det er jeg blevet langt bedre til at håndtere, og det skyldes blandt andet, at jeg har snakket med min far om, hvordan man skal forholde sig til den mentale del af sporten, uddyber han.

Talentet var der fra starten

Men selvom Nikolaj Jørgensen altså er født og opvokset i en familie, hvor dartsporten har været en uundgåelig del af barndommen, så var det først i 2018, at han deltog ved sit første mesterskab.

– Jeg har jo selvfølgelig kastet med pile, da jeg var barn, det er klart. Men det var faktisk først ved VM i 2014, at jeg for alvor blev interesseret i dart, fortæller Nikolaj Jørgensen.

– Jeg kan huske, at jeg sad og så Per Laursen spille mod Peter Wright ved VM, og så tænkte jeg, at ’det er eddermame fedt, det der. Det vil jeg også prøve’. Herfra blev jeg betaget af spillet, men det var først i efteråret 2017, at jeg for alvor begyndte at træne, lyder det.

Nikolaj Jørgensen i aktion ved Søgaard Denmark Open 2021. Foto: Dansk Dart Union/Bent Lund

Og allerede kort tid herefter, stod det klart, at Nikolaj Jørgensen havde en flair for dartsporten. For kun lidt over et halvt år senere stod han i finalen ved DM, hvilket sågar var hans første stævne nogensinde.

– DM i 2018 var faktisk det første stævne, jeg deltog ved, fortæller han.

– Det gik ret godt, for jeg spillede mig i finalen. Undervejs slog jeg blandt andet nummer et og to på ranglisten på det tidspunkt, og jeg lavede også en 13-darter mod Lucas Christensen i semifinalen.

DM-titlen blev sidenhen vundet af Sebastian Bech, men resultatet var et tidligt praj om, at der her var tale om en spiller, der kunne være værd at holde øje med i fremtiden.

Vil helst ikke betragtes som favorit

Men selvom Nikolaj Jørgensen altså indledte karrieren med en andenplads ved danmarksmesterskabet, så gik der alligevel noget tid, før han fik konsolideret sig som en af de ubetinget bedste juniorer i Danmark.

Gennem hele 2019 spillede Ringsted-spilleren sig eksempelvis kun i en enkelt finale gennem hele året, og han blev heller ikke udtaget til det juniorlandshold, der spillede europamesterskab i Tyrkiet. Først i starten af 2020 begyndte Nikolaj Jørgensen kontinuerligt at spille sig i finaler, men så brød coronapandemien ud.

– Coronapandemien kom faktisk på et godt tidspunkt for mig, for på det tidspunkt var jeg begyndt at kæmpe med dartitis, fortæller Nikolaj Jørgensen.

– Selvfølgelig havde jeg foretrukket, at coronapandemien aldrig var brudt ud, men når nu det skulle være, så kom det på et godt tidspunkt for mig, for det gav mig tid til at bearbejde min dartitis. Jeg stillede simpelthen for høje forventninger til mig selv, og selvom det godt kan komme listende, så synes jeg, at jeg er blevet god til at tackle mine egne forventninger, uddyber han.

I oktober 2020 afholdt Dansk Dart Union så det første juniorstævne i otte måneder, efter pandemien brød ud, og her brillerede Nikolaj Jørgensen så ved at vinde sin foreløbigt første DM-titel. Herefter skulle Jørgensen så vente yderligere et år, før coronarestriktionerne tillod, at der igen kunne spilles store stævner på dansk jord – det var ved sidste weekends Denmark Open & Masters, hvor Nikolaj Jørgensen altså spillede sig i en finale om lørdagen, og sidenhen vandt om søndagen.

– Jeg har egentlig altid været god til at underspille mig selv forud for stævner. Jeg bryder mig ikke om at være favorit, men det slipper jeg nok ikke for den kommende tid, indrømmer Nikolaj Jørgensen med et grin.

Den 65-årige junior

Når man sidder i en samtale med Nikolaj Jørgensen, så kan man i øvrigt nemt komme til at glemme, at man taler med en 15-årig. Vendinger og ord som ”det ligger tydeligt tilbage i min erindring”, ”tilstandsrapport” og ”fodertilskud” er blot nogle af de fraser, Nikolaj Jørgensen fik fyret af under sin telefonsamtale med penneføreren. Og det er da heller ikke noget nyt, at Nikolaj Jørgensen får at vide, at han virker ældre, end hans dåbsattest afslører.

– Haha, du er slet ikke den første, der siger, at jeg lyder ældre, end jeg er. Oppe i skolen får jeg tit at vide, at jeg lyder som en på 65, fortæller Nikolaj Jørgensen.

– Og der er måske også noget om det, for jeg kan også godt lide gammel musik. Jeg lytter for eksempel meget til Shu-bi-dua, TV-2 og Kim Larsen, uddyber han.

Selvom Nikolaj Jørgensen altså ikke har noget imod at identificere sig som en 65-årig, så er det ikke desto mindre i juniorrækken, at han den 11. december skal forsøge at forsvare sin titel som individuel danmarksmester.

Inden da skal Nikolaj Jørgensen dog først med på Dansk Dart Unions dartskole i uge 42, hvorefter der er flere danske stævner på programmet, alt imens han er udtaget til det danske JDC-landshold, der deltager ved JDC’s verdensmesterskab i Gibraltar mellem den 23.-25. november. Her vil han skulle forsvare de rød/hvide farver sammen med Robin Stegler (DK26 Hvidovre), Sebastian Bech (Dartklubben FIOV) og Lukas Jensen (Hovsa).

Du kan se/gense Nikolaj Jørgensens sejr ved Søgaard Denmark Masters her:


Læs også:

Video: Se 15-årige Nikolaj Jørgensen vinde Denmark Masters

14-årige Robin Stegler imponerer: Vinder B-rækken ved Vestfyen Open

Top 15: Danmarkshistoriens største dartspillere – del 3/3

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*