TV3-eksperterne analyserer VM – peger på MVG som kommende verdensmester

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

TV3’s faste darteksperter, Michael Frydendahl og Morten Thunø, ser i denne artikel frem mod VM 2021.

Fra den 15. december frem til og med den 3. januar afholdes PDC’s verdensmesterskab. I den sammenhæng vil årets sportslige højdepunkt igen i år kunne ses live på både Viaplay og TV3’s kanaler, hvor de faste darteksperter, Michael Frydendahl og Morten Thunø, vil sidde klar bag mikrofonerne og guide Tv-seerne gennem de i alt 95 VM-kampe, der venter forude i engelske Alexandra Palace. Vi har i den anledning allieret os med eksperterne, med henblik på at høre deres bud på, hvad vi kan forvente os af det kommende verdensmesterskab!

1) Hvem betragter du som favorit, og hvorfor?

Michael Frydendahl:

Der er i min verden 3 storfavoritter til titlen. Michael van Gerwen, Peter Wright og Gerwyn Price, men det udelukker bestemt ikke, at andre kan komme til fadet.

Det har været en speciel sæson med corona, aflyste og udsatte turneringer, op og nedture for de fleste. Der har været talt meget om, at nogen af dem der har vundet majorturneringerne i 2020, havde de også vundet, hvis det havde været under normale omstændigheder? Altså med fuld udsolgte arenaer?

Nu kommer der publikum på igen, om ikke udsolgt så dog med 1.000 mennesker per session, og så begynder det dog at ligne normale omstændigheder, så må vi se om det ændrer noget. Men set ud fra sæsonen i år, så synes jeg, at nummer 1, 2 og 3 på verdensranglisten må være favorit. Går det så sådan? Det tror jeg så ikke!

Morten Thunø:

Det er faktisk svært at svare på i år. Alle topkandidaterne til titlen har vist svaghedstegn i løbet af 2020 – på et eller andet tidspunkt. Jeg betragter det som et relativt åbent felt, men jeg peger alligevel på Michael van Gerwen. Jeg tror, hollænderen vinder sin fjerde VM-titel. Han vandt Players Championship Finals, og har spillet sig op efter et svagt år i MvG-kontekst. Og så synes jeg, han har en god vej mod finalen.

2) Hvem er de(n) største udfordrer(e) til ovennævnte favorit?

Michael Frydendahl:

Der står flere på spring til at tage over. Spørgsmålet er, om de er klar til det nu, eller der går yderligere et par år. Michael Smith har gjort det rigtig fint på det sidste og bliver bedre og bedre, men spørgsmålet er, om han mentalt kan kravle det sidste stykke over plankeværket og vinde sin første store titel.

Dimitri van den Bergh og Nathan Aspinall har inden for de sidste par år spillet sig godt frem og med stor succes klaret sig fremragende, de to er absolut også et emne. Så har jeg et par stykker mere, som jeg både håber og tror kan gøre det godt og måske gå hele vejen. Den første er James Wade, som jeg synes har spillet fornuftigt og godt i 2020, og den anden er, og her bliver jeg måske nok grint lidt af, men jeg tror måske Gary Anderson kan gøre det igen. Jeg har en forestilling om, at Dimitri van den Bergh kan slå MvG i en eventuel kvartfinale, og at Gary Anderson så kan slå Michael Smith i fjerde runde og vinde en kvartfinale over enten Adrian Lewis eller Damon Heta, og så vinde over Dimitri van den Bergh i semifinalen.

På samme måde tror jeg, at Nathan Aspinall kan spille sig i en kvartfinale mod Gerwyn Price og vinde for herefter at tabe til James Wade i semifinalen. Så James Wade vinder over Peter Wright i kvarten. Så en ønsketænkning er, at Gary Anderson vinder finalen over James Wade – men hold da op, der er mange muligheder!

Morten Thunø:

Michael Smith, José de Sousa og Gerwyn Price – i den rækkefølge. Price ligger i den modsatte halvdel af MvG, men kan blive udfordret af en lang række spillere. Han var i 2020 den bedst spillende over flere måneder og vandt også World Grand Prix, World Series, World Cup of Darts (med Clayton) og blev nummer to i UK Open. Den seneste tid har der været svaghedstegn at spore hos den ellers topdedikerede waliser, og derfor høstes der lidt tvivl, men han kan på ingen måde afskrives som udfordrer.

En af udfordrerne i Prices halvdel er José de Sousa. Jeg har stor tiltro til portugiseren i år. Han er meget konsistent – også i lange formater. Ikke nok med det, så spiller han næsten altid godt fra starten af kampene. Han skal ikke spilles varm som flere andre har tendens til, og han har tilmed fundet en ro og en rytme i sit spil og i sit liv. Han er meget, meget interessant i år. Den sidste jeg har på blokken er Michael Smith. Han bliver mere og mere moden i sit spil, og jeg ser ham i en semifinale mod MvG på grund af en fjerdedel, han bør kunne håndtere.  

3) Hvilken kamp i første runde ser du mest frem til, og hvorfor?

Michael Frydendahl:

Jeg glæder mig naturligvis til igen at se kvinderne, denne gang uden Fallon Sherock, men så har vi derimod veteranen Deta Hedman med, sammen med Lisa Ashton – og jeg tror bestemt at Lisa kan vinde første kamp mod Adam Hunt. Lisa har gjort god figur på Pro Touren i år og blandt andet slået Rob Cross i en spændende kamp for ikke SÅ lang tid siden og desuden vundet flere gode kampe, så Adam Hunt bør ikke skræmme Lisa, selvom han naturligvis er en god spiller.

Deta Hedman skal i første kamp møde Andy Boulton. Boulton som normalt viser selvsikkerhed under sin entre, men spørgsmålet er, hvordan han reagerer i en første runde mod en kvinde, det bliver spændende at se, så Hedman har helt sikkert en chance for at gå videre til anden runde.

Derudover vil jeg naturligvis følge ”mine egne spillere” fra PDC Nordic & Baltic, hele fire spillere har vi med i år. Darius Labanauskas, Madars Razma, Daniel Larsson og Marko Kantele. Labanauskas har spillet fremragende siden han fik Tour Card og med en kvartfinale sidste år må vi forvente, at han går videre til anden runde, hvor Simon Whitlock venter. Madars kan med en sejr i første runde se frem til en kamp mod legenden Gary Anderson, om ikke andet må det blive en fornøjelse at møde Gary på verdens største scene. Marko Kantele står overfor John Henderson, en svær kamp men ikke umulig, og Daniel Larsson skal møde Steve Lennon, og med en sejr venter Devon Peterson og senere (måske) Michael Smith. Det er en svær lodtrækning.

Morten Thunø:

Jeg har en top fem over kampe i første runde. Dog ikke rangeret. Her glæder jeg mig til at se Steve Beaton med det nydelige kast i sit 30. VM mod Brasiliens bedste spiller, Diogo Portela.

Jeff Smith – Keane Barry bliver en meget seværdig kamp. Barry er et monstertalent på 18 år, der fik erfaring på PDC’s VM-scene sidste år, hvor han dog røg ud til Vincent van der Voort. Jeff Smith er en ganske habil spiller, og det kan blive en super kamp. Og så har Barry i øvrigt en tv-venlig stil, da han spiller meget hurtigt.

Luke Woodhouse kan på dagen ramme noget stort, mens Jamie Lewis trods sin formnedgang siden VM-semifinalen i 2018 altid er spændende at følge. Han har gemt evnerne væk i lang tid, og jeg tvivler på, vi ser ham langt fremme i år, men han går ikke mine øjne forbi.

Bradley Brooks har lige vundet ungdoms-VM i PDC. Han er 20 år gammel og et dartsportens mange stortalenter. Han har dog en virkelig svær første kamp mod “The Aubergenius” Dirk van Duijvenbode. Han hed før “The Titan”, men han har nu ændret nickname, hvilket er genialt. Det kommer nemlig af, at han arbejder på en auberginefarm. “The Aubergenius” har spillet flere gode turneringer og kampe i 2020 med blandt andet to major-kvartfinaler, og det bliver fedt at se ham mod Brooks.

Den sidste er VM-finalisten fra 2012 Andy Hamilton, der møder en af mine tyske favoritspillere Nico Kurz. Hamilton har mange gode meritter fra tidligere i karrieren, men er desværre ikke nær så god i dag. Han er dog altid et kig værd – især når han møder 23-årige Kurz, som vi forhåbentlig mangler at se endnu mere fra. Jeg husker stadig hans 170 checkout mod Gary Anderson i German Masters 2019, der var med til at sikre ham en 6-4-sejr dengang.    

 Steve Beaton vs. Diogo Portela
Jeff Smith – Keane Barry
Luke Woodhouse – Jamie Lewis
Dirk van Duijvenbode – Bradley Brooks
Andy Hamilton – Nico Kurz

4) Hvilke(n) spiller(e) tror du kan risikere at skuffe?

Michael Frydendahl:

Jeg tror,  Glen Durrant og Daryl Gurney vil skuffe. Skuffe er måske så meget sagt, men med de seneste resultater har jeg bare ikke de store forventninger til dem, men de kan naturligvis overraske – jeg tror bare ikke helt på dem. Desværre tror jeg også tiden er kørt for Mensur Suljovic, i hvert fald for i år, ikke det bedste spil fra Mensur og afbud grundet dødsfald i familie og øvrige forhold betyder, at jeg ikke tror på et langt VM for The Gentle.

Morten Thunø:

Jeg tror, vi ser den forsvarende verdensmester skuffe. Peter Wright har spillet bekymrende ringe af og til i 2020. Når jeg siger skuffe, så er det fordi, Snakebite er anden- eller tredjefavorit til at vinde VM, så det skal ses i den kontekst. Han har selvfølgelig evnerne til at vinde VM, men der er noget i hans spil og den manglende kontinuitet, der fortæller mig, at han ikke har, hvad der skal til i år. Jeg tror faktisk godt, han kan ryge ud i tredje eller fjerde runde, hvis jeg skal sætte den på spidsen. Udover Peter Wright, så vil der qua historien muligvis være en tro på Gary Anderson, men jeg tror desværre, vi har set det sidste til den vellidte skotte. Han er ofte plaget af smerter, når han spiller, og jeg tror ikke, han besidder den rette motivation længere. Gary når ikke kvartfinalen.

5) Hvad er dit mest mindeværdige VM-øjeblik?

Michael Frydendahl:

Jeg har fulgt VM siden start, og der har været rigtig, rigtig mange mindeværdige kampe gennem tiderne. En af dem der står klarest for mig, er med rød/hvide brille på. Da Terry Jenkins i 2014 i første runde smed 10 180’ere i hovedet på danske Per Laursen, og derudover leverede han en 9 darts lukning, og alligevel vandt Per kampen. Det var et stort øjeblik, ikke kun for Per men også for Dart-Danmark og det gav kæmpe respekt for Per fra alle de etblerede stjerner. Desværre tabte Per i anden runde til den senere finalist det år og nuværende verdensmester Peter Wright 4-2.

Men den kamp der i nyere tid står helt klar for mig er finalen i 2007 mellem Phil Taylor og Raymond van Barneveld. En helt igennem fantastisk finale, og alle der ikke har set den bør finde den frem på nettet og se afslutningen på den

Morten Thunø:

“Tops he wants!” Jeg tillader mig at tage fat i en kamp, som jeg ikke så live og som ligger en del år tilbage. Finalen mellem Raymond van Barneveld og Phil Taylor i 2007 er et opgør, man bør gense hvert eneste år. Niveauet i den finale efterlader tabte kæber og langstilkede, udspillede øjne som en tegneseriefigur. Kampen blev afgjort i sudden death efter bull off. Phil Taylor tabte til RvB, der helt ikonisk gik på knæ og leverede en uforglemmelig jubelscene i Cirkus Tavern, hvor de dengang spillede VM for sidste gang inden skiftet til Alexandra Palace. Spillet ændrede sig fra den dag. Der blev sat en standard, der sendte et glasklart signal om, at hvis man ville nå toppen, så var det dette niveau, der skulle opnås. To fantastiske spillere og ambassadører for dartsporten. Det nyder jeg altid at kigge tilbage på – især i VM-perioden.

6) På hvilke forhold vil du mene, at dette VM skiller sig ud fra tidligere verdensmesterskaber?

Michael Frydendahl:

Det kan vist siges med ganske få ord; Corona. Færre tilskuere, og en sæson der har budt på aflysninger, udsættelser, presset program for både spillere og officials samt PDC ledelsen. Det har ikke været optimalt, men dog har PDC vist sig meget, meget professionel og fået maksimalt udbytte ud af denne kedelige sæson. Jeg har den største tiltro til PDC, og at de får afviklet en fantastisk VM som sædvanlig, men spillerene har virkelig været sat på prøve undervejs.

Morten Thunø:

Jeg tror, i år kan blive et VM med mange overraskelser. Svingende niveau fra topfeltet, et bredt kvalitativt felt og en helt anden kulisse end normen kan skabe opsigtsvækkende resultater, tror jeg. VM 2021 kan blive overraskelsernes VM. 

7) Hvis du skal pege på en ”fræk” outsider til VM-titlen, hvem vil du så pege på? Og hvorfor?

Michael Fryndendahl:

En fræk outsider kunne være James Wade. Wade har vundet mere eller mindre alt, men aldrig VM – så måske i år. Jeg synes han har fundet roen og spillet frem igen. Han er mental stærk og tager en kamp ad gangen, han kunne godt gå hele vejen.

Den frækkeste outsider er dog Adrian Lewis. Ikke fordi jeg tror helt på det, men mere fordi jeg savner ham på toppen af verdenseliten.

Morten Thunø:

Jeg er i lidt i tvivl om, hvor grænsen går til outsider. Jeg siger José de Sousa uden at blinke! Han har taget kvantespring i sin udvikling og kan slå enhver spiller i verden. Folk tror ofte, at han ikke har erfaringen og kvaliteten til at spille lange kampe, men det er misforstået. Portugiseren går lidt ned på 180’erne i løbet af en lang kamp, men han er ekstremt fokuseret og kan holde koncentrationen i flere timer og stadig score stort. Han står ekstremt stærkt til VM-formatet. Udover José de Sousa, så står Devon Petersen og Krzysztof Ratajski også som gode bud på outsidere i min bog. 


Læs også:

Podcast: VM-optakt med Per Laursen og Jonas Jung

Her er kampprogrammet ved PDC’s verdensmesterskab

Top 5: De største favoritter ved PDC’s verdensmesterskab

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*