Top 5: De største favoritter ved PDC’s verdensmesterskab

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Den regerende verdensmester Peter Wright er blandt de absolutte favoritter ved PDC’s verdensmesterskab, der begynder nu på tirsdag.

På tirsdag i den kommende uge begynder PDC’s verdensmesterskab. Men hvem er egentlig de største favoritter forud for den 28. udgave af turneringen? Det tager vi et kig på i denne artikel – husk i øvrigt at give din mening til kende i afstemningen nederst i artiklen.

5. James Wade

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Placering på verdensranglisten: 7
Alder: 37
Bedste VM-resultat: Semifinale 2009, 2012, 2013

At James Wade aldrig har stået i en VM-finale er på mange måder ligeså overraskende, som “The Machines” lange karriere i verdenstoppen er imponerende. Ser man bort fra ganske få udfald, så har den 23-dobbelte majorvinder nemlig tilhørt verdensranglistens top 10 lige siden sin gennembrudssejr ved World Matchplay i 2007.

Faktisk er James Wade den tredje mest vindende spiller i PDC-historien, og er således kun overgået af Phil Taylor og Michael van Gerwen. På den baggrund må Wade da også betegnes som den vel nok bedste spiller nogensinde, der aldrig har vundet et verdensmesterskab.

James Wade er dog sjældent favorit forud for en turnering, og det vil han heller ikke være ved VM i år. “Wadey” er dog den ubetinget bedste spiller i verden, når det kommer til at smede, mens modstandernes jern er koldt. Og i en sæson hvor Michael van Gerwen og resten af verdenstoppen har været utraditionelt ustabile, så er 2021 muligvis året, hvor denne sæsons European Championship- og Grand Slam-finalist slår til.

4. Michael Smith

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Placering på verdensranglisten: 4
Alder: 30
Bedste VM-resultat: Finale 2019

Det er svært at finde en spiller, der er bedre end Michael Smith, der ligeledes aldrig har vundet en major. “Bullyboy” var ellers tæt på at passere milepælen ved VM i 2019, hvor han dog tabte finalen til Michael van Gerwen. Derudover har verdensranglistens nummer fire også finaler ved turneringer som World Matchplay og Premier League på CV’et.

Den manglede majortitel er efterhånden ved at udvikle sig til et kompleks for Michael Smith, der til trods for sit uomtvistelige talent altså aldrig har formået at få udløst sit enorme potentiale – blandt andet fordi han i store dele af karrieren har kæmpet med et iltert temperament og negative udfald undervejs i de store turneringer.

Både temperamentet og stabiliteten er dog modnet betydeligt gennem de seneste par sæsoner, og det virker efterhånden uundgåeligt, at den firedobbelte Europa Tour-vinder ikke en dag vil kunne fejre karrierens første store TV-titel. Han vil ikke være favorit i år, men det er ikke mere end blot en måned siden, at Michael Smith vandt to Players Championship-titler ved PDC’s Winter Series, alt imens han for nyligt viste storform ved både Grand Slam og Players Championship Finals. Det 30-årige evighedstalent har med andre ord alle betingelserne for at gå hele vejen ved det forestående verdensmesterskab, til trods for at han fortsat står i skyggen af de tre næste spillere på listen.

3. Peter Wright

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Placering på verdensranglisten: 2
Alder: 50
Bedste VM-resultat: Vinder 2020

Til trods for at have tilhørt verdensranglistens top tre siden 2016, så var det alligevel en gedigen overraskelse, da det nytårsdag i år lykkedes 50-årige “Snakebite” at besejre Michael van Gerwen 7-3 i VM-finalen 2020.

Siden da har Peter Wright gjort stor ære at titlen som verdensmester, idet han foruden fire Players Championship-titler også har kunnet fejre succes ved Tv-turneringerne Masters og European Championship.

2020 har dog ikke været nogen ubetinget succes for Skotlands nummer ét, der til trods for en glimrende sæsonstart alligevel har vist svaghedstegn ved både World Grand Prix og senest Grand Slam of Darts, hvor han end ikke formåede at avancere videre fra gruppespillet.

De seneste måneder har Peter Wright da også forsøgt at ændre på både pile og kastestil, hvilket ikke kan anses som en optimal optakt forud for titelforsvaret. Det ændrer dog ikke på, at Peter Wright før har gjort kritikerne til skamme, og netop derfor bør han også, til trods for sin absurd svære lodtrækning, anses som en af de ubetinget største favoritter ved VM 2021.

2. Gerwyn Price

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Placering på verdensranglisten: 2
Alder: 35
Bedste VM-resultat: Semifinale 2020

2020 har været en forrygende sæson for verdensranglistens nummer to, Gerwyn Price, der med syv individuelle turneringssejre har været den mest vindende spiller i PDC overhovedet. Dermed bliver Gerwyn Price den blot fjerde spiller i historien, der kan bryste sig af at have vundet flest turneringer på et kalenderår i PDC, eftersom kun Phil Taylor, Raymond van Barneveld og Michael van Gerwen tidligere har leveret samme præstation.

Særligt i begyndelsen af efteråret var Price så overlegen på ProTouren, at han hos bookmakerne delte favoritværdigheden med Michael van Gerwen ved Grand Slam, hvilket er første gang i en årrække, at ‘MVG’ ikke har været ubetinget favorit forud for en major.

Når Price alligevel ikke kan kategoriseres som den største favorit ved Alexandra Palace i år, så skyldes det til dels, at han ved de seneste Tv-turneringer har spillet en anelse under niveau, alt imens han har fået tildelt en hård lodtrækning, hvor han allerede i fjerde runde kan risikere at møde formstærke José de Sousa inden et potentielt opgør mod Nathan Aspinall i kvartfinalerne.

1. Michael van Gerwen

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Placering på verdensranglisten: 1
Alder: 31
Bedste VM-resultat: Vinder 2014, 2017, 2019

Der er slet ingen tvivl om, at 2020 har været Michael van Gerwens dårligste sæson, siden han brød igennem i PDC med sin sejr ved World Grand Prix i 2012.

De fleste spillere ville ganske vist ofre deres dårlige kastearm for fem turneringssejre på én sæson, men det er dog slet ikke nok for “MVG”, der til trods for et sæsongennemsnit på lige knap 99 har haft usædvanligt mange udsving og tabt langt flere kampe, end han har gjort, siden han overtog verdensranglistens førsteplads i januar 2014.

Der er dog flere faktorer, der taler for, at den tredobbelte verdensmester igen vil kunne løfte Sid Waddell-trofæet efter nytår. For det første, så er Michael van Gerwen en vinder af natur, og han vil uden tvivl være mentalt klar, når VM indledes nu på tirsdag. For det andet, så vandt “The Green Machine” for mindre end to uger siden årets sidste Tv-turnering forud for VM, Players Championship Finals, hvor han i både kvartfinalen og finalen viste en koldblodighed og kynisme, som vi kun har set i usædvanligt små glimt i 2020. Og for det tredje, så er det hollandske ikon begunstiget af at befinde sig i den velsagtens mest fordelagtige sektion af lodtrækningen, hvilket betyder, at Michael van Gerwen har mulighed for at spille sig ind i turneringen, uden at være under pres fra første pil.

Hvem betragter du som favorit ved VM 2021?

 • Michael van Gerwen (31%, 42 Stemmer)
 • Peter Wright (14%, 19 Stemmer)
 • Gary Anderson (13%, 18 Stemmer)
 • Gerwyn Price (10%, 14 Stemmer)
 • Dimitri van Den Bergh (7%, 9 Stemmer)
 • Michael Smith (7%, 9 Stemmer)
 • José de Sousa (5%, 7 Stemmer)
 • Nathan Aspinall (4%, 5 Stemmer)
 • En spiller der ikke er nævnt (4%, 5 Stemmer)
 • James Wade (2%, 3 Stemmer)
 • Ved ikke (1%, 2 Stemmer)
 • Glen Durrant (1%, 1 Stemmer)

Antal, der har stemt, i alt: 134

Indlæser ... Indlæser ...

Læs også:

Top 3: De farligste outsidere ved PDC’s verdensmesterskab

Top 5: De største stjerner der ikke er kvalificeret til VM

Forudsig VM og vind et par spritnye pile

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*