10 interessante facts forud for VM-finalen

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Peter Wright og Michael Smith mødes i aften i finalen ved PDC’s 29. verdensmesterskab.

I aften klokken 21:00 indledes finalen ved PDC’s 29. verdensmesterskab.

VM-titlen skal afgøres mellem den 31-årige englænder, Michael Smith, og den 51-årige skotte, Peter Wright. Foruden titlen som verdensmester, er der også 4,4 millioner danske kroner på spil til vinderen, mens den tabende finalist må nøjes med halvdelen.

Spørger man bookmakerne, er det på forhånd Peter Wright, der indtager en snæver favoritrolle. Wright har da også prøvet at løfte Sid Waddell-trofæet en enkelt gang tidligere, da han vandt VM i 2020. Herudover har han også prøvet at tabe en finale i 2014, nøjagtig som Michael Smith gjorde i 2019.

Hvorvidt det bliver Peter Wright, der for anden gang i karrieren kan lade sig krone som verdensmester, eller om det bliver Michael Smith, der vinder sin første major-titel nogensinde, vil kun tiden kunne vise.

Indtil da, kan du her nedenfor lade op til aftenens længe ventede opgør med 10 interessante facts forud for VM-finalen. Kampen starter klokken 21:00, med optakt fra klokken 20:30 på PDC.tv, Viaplay og TV3 Max.


10 interessante facts forud for VM-finalen 2022: 

1) Gerwyn Price fastholder sin førsteplads på verdensranglisten

Uanset hvem der vinder aftenens VM-finale, så vil Gerwyn Price fortsat være nummer et på verdensranglisten efter VM. Peter Wright, der i forvejen gik ind til VM som nummer to på verdensranglisten, kan således kun gøre waliserens forspring mindre, alt imens Michael Smith med en VM-sejr kan rykke op som nummer tre.

Michael Smith var placeret som nummer ni på verdensranglisten inden VM, og vil rykke op som minimum nummer seks uanset udfaldet af VM-finalen. Såfremt Smith vinder, så vil han dog sende Michael van Gerwen ned på verdensranglistens fjerdeplads. Dermed risikerer ‘MVG’ sin laveste ranglisteplacering siden 2012. Michael Smith har i øvrigt aldrig selv været højere placeret end nummer fire.

2) Peter Wright fører den indbyrdes statistik

Peter Wright og Michael Smith har tidligere stået overfor hinanden i 37 officielle kampe. I den forbindelse kan ‘Snakebite’ glæde sig over, at han har den bedste indbyrdes statistik, idet den 51-årige skotte har vundet 23 af de foregående opgør, mens ‘Bullyboy’ har vundet 12 – herudover er to kampe endt uafgjort.

En interessant observation er i øvrigt, at Peter Wright aldrig har tabt en knockout-kamp mod Michael Smith på TV. Wright har ganske vist tabt til Smith i TV-turneringer som Premier League og Grand Slam, men det har været i det indledende gruppespil. I de to VM-finalisters foregående 11 indbyrdes opgør i en knockout-kamp på TV, har Wright således vundet hver og en.

3) Michael Smith kan blive første ungdomsverdensmester, der vinder VM

Siden PDC i 2011 opfandt et ungdomsverdensmesterskab for spillere fra 16-23 år (fra 2011-2013 var aldersgrænen 14-21), har der aldrig været en af de i alt 10 forskellige ungdomsverdensmestre, der sidenhen har vundet seniorverdensmesterskabet.

Michael Smith vandt selv ungdomsverdensmesterskabet som 22-årig i 2013, da han besejrede Ricky Evans i finalen. Herudover har også Arron Monk (2011), James Hubbard (2012), Keegan Brown (2014), Max Hopp (2015), Corey Cadby (2016), Dimitri Van den Bergh (2017, 2018), Luke Humphries (2019), Bradley Brooks (2020) og Ted Evetts (2021) vundet ungdomsverdensmesterskabet.

Michael van Gerwen var i øvrigt i finalen i både 2011 og 2012, men tabte begge gange.

4) Peter Wright kan overgå Adrian Lewis i antallet af gennemsnit over 100 ved VM

Efter gårsdagens semifinalesejr over Gary Anderson har Peter Wright 15 gange leveret et gennemsnit over 100 i en VM-kamp. Det samme har Adrian Lewis, og de to tidligere verdensmestre deler dermed fjerdepladsen på listen over de spillere, der har lavet flest gennemsnit over 100 ved PDC’s verdensmesterskab.

Hvis Peter Wright snitter over 100 i aften, vil han med andre ord gå alene op på fjerdepladsen. Listen toppes i øvrigt af Phil Taylor, der har snittet over 100 i 56 VM-kampe. Herefter følger Michael van Gerwen (33) og Gary Anderson (22). Michael Smith har selv snittet over 100 i 10 VM-kampe i PDC.

5) Michael Smith kan vinde VM efter sejre over fire forskellige majorvindere

Hvis Michael Smith vinder VM-finalen, så vil han blive den første spiller nogensinde, der besejrer fire spillere, der alle har vundet mindst en major-titel i året forinden.

Forud for opgøret mod Peter Wright, der i 2021 vandt både World Matchplay og Players Championship Finals, har Smith således også besejret Jonny Clayton, der gennem 2021 vandt både Masters, Premier League, World Grand Prix og World Series of Darts Finals. Herudover vandt Gerwyn Price VM og Grand Slam og Darts, alt imens James Wade triumferede ved UK Open.

6) Den individuelle 180’er-rekord står for fald

Ved VM i 2017 lavede Gary Anderson 71 180’ere, inden han tabte finalen til Michael van Gerwen. Til trods for finalenederlaget noterede Anderson sig dog for rekorden for flest individuelle 180’ere ved et VM nogensinde.

Den rekord kan dog meget vel blive overgået i aften. Mens Michael Smith går ind til finalen med 59 180’ere i bagagen, så har Peter Wright selv lavet 55.

7) Michael Smith kan slå Peter Wrights rekord for længst tid mellem første ProTour-titel forud for en VM-titel

Da Peter Wright den 20. oktober 2012 vandt sin første PDC-titel nogensinde på Players Championship-touren, gik der sidenhen syv år, to måneder og 12 dage, før han vandt PDC’s verdensmesterskab.

Den over syv år lange periode er en foreløbig rekord i PDC, hvad angår perioden mellem en spiller vandt sin første titel, til han sidenhen vandt verdensmesterskabet.

Den rekord kan dog blive slået i aften. Det er nemlig 10 år, 10 måneder og syv dage siden, at Michael Smith vandt sin første titel i PDC. Det skete ved en UK Open-kvalifikationsturnering, hvor han besejrede Dave Chisnall i finalen.

8) Peter Wright kan overgå Raymond van Barneveld 

Raymond van Barneveld er hovedsageligt kendt for sine fem VM-titler. Det er dog kun en enkelt af Barnevelds VM-trofæer, der er vundet i PDC-regi. Det skete i 2007, alt imens han også var i finalen i 2009. Begge finaler blev spillet mod Phil Taylor.

Såfremt Peter Wright vinder aftenens finale, vil han have vundet flere VM-titler i PDC, end Raymond van Barneveld. Wright vandt selv sin første – og hidtil eneste – VM-titel i 2020, men var også i finalen i 2014.

Kun Phil Taylor (14), Michael van Gerwen (3), John Part (2), Adrian Lewis (2) og Gary Anderson (2) har vundet mere end en enkelt VM-titel i PDC.

9) 0,01 points forskel på gennemsnittene

Hvis man tager et kig på de to finalisters samlede turneringsgennemsnit, så er det blot 0,01 point, der adskiller Peter Wright og Michael Smith.

Peter Wright er således noteret for et turneringsgennemsnit på 100,66, mens Smith står på 100,65.

Til gengæld er der væsentligt større forskel på de to VM-finalisters lukningsprocenter ved VM. Mens Peter Wright har udnyttet 39,90% af sine forsøg på doublerne, så har Smith lukket hele 47,57% af de gange, han har kastet efter en double.

10) Premier League-feltet virker afgjort

Traditionen tro var der forud for VM stor snak om, hvilke spillere der kandiderer til den kommende Premier League-sæson. Særligt Fallon Sherrock blev fremhævet som en oplagt kandidat, alt imens spillere som Luke Humphries, Joe Cullen og Ryan Searle kunne have gjort sig aktuelle til Premier League med et godt VM-resultat.

De fleste eksperter føler sig dog overbevist om, at Premier League 2022 kommer til at bestå af de 10 højst placerede spillere på verdensranglisten efter VM. Det vil med andre ord sige, at Gerwyn Price, Peter Wright, Michael van Gerwen, James Wade, Jonny Clayton, Gary Anderson, José de Sousa, Dimitri Van den Bergh, Rob Cross og Michael Smith forventes at blive udtaget. Det vil i så fald betyde, at Nathan Aspinall og Glen Durrant vil skulle vinke farvel til det fornemme selskab.

Såfremt det reelt set bliver top 10 på verdensranglisten, der bliver udtaget til Premier League, så vil det være første gang siden 2016, at det sker. Der er dog fortsat spekulationer om, hvem der bliver udtaget, og PDC har før leget med tanken om at ændre formatet i Premier League, således at turneringen vil kunne bestå af endnu flere spillere. Det tegner dog til, at såfremt Premier League ikke ændrer spilformat, så vil det blive de 10 førnævnte spillere, der bliver udtaget til turneringen.

Premier League-spillerne forventes at blive offentliggjort umiddelbart efter VM-finalen.

Kilder: DartsOrakel, live.dartsdata, clickondarts, dartsrankings og Wikipedia


Læs også:

Så står det klart: Michael Smith og Peter Wright mødes i VM-finalen

Video: Se Gerwyn Prices 9-darter mod Michael Smith

Så mange præmiepenge er på spil ved VM i dart

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*