Tilbageblik: Husker du Per Laursens VM-øjeblikke?

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images Europe

Per Laursen har rekorden for flest danske VM-optrædener nogensinde. Her ses han i duel mod legenden Phil Taylor, da de to mødtes i anden runde ved VM i 2011.

I alt har 10 danske herrespillere formået at kvalificere sig til enten BDO’s eller PDC’s verdensmesterskab, men ingen så ofte som Per Laursen, der i dag kan fejre sin 54-års fødselsdag.

Den regerende danmarksmester debuterede i 2006 ved BDO’s verdensmesterskab, hvorefter han fra 2007-2016 kvalificerede sig til PDC’s verdensmesterskab otte gange i alt. Dermed har den femdobbelte danmarksmester slået et markant hul ned til spillere som Per Skau og Jann Hoffmann, der hver især kvalificerede sig til BDO’s verdensmesterskab henholdvis seks og fire gange tilbage i 90’erne.

I anledning af det danske dartikons førnævnte fødselsdag tager vi i dag et kig i historiebøgerne, og sætter spot på Laursens VM-resultater, der blandt andet tæller mindeværdige sejre over spillere som John Part og Terry Jenkins, men også kedelig nederlag til eksempelvis Dennis Priestley i 2007, hvor danskeren missede otte matchpile.

2006: Debut ved Lakeside
Første runde: (85,38) 3-2 (84,57) Tony Eccles
Anden runde: (79,44) 2-4 (79,38) Shaun Greatbatch

Efter sin landsholdsdebut i år 2000 begyndte Per Laursen stille og roligt at sigte mod udlandet. Indsatsen kulminerede i 2005, hvor Laursen vandt det prestigefulde Welsh Open, og derudover spillede sig i finalen i både single- og doublerækken ved WDF’s World Cup.

Efter en fantastisk sæson kvalificerede Laursen sig således til BDO’s verdensmesterskab for første – og eneste – gang i karrieren.

Her indledte den dengang 39-årige VM-debutant turneringen med en velspillet og nervepirrende 3-2 sejr over femteseedede Tony Eccles. Desværre lykkedes det ikke at opretholde formkurven i anden runde, hvor han tabte 2-4 til engelske Shaun Greatbatch, der sidenhen spillede sig i semifinalen, hvor han tabte til den senere vinder, Jelle Klaasen.

2007: Karrierens største skuffelse
Første runde: (86,78) 3-0 (84,19) Colin Monk
Anden runde: (89,35) 3-4 (89,76) Dennis Priestley

Efter at have skiftet BDO og WDF ud med PDC, lykkedes det allerede i 2007 Per Laursen at kvalificere sig til verdensmesterskabet, der dengang blev afholdt i Circus Tavern, og sidenhen blev afgjort med dartsportens vel nok mest omtalte kamp nogensinde, hvor Raymond van Barneveld besejrede Phil Taylor i finalen.

For Per Laursens vedkommende blev turneringen indledt med en fornem 3-0 sejr over den dobbelte VM-semifinalist Colin Monk, inden han i anden runde tabte 3-4 til den dobbelte verdensmester Dennis Priesley.

Laursen var ellers foran både 2-0 og 3-1, og missede sågar otte matchpile undervejs mod den tredjeseedede storfavorit, inden han alligevel måtte se sig besejret.

– Det er en af dem, som jeg er træt af, at jeg ikke tog dengang, udtrykte Per Laursen om opgøret i et podcast med Dartnyheder.dk i januar sidste år.

Per Laursen i aktion mod Colin Monk ved VM 2007, der var det sidste år, at VM blev afviklet i Circus Tavern.

Foto: Chris Ibbotson

2008: Første VM i Alexandra Palace
Første runde: (84,17) 1-3 (87,96) Alan Tabern

Efter for andet år i træk at have toppet den danske DDL-rangliste (Dansk Dart Liga, red.), var ‘Peachy’ tilbage på VM-scenen.

2008 var det første år, at PDC’s verdensmesterskab blev afholdt i Alexandra Palace. Per Laursens kamp mod 17. seedede Alan Tabern var i den forbindelse den første VM-kamp i ‘Ally Pally’ nogensinde.

Desværre var der aldrig for alvor tvivl om udfaldet af opgøret, og Laursens nederlag markerede derfor også det første nederlag i en VM-kamp i Alexandra Palace nogensinde, hvorefter Tabern – der ikke var tilfreds med sin egen præstation – havde følgende at sige om sin modstander.

– Hvis du kan besejre en spiller som Per Laursen, til trods for at du ikke kan få dit spil til at fungere, så kan man kun være tilfreds.

2009: Nederlag til Wes Newton
Første runde: (83,68) 1-3 (86,94) Wes Newton

For andet år i træk tabte Per Laursen sin første kamp ved et verdensmesterskab, idet 31. seedede Wes Newton besejrede danskeren 3-1.

Laursen indledte ellers kampen med at bringe sig foran 1-0, men var derefter overmatchet hele kampen igennem.

Wes Newton spillede sig de følgende år i finalen ved UK Open og European Championship, hvilket var blandt årsagerne til, at han blev tildelt et wildcard til Premier League i 2013 og 2014.

2010: Overraskende exit til velspillende debutant
Indspilskamp: (81,45) 3-4 (legs) (94,53) Christian Perez

For første gang nogensinde var Per Laursen i 2010 bookmakernes favorit forud for en VM-kamp.

Efter at have kvalificeret sig til PDC’s verdensmesterskab for fjerde år i træk, var den efterhånden rutinerede europamester således udset gode chancer mod den 27-årige VM-debutant Christian Perez fra Fillippinerne.

2010 var i den forbindelse det første år, hvor Per Laursen ikke var direkte kvalificeret til første runde, men i stedet først måtte vinde en indspilskamp, der skulle afgøres i blot syv legs.

Alt gik da også umiddelbart efter planen for den dengang 43-årige østjyde, der indledte kampen med en uortodoks 116-lukker (T5, T17, rød bull) til stillingen 1-0.

Ganske overraskende viste Perez dog ingen form for nerver, og ved stillingen 3-3 havde både han og Laursen en lukkeprocent på hundrede.

I kampens sidste leg havde Laursen så udlægget, men blev alligevel totalt udspillet af den unge asiat, der afgjorde kampen med en 12-darter.

2011: Karrierens VM-højdepunkt
Indspilskamp: (91,05) 4-2 (legs) (84,89) Boris Krčmar
Første runde: (83,66) 3-0 (86,76) John Part
Anden runde: (93,19) 0-4 (102,09) Phil Taylor

Med tre tidlige VM-nederlag i bagagen var der pres på Per Laursen forud for VM i 2011, hvor han nok engang måtte kvalificere sig til hovedturneringen med en indspildskamp.

Efter en solid 4-2 sejr over den kroatiske debutant Boris Krčmar, der blev afgjort med Laursens signaturlukker på 106, var danskeren udset en særdeles hård lodtrækning mod den tredobbelte verdensmester John Part.

Adskillige missede lukkepile af canadieren banede for vejen for Laursens hidtil største VM-sejr, hvilket sikrede ham en drømmekamp mod legenden Phil Taylor.

– Alle havde jo linet på til, at det var den tredobbelte verdensmester mod den på daværende tidspunkt 15-dobbelte verdensmester, så det var stort at slå John Part, selvfølgelig var det det, fortalte Per Laursen i 2019.

Til trods for at kampen mod Taylor endte med et nederlag på 4-0, så var det alligevel en mindeværdig en af slagsen. Laursen leverede således det højeste danske VM-gennemsnit i historien på 93,19, vandt fire legs, alt imens hans sidste pile i kampen var en 180’er, hvilket affødte en high-five fra legenden.

– Jeg synes, Per Laursen spillede godt. Det var hårdt arbejde. Hver gang man fik ham ud i torvene, slog han tilbage, og han blev ved med at smile, lød ordene fra ‘The Power’ efter kampen.

Per Laursen fik en high-five af Phil Taylor, inden legenden afgjorde kampen med en lukker på 54.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images Europe

2012: Lige ved og næsten
Indspilskamp: (89,76) 3-4 (83,31) Petri Korte

Efter succesoplevelsen i 2011 var det en sulten Per Laursen, der for syvende år i træk havde kvalificeret sig til et verdensmesterskab.

Desværre endte turneringen skuffende med et tidligt nederlag i indspilskampen mod finske Petri Korte.

Laursen lagde ellers godt fra land med en førring på 2-0, men kunne ikke opretholde de gode takter. Til trods for et solidt gennemsnit lige under 90 tabte danskeren således 3-4, og missede dermed muligheden for at møde James Wade i første runde.

2014: En kamp som alle husker
Indspilskamp: (91,55) 4-2 (legs) (84,71) Colin McGarry
Første runde: (89,75) 3-2 (95,91) Terry Jenkins
Anden runde: (87,62) 2-4 (98,04) Peter Wright

Med introduktionen af PDC Nordic & Baltic (dengang Scandinavian Darts Corporation) i 2012 blev det pludseligt væsentligt mere vanskeligt at kvalificere sig til PDC’s verdensmesterskab.

Derfor missede Per Laursen også VM-kvalifikationen i 2013, hvilket dermed var første gang i otte år, at der ikke var en dansker med ved et verdensmesterskab.

I 2013 toppede Laursen dog PDCNB-ranglisten, og var dermed tilbage i det fornemme selskab, hvor han indledte turneringen med en velspillet 4-2 sejr over Colin McGarry, inden han i sin næste kamp leverede en af de mest mindeværdige danske dartpræstationer nogensinde.

Kampen mod 17. seedede Terry Jenkins blev således en historisk en af slagsen, idet Jenkins leverede historiens blot syvende ni-darter ved et verdensmesterskab nogensinde, alt imens han også præsterede en 170-lukker og 11 180’ere undervejs.

Til trods for at den nidobbelte majorfinalist var i storform, så lykkedes det alligevel Per Laursen at hive en ualmindeligt dramatisk sejr i land på 4-3. Dermed kunne han i anden runde se frem til et opgør mod den nuværende verdensmester, Peter Wright, hvor Laursen nok engang leverede en fornem indsats, men alligevel måtte se sig besejret 2-4.

Terry Jenkins’ ni-darter mod Per Laursen var den syvende ni-darter i VM’s historie.

2016: Skuffende præstation førte til nederlag
Indspilskamp: (79,27) 1-2 (83,03) Andy Boulton

Efter at have misset VM i 2015 kvalificerede Laursen sig igen i 2016.

Desværre blev Laursens seneste VM-optræden en skuffende en af slagsen, idet han med et gennemsnit på 79,27 leverede sin karrieres laveste gennemsnit i en VM-kamp nogensinde, og derfor også tabte 1-2 til ‘Ally Pally’-debutanten Andy Boulton.

En sejr ville ellers have resulteret i et opgør mod Gary Anderson, hvilket ville have været en oplevelse af de større.

– Man vil jo gerne møde en af de store. Selvfølgelig vil man det. Det år jeg slår John Part, og møder Phil Taylor, det var jo det ultimative, fortalte Per Laursen sidste år til Dartnyheder.dk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*