Analyse: Derfor er kæmpe PDC turnering på vej til Danmark

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

For få dage siden slukkede PDC endegyldigt håbet om, at Europa Touren ville komme til Danmark igen i 2020. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være en endnu større begivenhed på vej.

Mandag den 9. september offentliggjorde PDC sine planer for den kommende sæsons Europa Tour. Efter to år med Danish Darts Open, var det i den forbindelse en spand koldt vand i hovedet på danske dartentusiaster, da PDC tilkendegav, at Brøndbyhallen ikke ville få mulighed for at byde velkommen til PDC-stjernerne for tredje år i træk.

Det pludselige ophør med Danish Darts Open virkede overaskende, set i lyset af både spillernes og PDC Europes umiddelbare reaktioner på turneringen, der i både 2018 og 2019 blev særligt anerkendt for sit festglade og engagerede publikum.

Det har dog også været alment kendt, at PDC ikke har været tilfreds med det relativt begrænsede billetsalg. Særligt 2019 blev på den konto en mindre fuser, sammenlignet med forventningerne forud for turneringen.

Besynderlig beslutning

Det begrænsede billetsalg ændrer dog ikke ved, at det var overraskende, da PDC valgte at se bort fra København til næste års Europa Tour. Særligt set i lyset af, at PDC Nordic & Baltics danske formand, Michael Frydendal, lader til at have opbygget en betydelig respekt blandt ledelsen i PDC, alt imens de nordiske/baltiske spillere de seneste år har formået at markere sig særdeles positivt i PDC, og på den baggrund har vist, at de er sportsligt berettiget til en stor PDC-turnering indenfor PDCNB’s landegrænser.

På baggrund af ovenstående virker det med andre ord besynderligt, at PDC vælger at trække sig ud af Danmark og vores nabolande. Særligt eftersom Barry Hearn og resten af PDC-ledelsen flere gange har givet udtryk for, at man ønsker at eksponere dartsporten i verdensdele, hvor sporten har et mærkbart vækstpotentiale og samtidig kan bidrage med et konkurrencedygtigt spillermateriale.

Begge parametre bliver opfyldt af de skandinaviske og baltiske lande. For selvom landene kan præsentere spillere som Darius Labanauskas, Madars Razma, Marko Kantele, Kim Viljanen, Dennis Nilsson, Daniel Larsson og Per Laursen, så er dart fortsat en minoritetssportsgren på vores breddegrader. Med ca. 3.000 registrerede dartspillere er Danmark faktisk den markant største dartnation i PDC Nordic & Baltic, og alligevel er der store muligheder for udvikling – og i PDC er udvikling lig med succes.

PDC er langt fra færdige med Skandinavien

For at opsummere ovenstående så giver det ingen mening, at PDC pludseligt vælger at se bort fra Skandinavien og Baltikum. Spillermaterialet, vækstpotentialet og det fænomenale lobbyarbejde af de danske frontmænd i PDC Nordic & Baltic, Michael Frydendal og Jann Hoffmann, bør tværtimod betyde, at PDC vil gøre alt hvad de kan for at intensivere samarbejdet med PDCNB.

Og selvom det ikke umiddelbart ser sådan ud, så er det formentlig også tilfældet. For alt imens der endnu ikke er nævnt ét eneste skandinavisk eller baltisk land i næste års PDC-kalender, så er der en enkelt turnering, hvis baggrundsinformationer endnu ikke er blevet offentliggjort. En turnering der ovenikøbet er markant større end Europa Touren. Der er her tale om World Series of Darts.

Derfor kommer World Series til København

World Series har eksisteret siden 2013, og har udelukkende haft det formål, at den skulle promovere PDC på verdensplan. Det har den gjort med turneringer i lande som Dubai, Australien, New Zealand, Japan, Kina, Singapore, USA, Østrig og Tyskland. Og nu tegner det så til, at tiden er kommet, hvor Skandinavien og Baltikum bliver en del af det eksklusive selskab. Men ikke nok med det – meget kunne nemlig også tyde på, at det bliver København, der får æren af at agere værtsby. Lad og gå analysen igennem trin for trin.

Allerede tilbage i maj sidste år, gav PDC’s administrerende direktør udtryk for, at der kunne være en ny stor PDC satsning på vej til Danmark.

– Vi tager rigtigt nok til Danmark på Europa Touren, men måske er der mere i vente, udtalte Matthew Porter dengang.

Kommentaren blev leveret i forbifarten, uden at nogen for alvor lagde mærke til den. Lige indtil PDC’s formand, Barry Hearn, tilbage i august fortalte, at der var store nyheder i vente i forbindelse med World Series.

–  Vores World Series vil udvide sig til nye destinationer i 2020. Der kommer nogle store nyheder indenfor de næste par måneder, udtalte Barry Hearn.

På den baggrund giver det altså mere end blot almindelig god mening, at 2020 bliver året, hvor World Series får debut i Skandinavien. Men hvorfor lige præcis Danmark som værtsnation, når nu både Sverige og Finland samt to baltiske lande har overhalet Danmark rent sportsligt? Det er der flere gode forklaringer på.

Først og fremmest så skal man ikke undervurdere værdien af Michael Frydendal og Jann Hoffmanns danske pas. De to dart-diplomater, der har været hjulpet godt på vej af landsmanden Brian Odsgaard, har gjort et ekstraordinært godt arbejde med henblik på at etablere et respektfuldt samarbejde med PDC-ledelsen, hvilket var en af de primære årsager til, at det i første omgang lykkedes at få Europa Touren til København. For selvom de danske lederskikkelser repræsenterer en international dartorganisation, så har de ikke glemt, hvor de kommer fra.

PDC lavede følgende promoveringsvideo for denne sæsons World Series-turneringer i Australien. Nu kan en lignende turnering meget vel være på vej til København.

Foruden de diplomatiske bånd, så har København – og resten af Danmark for den sags skyld – den fordel, at dart efterhånden har slået sig fast som en etableret TV-sport. Hverken Finland, Litauen eller Letlands TV-kanaler er endnu hoppet med på dartbølgen, hvilket ellers er et must, eftersom World Series er en TV-turnering.

Tilbage står derfor kun Danmark og Sverige som potentielle værtsnationer. Og selvom Michael Frydendals nationalitet formentlig er den vigtigste faktor, så spiller det også en rolle, at Sverige har væsentligt skrappere alkoholrestriktioner, end vi har i Danmark. PDC ville med andre ord få svært ved at kunne skabe den samme omsætning, som man ville have kunnet, hvis man valgte at afholde turneringen i Stockholm.

Derfor er World Series større end Europa Touren

Det tegner altså til, at World Series of Darts er på vej til København. Spørgsmålet er blot, hvornår det bliver offentliggjort.

Men hvad er World Series egentlig for en størrelse? Det korte svar er, at den er markant større end Europa Touren.

Den primære årsag er, at modsat Europa Touren, så er World Series of Darts en TV-turnering. Til trods for to år med Danish Darts Open, så var det svært for danske dartinteressenter at tilegne sig den danske presses opmærksomhed. Den opgave vil være markant nemmere, ved en potentiel World Series i København. Fremfor at Michael Frydendal, Henrik Vestbo og Dartnyheder.dk skal kontakte de danske medier, så vil kontakten komme helt af sig selv.

Derfor spiller det ikke den store rolle, at World Series ikke er en rangliste-turnering, og at den blot afvikles over to dage fremfor tre. Til gengæld vil man være sikker på, at otte af de absolut største og mest kommercielle navne i PDC deltager ved turneringen, og at regionale spillere får chancen for at promovere både sig selv og deres land på landsdækkende TV. World Series i København vil med andre ord markere den absolut største dart-begivenhed på dansk jord nogensinde.

Så selvom PDC endnu ikke har offentliggjort nogen detaljer i forbindelse med World Series of Darts 2020, så tyder det på, at det blot er et spørgsmål om tid, før København bliver udråbt som værtsby. Og når/hvis det sker, så vil det være den største kommercielle succeshistorie i dansk dart nogensinde.

Dartnyheder.dk har forsøgt at få en kommentar fra både PDC, PDC Europe og PDC Nordic & Baltic. Alle oplyser imidlertid, at de hverken kan kommentere på sagen, eller fortælle hvornår der kommer flere oplysninger om næste år World Series of Darts.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*