Optakt: Mandagens kampe ved World Grand Prix of Darts

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Peter Wright er blandt de 16 spillere, der i aften skal forsøge at spille sig videre til anden runde ved World Grand Prix of Darts.

World Grand Prix of Darts blev i går indledt uden nogen større overraskelser, hvor særligt Jeffrey de Zwaan og Darren Webster viste sig fra deres bedste side, alt imens Michael van Gerwen og Gary Anderson fik stemplet ind i  turneringen uden større problemer.

Også den forsvarende vinder, Daryl Gurney, fik med sin 2-0 sejr over John Henderson en sikker start på sit titelforsvar, hvortil Dave Chisnall, Ron Meulenkamp og Raymond van Barneveld ligeledes er klar til anden runde ved double ind/double ud-turneringen.

Resultater fra første runde (søndag 30. september)
Jeffrey de Zwaan 2-0 Kim Huybrechts
Ron Meulenkamp 2-1 Joe Cullen
Darren Webster 2-0 Stephen Bunting
Raymond van Barneveld 2-1 Ricky Evans
Dave Chisnall 2-0 Max Hopp
Daryl Gurney 2-0 John Henderson
Michael van Gerwen 2-0 Steve Lennon
Gary Anderson 2-0 Jonny Clayton

Mens søndagens kampe forløb uden større overraskelser eller drama, så er det forventet, at udfaldet af mandagens kampe vil være kendetegnet ved uforudsigelige momenter undervejs. Særligt opgørene mellem Mensur Suljovic og James Wade samt Michael Smith og Adrian Lewis tegner på forhånd til at kunne danne rammerne om vaske ægte Grand Prix-klassikere. Dagens første kamp skal dog afgøres mellem Jermaine Wattimena og Mervyn King.

Jermaine Wattimena vs. Mervyn King

Jermaine Wattimena har i løbet af den indeværende sæson vist, at han på dagen har niveauet til at kunne konkurrere med spillere som Michael van Gerwen og Gary Anderson. I samme ombæring har han dog også vist, at der kan være enormt store udsving i præstationerne.

En ustabil formkurve er sjældent en god indgangsvinkel til World Grand Prix, hvor kontinuerlige udfald bliver straffet hårdere end i almindelig 501. Derfor kan Jermaine Wattimens debut ved World Grand Prix nemt gå hen og blive en udfordring mod rutinerede Mervyn King, som til trods for en finale i 2012 ganske vist ikke har den bedste historisk i Grand Prix-sammenhæng, men alligevel plejer at være garant for en stabil præstation. 30-årige Wattimena skal således forvente at spille en af karrierens bedre kampe, hvis han skal overvinde sin 22 år ældre modstander.

Bud på resultat: Mervyn King vinder 2-1

Josh Payne vs. Ian White

Der er en hel del på spil for verdensranglistens nummer 10, Ian White, når han i dag indleder sit Grand Prix-eventyr for syvende gang i karrieren. En ting er de 30.000 kroners forskel der er på at vinde og tabe første runde. En anden er, at Ian White med en god sæsonafslutning vil være en ufravigelig skikkelse, når man ved indgangen til 2019 skal udtage næste års Premier League-spillere.

Ian White stod i en meget lignende situation i 2016, men dårlige TV-præstationer var årsag til, at den 48-årige englænder lige nøjagtig måtte se sig forbigået til Premier League.

Den oplevelse skal Ian White i dag tage ved lære af, når han i aften møder sidste års finalist ved PDC’s U23-VM, 24-årige Josh Payne. Og selvom Josh Payne i år vandt karrierens anden PDC-titel ved et Players Championship-event tilbage i maj, så er det da også forventet, at Ian White bør være væsentligt bedre på doublerne end sin modstander.

Bud på resultat: Ian White vinder 2-0

Danny Noppert vs. Gerwyn Price

Hverken Danny Noppert eller Gerwyn Price vil klappe i deres hænder ovenpå deres respektive lodtrækning. Mens Danny Noppert har haft svært ved at finde fodfæste i PDC siden sit skifte fra BDO tilbage i januar, så lykkedes det så sent som i lørdags den tidligere Lakeside-finalist at vinde sin første PDC-titel ved sæsonens 20. Players Championship turnering.

LÆS OGSÅ: Danny Noppert henter karrierens første PDC-titel ved Players Championship 20

En lignende historie kan fortælles om Gerwyn Price, der udadtil ikke har haft nogen nem sæson. Det er dog kun den halve sandhed. Ganske vist var der ikke tale om nogen køn Premier League debut, omvendt så har præstationerne ved diverse gulvturneringer været af en helt anderledes karakter, mens det på Europa Touren sågar er blevet til en turneringssejr ved International Darts Open samt en finale ved Austrian Darts Open.

Begge spillere er i skrivende stund præget af enorm selvtillid, og derfor kan aftenens indbyrdes opgør nummer tre meget vel blive en tæt affære, hvor de begge et noteret for én indbyrdes sejr forud for i aften.

Bud på resultat: Gerwyn Price vinder 2-1

Peter Wright vs. Steve West

Det er svært at forestille sig, at Peter Wrights bedste resultat ved World Grand Prix en den kvartfinale han spillede sig frem til sidste år. Omvendt er det ikke nær så svært at forestille sig, at Steve West kan skabe overraskelsen, når han i aften deltager ved World Grand Prix for tredje gang i karrieren.

Steve West er, til trods for de manglende turneringssejre, en af PDC-tourens mest formstærke spillere netop nu, og vil på den baggrund have realistiske forestillinger om at overrumple verdensranglistens nummer to i deres 10. indbyrdes opgør, hvoraf Peter Wright retfærdigvis er noteret for syv sejre forud for i aften.

Selvom 2018-sæsonen har været enormt velspillet af Peter Wright, så er turneringssejrene udeblevet. 21 gange er det i løbet af sæsonen lykkedes skotten at spille sig i en semifinale eller længere, men blot tre gange har det udmundet sig i en turneringssejr, hvilket er i underkanten for en spiller af Peter Wrights kaliber. Et sæsongennemsnit på 97,16 vidner dog om, at præstationerne ikke har fejlet noget. Hvis ikke Peter Wright lever op til sit velkendte, høje niveau, så kan han dog sagtens komme i problemer mod den dobbelte Denmark Open-vinder.

Bud på resultat: Peter Wright vinder 2-1

Rob Cross vs. Steve Beaton

Rob Cross er af mange blevet kritiseret for ikke at leve op til sit høje niveau ved verdensmesterskabet. Langt de fleste havde nok også forventet, at verdensmesteren ville være noteret for flere end de to turneringssejre, det er blevet til i år. Ikke desto mindre så er Rob Cross noteret for det trejdehøjeste sæsongennemsnit i 2018 på 98,46, hvilket kun er overgået af Gary Anderson (98,66) og Michael van Gerwen (101,7).

Til sammenligning er Steve Beaton noteret for et sæsongennemsnit på 93,83, hvilket vidner om, at favoritværdigheden helt naturligt er tillagt 28-årige Rob Cross.

Det er svært ikke at nikke anerkendende til bookmakernes forudsigelse af kampen, som tegner til en komfortabel sejr for verdensranglistens nummer tre.

Bud på resultat: Rob Cross vinder 2-0

Mensur Suljovic vs. James Wade

To af verdens absolut bedste double-hitters mødes i aften i første runde af den traditionsrige turnering. Mens James Wade vandt turneringen i 2007 og 2010, så har den 35-årige englænder tabt første runde af turneringen de sidste tre år i træk. Det skal han forsøge at rette op på, når han møder sidste års semifinalist, Mensur Suljovic.

Både James Wade og Mensur Suljovic er blandt de spillere, som er helt oplagte kandidater til næste års Premier League, og derfor kan aftenens indbyrdes opgør vise sig at være karrieredefinerende for begge parter.

Med sæsongennemsnit på henholdsvis 97,17 og 95,06 er de to spillere placeret som nummer fem (Suljovic) og tolv (Wade) på listen over de mest velspillende spillere i PDC i 2018, og vil begge være titelkandidater til hvilken som helst turnering de deltager i.

Det er utrolig svært at pege på en åbenlys favorit til aftenens tredjesidste opgør. På nuværende tidspunkt virker Mensur Suljovic til at have overhånden, omend forskellen er minimal.

Bud på resultat: Mensur Suljovic vinder 2-1

Simon Whitlock vs. James Wilson

Mens James Wilson ikke havde held til at kvalificere sig til sidste års World Grand Prix, så lykkedes det som bekendt Simon Whitlock at spille sig i finalen. En finale som blev tabt 5-4, men som markerede australierens første majorfinale siden 2013. Whitlock har op til den igangværende turnering givet udtryk for, at han føler sig velspillende og klar til kamp.

Det samme må siges at være tilfældet for James Wilson, som igen i år har formået at peake hen mod sæsonafslutningen. En finale på Europa Touren og en semifinale ved et Players Championship-event tegner sig for Wilsons bedste resultater i september måned, hvilket vidner om, at han er ankommet til Dublin med rigeligt af selvtillid.

Det er meget lidt der adskiller de to spillere på nuværende tidspunkt, og derfor vil det formentlig være de små marginaler der afgører kampen. Spilleren der vinder første leg, vil allerede fra start kunne sætte modstanderen under et enormt pres.

Bud på resultat: James Wilson vinder 2-1

Michael Smith vs. Adrian Lewis

Sikker en kamp at kunne glæde sig til, hen på de sene aftenstimer.

Michael Smith har indtil nu haft sit livs sæson, hvor særligt finalen ved Premier League er værd at kigge tilbage på. De seneste måneder har dog været en anelse mere svingende end sæsonstarten, selvom der som altid har været fænomenale momenter undervejs.

Adrian Lewis har ligeledes haft en umådeligt stærk sæson, hvor han alligevel er gået under radaren, som konsekvens af ikke at være inddraget i dette års Premier League. Mens det er blevet til tre finaler og fire øvrige semifinaler på ProTouren, så har der manglet det aller sidste, for at Lewis har kunnet vinde sin første titel siden april 2017. Det er da heller ikke forkert at påstå, at den dobbelte verdensmester endnu ikke er helt tilbage i topform, men stabiliteten og bundniveauet er bedre end længe. Man kan forvente en kamp, hvor Michael Smith vil være bedst i triplerne, men hvor Adrian Lewis vinder kampen på doublerne.

Bud på resultat: Adrian Lewis vinder 2-1

Alle aftenens kampe kan ses live på Viaplay.dk og PDC.tv fra klokken 20:00, mens TV3 Sport sender live fra klokken 22:45.

Mandag 1. oktober (20:00)
Jermaine Wattimena v Mervyn King
Josh Payne v Ian White
Danny Noppert v Gerwyn Price
Peter Wright v Steve West
Rob Cross v Steve Beaton
Mensur Suljovic v James Wade
Simon Whitlock v James Wilson
Michael Smith v Adrian Lewis

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*