Hvem skal spille Premier League 2018? Her er kandidaterne

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Kelly Deckers

Den tidligere rugby-spiller Gerwyn Price er blandt de yderste kandidater til et wildcard, i forbindelse med Premier League 2018.

Hvilke spillere kommer vi til at se kæmpe om næste års Premier League titel? Det får vi, traditionen tro, svaret på i forbindelse med verdensmesterskabsfinalen d. 1 januar 2018.

Som altid vil fire spillere på forhånd være sikret kvalifikation som resultat af at være blandt de fire højst placerede spillere på PDC’s verdensrangliste. De spillere vil til næste år være Michael van Gerwen, Peter Wright, Gary Anderson, alt imens der fortsat er spil om fjerdepladsen, der pt. tilhører Daryl Gurney. Det er dog meget sandsynligt at Daryl Gurney ikke fortsat vil være nummer fire på verdensranglisten efter VM. For at ændre på det, kræves det nemlig at hverken Michael van Gerwen eller Gary Anderson løfter VM-trofæet.

Det er før set, at PDC, til alles overraskelse, vælger at lave om på formatet, således at ingen kan vide sig sikre på hvordan udtagelseskriterne bliver. Nøjagtig som tilfældet var i 2013, hvor Premier League blev udvidet fra otte til ti spillere. Følgende analyse tager dog udgangspunkt i det nuværende regelsæt, hvor Premier League består af ti spillere, hvor top fire på ranglisten er direkte kvalificeret, og hvor PDC og SkySports hver især har henholdsvis fire og to wildcards.

De 100 % sikre: 

Michael van Gerwen, Peter Wright og Gary Anderson.

Uanset hvordan dette års verdensmesterskab ender, så vil alle tre være indenfor verdensranglistens top fire, og dermed direkte kvalificeret.

Øvrige kandidater:

Daryl Gurney, 98 %

Først og fremmest, så skal der ske en enorm overraskelse, hvis ikke Daryl Gurney fortsat er indehaver af placeringen som verdens fjerde bedste dartspiller når VM er overstået, og vil på den baggrund være direkte kvalificeret. Skulle det alligevel gå anderledes, så vil det være yderst kontroversielt, hvis PDC og SkySports vælger at se bort fra den regerende World Grand Prix-vinder, som i det hele taget har haft en glimrende sæson, som foruden én major-title er noteret for tre øvrige major-semifinaler samt en enkelt Players Championship titel.

Mensur Suljovic, 90 %

Ganske vist tabte Mensur Suljovic torsdag eftermiddag i tredje runde ved det igangværende verdensmesterskab. Dermed har Suljovic fortsat aldrig spillet sig blandt de sidste otte ved verdens mest prestigefyldte dartturnering. Det ændrer dog ikke ved, at den 45-årige østriger har haft en aldeles fremragende sæson, hvor han i skrivende stund er indehaver af femtepladsen på verdensranglisten. Sæsonens (for slet ikke at tale om karrierens) højdepunkt kom i hus, da Suljovic tilbage i september snød den øvrige verdenselite, da han i overbevisende manér sejrede ved Champions League of Darts.

Sidste år gik der rygter om, at Suljovic skulle have takket nej til en Premier League-billet. Hvis ikke Suljovic er at finde i 2018-udgaven, så kan det kun betyde, at det endnu engang har været tilfældet.

Raymond van Barneveld, 90 %

Det er ganske vist over tre år siden, at Barneveld senest vandt en individuel titel i PDC. Alligevel så er han, bl.a. i kraft af sine fem VM-titler, blandt de mest succesrige dartspillere i historien, og vil vel sagtens være, når Phil Taylors lige om lidt vinker farvel til sporten, den aktive dartspiller med verdens største fanbase, kun udfordret af Michael van Gerwen. Barneveld er med andre ord fortsat så enormt stort et navn i dartsporten, at uanset hvordan aftenens kvartfinale mod førnævnte Michael van Gerwen ender, så vil han være selvskreven til endnu en sæson i Premier League, hvilket vil være den 13. i træk, hvoraf det hidtil bedste resultat var den samlede sejr i 2014.

Rob Cross, 90 %

Det er kun sket tre gange tidligere, at en spiller er blevet indlemmet i Premier League efter blot en enkelt sæson i PDC. De tre forgående tilfælde var i skikkelse af Jelle Klaasen (2009), Simon Whitlock (2010) og Stephen Bunting (2015). Ingen af de tre var dog i nærheden af at være lige så dominerende i deres debut-sæson, som tilfældet har været for Rob Cross, som med hele fire Players Championship titler, samt en semifinale og finale ved henholdsvis Players Championship Finals og European Championship – og nu altså en semifinale i sin debut ved verdensmesterskabet – er tordnet ind i verdensranglistens top 16. Yderst imponerende, set i lyset af, at PDC’s rangliste kører over en to-årig periode, og at Cross altså blot er noteret for 12 måneders resultater.

Før dagens VM-kvartfinale mod Dimitri van den Bergh var der fortsat en smule i tvivl, men med en plads i semifinalen bør der ikke længere være nogen tvivl. Rob Cross vil være at finde blandt de ti udvalgte til næste års Premier League.

Adrian Lewis, 65 %

2017 har ikke været noget godt år for Adrian Lewis. Når verdensranglisten bliver opdateret efter VM, så vil Lewis formentlig være helt uden for top 20. Utroligt i sig selv, eftersom Lewis aldrig har været udenfor top ti siden VM i 2008.

En del af forklaringen på den manglende succes skal ganske vist ses i lyset af, at Lewis’ undervejs i sæsonen har valgt en hel del turneringer fra, hvilket naturligvis også kommer negativt til udtryk på verdensranglisten. Dertil hører det dog også, at Lewis kvalitetsmæssigt aldrig har været i så ringe/svingende form som han er netop nu, hvor der er langt til den storform som sikrede ham VM-titlen i både 2011 og 2012.

På trods af de svingende resultater, og et godt hop nedad ranglisten, så har den indeværende sæson alligevel budt på et par opmuntrende øjeblikke for Lewis, heriblandt to 9-dartere, to major-semifinaler samt en enkelt Players Championship titel. Lewis har fortsat et enormt potentiale og ikke mindst et fortsat velkendt og respekteret navn i sporten, som sagtens vil kunne kompensere for et par middelmådige sæsoner. Spørgsmålet er blot, om det vil være for kontroversielt, at vælge en spiller som meget vel vil være at finde udenfor top 20 på verdensranglisten, når VM er overstået.

Dave Chisnall, 55 %

På trods af at 2017 har været den hidtil dårligste sæson for 37-årige Dave Chisnall, så vil han formentlig fortsat være en del af verdensranglistens top otte når VM er overstået, hvilket kan vise sig afgørende for om han for femte år i træk bliver tildelt en billet til dartsportens fineste selskab. Der vil under alle omstændigheder være en usædvanlig stor udskiftning i næste års Premier League-felt, men mon ikke både PDC og SkySports har en interesse i en form for kontinuitet, af hensyn til både fans og tv-seere. Netop de to forhold vil være afgørende for Chisnalls fortsætte Premier League-karriere, for resultaterne i indeværende sæson har langt fra været en Premier League spiller værdig. En skam, eftersom Chisnall for få år siden var blot ét point fra at toppe Premier League-tabellen, og tre missede matchpile fra at spille sig i finalen.

Gerwyn Price, 50 %

Gerwyn Price har alt det, som Premier League handler om. Han har karakter, han er kontroversiel, alle har en holdning til ham, men vigtigst af alt, så er han er formidabel dartspiller – og så appellerer han oven i købet til de kvindelige seere (om ikke andet, så blot en anelse mere end hvad Peter Manley gjorde i sin tid).

2017 bød på en finaleplacering ved både UK Open og ved World Cup of Darts. Ser man bort fra det, så har det ganske vist været så som så med de øvrige resultater, hvor det ikke har ladet sig gøre at spille sig forbi anden runde ved de øvrige majors, og hvor bedste resultat i gulvturneringerne har været en mindre håndfuld semifinaler. Det ændrer dog ikke ved, at Price banker på til verdensranglistens top 10, at alle folk har en holdning til ham, hvad enten de kan lide ham eller ej, og at han er waliser, hvilket ikke skal undervurderes, når Premier League endnu engang gæster Cardiff i 2018. Spørgsmålet er blot, om arrangørerne mener, at Price lige nøjagtig mangler de sidste resultater for at blive indlemmet i den absolutte elite.

Simon Whitlock, 40 %

“All talk, no action”. Sådan kan man nemt tænke, når den nu 48-årige australier gentagende gange har proklameret, at han er “tilbage i top-form”. Sandheden er dog, at, ser man bort fra finale-placeringen ved World Grand Prix tidligere i år, så er Simon Whitlock langt fra oppe og ringe på fordoms niveau – et niveau som blandt andet førte til to VM-finaler, en sejr ved European Championships og fem oven i hinanden-følgende sæsoner i Premier League fra 2010-2014.

Det er i hvert fald den fornemmelse man sidder med, når man har set Whitlock jagte titler i de store TV-turneringer, hvor det de sidste tre år blot fem gange er lykkedes at spille sig i en kvartfinale eller længere. Historien er dog fuldstændig anderledes positiv, når man tager et kig på PDC’s gulvturneringer, hvor det de seneste 15 måneder er blevet til hele fem titler og to 9-dartere. Det er mere end de fleste, hvilket betyder at Whitlock nu igen er blandt de ti bedste på verdensranglisten. Spørgsmålet er dog, om de manglende TV-præstationer betyder, at wildcards-indehaverne vælger at kigge i en anden retning. Det er dog værd at notere sig, at PDC må formodes at se en ikke-uvæsentlig kommerciel værdi i at inkludere en australsk dartspiller i verdens mest indbringende dartturnering.

Michael Smith, 35 %

Michael Smith er én af de talrige spillere, som med et godt VM kunne have sikret sig deltagelse til næste års Premier League. Desværre for Michael Smiths vedkommende blev anden runde endestationen, efter at have tabt et brag af en kamp til Rob Cross, hvor Smith måtte kapitulere på trods af et gennemsnit på 103,29.

Michael Smith har et usædvanligt potentiale, og alle ved, at han har evnen til at vinde samtlige turneringer han stiller op i. Problemet er blot, at bundniveauet er for lavt. De seneste måneder har dog vist indikationer af fremgang, og måske det er nok til, at blot 27-årige Michael Smith i 2018 vil kunne gøre comeback til Premier League efter et års fraværd.

Jamie Lewis, 20 %

26-årige Jamie Lewis’ eneste reelle chance for at sikre sig en billet til næste års Premier League, ligger i at vinde sin kommende VM-semifinale mod enten Phil Taylor eller Gary Anderson. Den unge waliser har ganske vist været formidabel gennem hele dette års verdensmesterskab, men ser man bort fra det, så har det unge talent aldrig tidligere opnået et bedre resultat end en kvartfinale ved World Grand Prix i 2015. Og hvis han, som mange forventer, skulle tabe sin kommende VM-semifinale, så vil han fortsat være placeret udenfor verdensranglistens top 20. Det er simpelthen ikke nok til at komme i betragtning, for en mand uden forhenværende resultater. Omvendt, så er det aldrig før set, at en VM-finalist ikke er blevet indlemmet i Premier League, hvorfor Jamie Lewis fortsat har en reel chance, omend den virker minial.

James Wade, 15 %

Det er svært fuldstændig at se bort fra James Wade, som på trods af tre år uden en major-titel, fortsat er den tredje mest vindende spiller i PDC’s historie. 2017 har dog været et absolut lavpunkt i James Wades karriere, hvilket betyder at han nu er faretruende tæt på at ryge helt ud af verdensranglistens top 16. Og selvom James Wade har et CV som kun meget få kan konkurrere med, så appellerer han slet ikke til publikum, i ligeså høj grad som flere af de ovennævnte kandidater. Spørgsmålet er nu, om en pause fra Premier League vil være en fordel for James Wade, nøjagtig som det viste sig at være det i 2014, hvor han efter at blive fravalgt på forunderlig vis genfandt fordums styrke. Det er formentlig hvad James Wade-fans bør håbe på, for det virker på forhånd ganske usandsynligt, at James Wade vil være i kikkerten til næste års Premier League.

Kim Huybrechts, 10 %

Der er ingen tvivl om, at både PDC og SkySports kan se de kommercielle fordele i at inkludere en belgier i Premier League, hvilket på forhånd ligner det eneste argument for endnu engang at inkludere verdensranglistens nummer 18 i sportens fineste selskab. De to foregående Premier League deltagelser er begge resulteret i en sidsteplads i gruppespillet, hvilket heller ikke just taler for at give Huybrechts endnu en sæson i Premier League.

Jelle Klaasen, 10 %

For første gang siden 2009 blev Jelle Klaasen sidste år indlemmet i Premier League. Hollænderens comeback til verdenseliten var et resultat af en forrygende 2016-sæson, hvor det blandt andet blev til 2 major-semifinaler og adskillige semifinale- og finaleplaceringer på PDC’s Europa Tour og ved Players Championship-turneringerne. 2017 har dog langt fra kunnet matche den forrige sæson, hvilket blandt andet skyldes en længerevarende skade og senere operation i håndleddet, efterfulgt at ringe resultater i både gulv- og TV-turneringer. Kun et godt VM kunne have reddet Jelle Klaasen endnu en Premier League sæson, men med et nederlag i første runde, virker det usandsynligt, at Klaasen vil blive tildelt et wildcard til 2018.

Dimitri van den Bergh, 5 %

Dimitri van den Bergh har gennem de seneste sæsoner været den altdominerende skikkelse på PDC’s ungdoms-tour, hvilket tidligere i år kulminerede med en sejr i finalen ved U23-VM. Det er dog først ved dette VM, at den 23-årige belgier er slået igennem på senior-niveau, omend der har været indikationer af potentialet, bl.a. ved Grand Slam og ved finalerne ved World Series of Darts. Efter dette VM vil Dimitri dog fortsat end ikke være blandt de 32 bedste på verdensranglisten, hvorfor det virker usandsynligt, at han skulle få chancen i næste års Premier League – og mon ikke det i virkeligheden er til for det bedste, for en spiller som fortsat mangler at modnes som professionel senior-spiller.

Corey Cadby, 5 %

Det virker fuldstændig omsonst, hvis PDC eller SkySports skulle uddele et wildcard til en spiller, som end ikke formåede at kvalificere sig til det igangværende VM, og som end ikke er at finde på verdensranglisten. Alligevel har Cadby haft adskillige optrædener foran TV-kameraerne, hvor han gentagene gange har vist smagsprøver på sit enorme potentiale, hvortil blandt andre Phil Taylor har ytret ønske om at se den unge australier i næste års Premier League.

Den nu 22-årige Cadby har bebudet, at han næste år deltager på PDC’s Q-school. Men at tilbyde et wildcard til en spiller som end ikke på forhånd har et tour-card, det virker usandsynligt.

Bud på Premier League-feltet 2018:

Michael van Gerwen
Gary Anderson
Peter Wright
Daryl Gurney
Mensur Suljovic
Raymond van Barneveld
Rob Cross
Adrian Lewis
Dave Chisnall
Gerwyn Price

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*