Grand Slam: Optakt, statistik, lodtrækning, kampprogram og meget mere

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC

PDC’s Grand Slam of Darts er den eneste turnering som fortsat kombinerer de to forbund.

Det er efterhånden en kliché, når man siger, at alt kan ske, når verdens bedste dartspillere mødes og kæmper om titlen. Historisk set er det dog meget tæt på at være rigtigt, når vi taler om PDC’s Grand Slam of Darts, hvor de bedste spillere fra både PDC og BDO tørner sammen.

Blandt de mest mindeværdige øjeblikke i Grand Slams historie er blandt andet fortællingen om Scott Waites der i 2010 var bagud med 0-8 i finalen mod James Wade, inden han alligevel sikrede sig trofæet efter en sejr på 16-12. En sejr som til den dag i dag fortsat står som den eneste BDO-sejr, siden turneringensstiftelsen tilbage i 2007. Et andet mindeværdigt højdepunkt var da Raymond van Barneveld i 2012 besejrede Michael van Gerwen med 16-14 i finalen, hvilket markerede ‘Barneys’ første individuelle TV-titel i fem år, hvilket mere eller mindre reddede hollænderens karriere. Og hvem husker ikke Phil Taylors 16-9 sejr over Adrian Lewis i semifinalen i 2013, hvor begge spillere leverede et gennemsnit på 110, hvilket står som den mest velspillede kamp i turneringens historie, i hård konkurrence med Kim Huybrechts 16-10 sejr over Michael van Gerwen året efter, hvor Huybrechts undervejs leverede en 9-darter mod udlæg, hvilket teoretisk set sikrede ham sejren.

Mod udlæg leverede Kim Huybrechts Grand Slam-historiens fjerde 9-darter undervejs i sejren over Michael van Gerwen i 2014.

Op til i år er der kun fem spillere som har kvalificeret sig til alle ti foregående Grand Slams, i skikkelse af Gary Anderson, Phil Taylor, James Wade, Raymond van Barneveld og Adrian Lewis. I år kan vi dog stryge Adrian Lewis af den liste, eftersom han ikke har formået at kvalificere sig. Blandt kvalifikations-kriterierne for PDC-spillerne er det nødvendigt at have spillet sig i en major-finale indenfor en periode af 12 måneder, hvortil der desuden har været mulighed for at kvalificere sig gennem enkeltstående kvalifikationsturneringer. Hverken det først- eller sidstnævnte har den dobbelte verdensmester dog formået at drage nytte af.

Michael van Gerwen er forsvarende vinder af turneringen, efter at han sidste år, for andet år i træk, sikrede sig trofæet med en overbevisende 16-8 sejr over James Wade i finalen. Kun Phil Taylor har med sine seks titler løftet pokalen flere gange end den hollandske verdensetter, alt imens både Scott Waites og Raymond van Barneveld hver i sær har sejret en enkelt gang. Scott Waites er den eneste tidligere vinder af turneringen, som ikke vil være deltagende i år.

Mens Michael van Gerwen igen i år er massiv favorit til titlen, så er BDO’s bedste bud på en potentiel vinder deres regerende verdensmester, Glen Durrant. Durrant formåede sidste år at give Gary Anderson kamp til stregen, inden det i knockout-fasen blev til et velspillet 10-7 nederlag til Raymond van Barneveld. Også Danny Noppert vil blive interessant at følge, efter at han ligeledes imponerede ved sin deltagelse for 12 måneder siden. ‘Noppie’ har dog ikke har spillet på TV siden januars Lakeside-finale, og det er meget uvist hvorvidt formenkurven er op- eller nedadgående for den 26-årige hollænder, efter et år med skuffende resultater i gulv-turneringerne. Lykkedes det imidlertid Noppert at genfinde formen fra sidste år, så vil han være en del af favoritfeltet.Grand Slam of Darts starter traditionen tro ud med at spillerne mødes i firemands-puljer, hvor alle kampene spilles bedst af 9 legs. Herefter kvalificerer de to bedst placerede spillere i puljerne sig til knouckout-kampene, hvor formatet i første cup-kamp hæves til bedst af 19 legs, efterfulgt af bedst af 31 hele vejen frem til finalen. Skulle der i puljerne opstå lighed både hvad angår point og leg-difference, så vil de pågældende spillere mødes i en “9-dart shoot-out”, hvilket kun er sket fire gange i turneringens historie – senest i 2016 hvor Robert Thornton lige nøjagtig trak det længste strå mod Dimitri van den Bergh.

Eksempel på en 9-dart shoot-out.

De første puljekampe afvikles i morgen lørdag d. 11. november fra klokken 14:00 og vil kunne streames live på Viaplay mens TV 3 Sport sender live fra klokken 21:00. Det fulde kampprogram og de respektive puljer kan findes her nedenfor.

Hvem tror du vinder Grand Slam of Darts 2017?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

Lørdagens kampprogram:
Eftermiddagskampe 14:00
Michael Smith v James Wilson (G)
Stephen Bunting v Jeffrey de Zwaan (F)
Simon Whitlock v Berry van Peer (H)
Alan Norris v Corey Cadby (E)
Dave Chisnall v Scott Mitchell (F)
Mensur Suljovic v Mark McGeeney (G)
Gary Anderson v Cameron Menzies (H)
Peter Wright v Glen Durrant (E)

Aftenskampe 21:00
Gerwyn Price v Steve Lennon (B)
James Wade v Robbie Green (C)
Darren Webster v Mark Webster (D)
Rob Cross v Joe Murnan (A)
Phil Taylor v Peter Machin (C)
Michael van Gerwen v Ross Montgomery (A)
Raymond van Barneveld v Jamie Hughes (B)
Daryl Gurney v Danny Noppert (D)

Puljer/grupper:
Gruppe A
(1) Michael van Gerwen
Rob Cross
Joe Murnan
Ross Montgomery

Gruppe B
(8) Raymond van Barneveld
Gerwyn Price
Steve Lennon
Jamie Hughes

Gruppe C
(5) Phil Taylor
James Wade
Robbie Green
Peter Machin

Gruppe D
(4) Daryl Gurney
Darren Webster
Mark Webster
Danny Noppert

Gruppe E
(2) Peter Wright
Alan Norris
Corey Cadby
Glen Durrant

Gruppe F
(7) Dave Chisnall
Stephen Bunting
Jeffrey de Zwaan
Scott Mitchell

Gruppe G
(6) Mensur Suljovic
Michael Smith
James Wilson
Mark McGeeney

Gruppe H
(3) Gary Anderson
Simon Whitlock
Berry van Peer
Cameron Menzies

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*