Debat: Hvornår er man verdensmester?

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC

I dartsporten findes der 3 forskellige verdensmesterskaber – men hvilket et er det mest rigtige?

Vi kender det fra boksning. Flere forskellige forbund resulterer i flere forskellige verdensmestre. I Mikkel Kesslers gamle vægtklasse, supermellemvægt, er der eksempelvis 4 forskellige verdensmestre, fordelt på samme antal forbund.

Det samme gør sig gældende i dartsporten. På nuværende tidspunkt har vi 3 forskellige verdensmestre, fordelt på 3 forskellige forbund; WDF (Jeff Smith), BDO (Glen Durrant) og PDC (Michael van Gerwen).

Nogen vil mene at WDF’s VM er det er eneste rigtige VM. WDF’s VM blev første gang afholdt i 1977, og er dermed det ældste af de 3 verdensmesterskaber, efterfulgt af BDO’s i 1978, mens PDC første gang afholdt deres VM i 1994.

Indtil 1994 var der således kun 2 verdensmesterskaber, i skikkelse af WDF og BDO.

I princippet er det frit for enhver, hvilket VM man ønsker at kvalificere sig til. Det er dog mere eller mindre umuligt – i særdeleshed for spillere fra Storbritannien og Holland – at kvalificere sig til PDC’s VM, hvis ikke man har et af de 128 tourcards som giver adgang til hovedparten af PDC’s ranglistestævner. I BDO har alle spillere, uanset niveau, mulighed for at deltage i langt størstedelen af BDO’s ranglistestævner, med den undtagelse at PDC’s tourcard-holdere ikke er tilladt tilmelding. Det er med andre ord ikke muligt at kvalificere sig til både BDO’s og PDC’s verdensmesterskab samme år.

I forbindelse med det netop afviklede WDF VM i Japan, havde man op til verdensmesterskabet ændret reglerne således, at både spillere fra BDO og PDC var godkendt deltagelse. Der var dog ikke deltagelse af en eneste PDC-spiller, hvilket formentlig skal ses i lyset af den manglende prestige og økonomiske gevinst der findes ved et WDF-verdensmesterskab. Ikke desto mindre er WDF’s VM således det eneste VM, hvor alle verdens dartspillere har lov at deltage.

Et argument imod WDF’s VM er, at man først og fremmest skal udtages af et forbund for at kvalificere sig. Alle nationale forbund har mulighed for at udtage 4 spillere, hvilket står i klar kontrast til både BDO og PDC, hvor der ikke findes begrænsninger for hvor mange spillere der kan kvalificere sig på baggrund af nationalitet.

Raymond van Barneveld er et godt eksempel i debatten om VM-titler. Hollænderen omtales som oftest som 5-dobbelte verdensmester, og bliver da også præsentret sådan, når han kaldes op på scenen. Men tæller man WDF’s VM med, så er Barneveld rent faktisk 6-dobbelt verdensmester, eftersom han vandt WDF’s VM tilbage i 1997. Det tyder dog ikke på at Barneveld selv lægger synderlig vægt på den titel, da man aldrig har hørt Target-spilleren omtale sig selv som 6-dobbelt verdensmester.

Det virker i det hele taget som om, at spillerne ikke selv lægger stor vægt på WDF’s VM. Det er i hvert fald sjælendt at man har hørt en vinder af WDF’s world cup omtale sig selv som verdensmester, på ligefod med vinderne af BDO og PDC’s verdensmesterskaber.

Men kan der være mere end ét verdensmesterskab på én gang? Findes der overhovedet en verdensmester, når nu ikke de bedste spillere fra begge forbund spiller mod hinanden? Kan man argumentere for, at PDC’s VM er det rigtige, eftersom det er her de bedste spillere deltager, og at det er her der er de største pengepræmier? Eller kan man argumentere for, at WDF og BDO’s verdensmesterskaber er de rigtige, set i lyset af deres historie?

Hvilket VM er det mest rigtige?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

Førnævnte Raymond van Barnevelds 6 verdensmesterskaber er fordelt således, at 4 af dem er vundet i BDO, mens de to øvrige er vundet i henholdsvis WDF og PDC. Er han så 6-dobbelt verdensmester? Nogen argumenterer for, at den regerende BDO-verdensmester, Glen Durrant, ikke kan kalde sig verdensmester, men blot vinder af Lakeside. Det vil jo så imidlertid betyde, at Raymond van Barneveld kun bør præsenteres som vinder af et enkelt verdensmesterskab, hvis man heller ikke indkluderer WDF’s VM.

Der er tale om en debat, som formentlig ikke har noget entydigt svar, men hvor der er behov for at tage udgangspunkt i den samme diskurs. Men er det i det hele taget vigtigt hvem der er verdensmester, eller skulle man istedet blot læne sig tilbage og fortsat fascineres af den charmerende sportsgren?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*