Nerd-alert: Forskellige tal fra de første to runder ved VM

Tekst: Dartnyheder

Alan Soutar
Foto: Taylor Lanning/PDC

Med trejde runde for døren, har dartnyheder.dk kigget lidt på nogle af tallene fra første og anden runde, som blandt andet viser, at kampene oftere har været mere ensidige end tætte.

Der skal spilles 95 kampe ved VM. Og selvom vi kun har fået overstået første og anden runde inden den lille julepause, er 64 af kampene altså allerede blevet spillet. Så med to tredjedele af turneringen overstået, har vi kigget lidt på nogle af tallene fra de to første runder.

Ikke særlig mange tætte kampe

Selvfølgelig skal det tages med, at sæt-formatet, som jo spilles her under VM, til tider kan være knap så retvisende, som det normale leg-format. For selvom en kamp kan være endt 3-0 i sæt, så kan den godt være endt 9-6 i legs, og så lyder det jo knap så galt.

Men med det in mente, er det stadig ganske tydeligt, at første og anden runde har været præget af flest kampe, hvor spændingen kunne have været større. Ud af de 64 kampe, er det således kun 16 af dem, så har været helt ude i et femte og afgørende sæt. 24 af dem er endt 3-1, mens hele 26 af dem, er endt 3-0.

Men er det så fordi, at vi har været udsat for et yderst kedeligt og ensidigt VM denne gang? Næppe.

Sammenligner man med tallene fra det seneste VM, så er billedet stort set det samme. Her lyder tallende således, at 17 kampe endte 3-2, 24 kampe endte 3-1 og 23 kampe endte 3-0.

Michael van Gerwen er startet bedst 

Kigger man på gennemsnittene fra de to runder, så er det tydeligt, at der har været rigtig mange snit i 80’erne. Dog har der også været nogle af de mere sjove gennemsnit, hvor vi har været oppe i laget omkring de 100. Og måske knap så overraskende, så er det Michael van Gerwen, som står for det hidtil højest vindende gennemsnit ved dette VM.

Herunder følger top fem over de højest vindende gennemsnit:

 1. 101,84 (Michael van Gerwen 3-0 Lewy Williams i anden runde)
 2. 100,97 (Ross Smith 3-1 Darius Labanauskas i anden runde)
 3. 100,31 (Scott Williams 3-1 Ryan Joyce i første runde)
 4. 99,62 (Jonny Clayton 3-0 Danny van Trijp i anden runde)
 5. 99,32 (Rob Cross 3-1 Scott Williams i anden runde)

Man kan også vinde med snit under 80

Men selvom vi heldigvis har fået set nogle af de helt store gennemsnit, så har vi som sagt også set nogle i den helt anden ende, og derfor har vi også kigget på, hvad de lavest vindende gennemsnit har været i de første to runder. Ikke overraskende kommer de alle fra første runde, hvor spillerfeltet jo er lidt mere broget end det er fra anden runde og frem.

Herunder følger top fem over de lavest vindende gennemsnit:

 1. 77,29 (Grant Sampson 3-1 Keane Barry i første runde)
 2. 78,21 (Boris Krčmar 3-0 Toru Suzuki i første runde)
 3. 78,33 (Jimmy Hendriks 3-1 Jamie Hughes i første runde)
 4. 81,21 (Leonard Gates 3-1 Geert Nentjes i første runde)
 5. 83,42 (Danny Jansen 3-2 Paolo Nerida i første runde)

En 180’er pr. leg.

Kigger man et andet tal, som os dartfans ofte kigger mod og som vi elskere desto højere det er, så er det antallet af 180’ere i en kamp. For selvom det ikke er maxierne som vinder kampene, så er de nu en gang stadig med til at løfte niveauet i en kamp. Og jo højere niveau jo bedre, især hvis det er begge spillere, som følger med op.

Og der har da også allerede været en del kampe, hvor der har været godt med 180’ere undervejs. Blandt andet i førsterundekampen mellem Scott Williams og Ryan Joyce, hvor der faldt hele 17 styks af slagsen. Og med samme antal legs undervejs, svarer det altså ganske imponerende til, at der i gennemsnit har været en 180’er pr. leg.

Se top fem over flest 180’ere i en kamp herunder:

 1. 17 (Scott Williams v Ryan Joyce (R2))
 2. 15 (Dirk van Duijvenbode v Karel Sedlacek (R2))
 3. 14 (Dave Chisnall v Andrew Gilding (R2) og Joe Cullen v Ricky Evans (R2))
 4. 13 (Keegan Brown v Florian Hempel (R1) og Rob Cross v Scott Williams (R2))
 5. 11 (Jose de Sousa v Simon Whitlock (R2) og Mike de Decker v Jeff Smith (R1))

‘The Big Fish’ blev fanget til sidst

Og er der noget, udover 180’ere, som også virkelig kan få en dartfans puls og entusiasme i vejret, så er det de helt højere lukkere. Her kan der være forskellige favoritter, men generelt er de fleste dartelskere vist bare glade, hvis der kommer en lukning over 100.

Og den absolut højeste man kan få, er jo 170-lukningen, eller “The Big Fish” som de kalder den i England. Og den har der indtil videre været en enkelt af, og den kom først i allersidste session inden julepausen, da Martin Schindler pludselig trak den op af hatten mod Martin Lukeman.

Se top fem over de højeste lukkere ved dette VM herunder:

 1. 170 (Martin Schindler)
 2. 164 (Dimitri Van den Bergh og Scott Williams)
 3. 160 (Alan Soutar)
 4. 158 (Darius Labanauskas)
 5. 154 (Kim Huybrechts, Jim Williams og Robert Owen)

Stadig ingen 9-darter

Dog er der én kategori, hvor der stadig står et stor fedt 0 ud for – nemlig antallet af 9-dartere.

Der har skam været en helt del bud efter den, blandt andet var Lewy Williams tæt på i første runde, da han kun lige missede den niende pil, men ind kom den altså ikke.

I det seneste VM så vi hele tre af slagsen, da William Borland og Darius Labanauskas ramte perfektion i deres to førsterundekampe – endda med mindre end 24 timers mellemrum – og så igen, da Gerwyn Price gjorde det i sin kvartfinale mod Michael Smith, som dog vandt kampen og sendte waliseren ud af turneringen.

I morgen, tirsdag, er der igen dart på programmet, når tredje runde indledes. Værd er det at tage med, at fra tredje runde bliver formatet længere, hvilket nu betyder, at der spilles først til fire sæt i stedet for tre. Netop derfor, vil der også kun være tre kampe pr. session. Kampene kan ses på PDC.tv, Viaplay og TV3 Sport fra klokken 13:30 og 20:00.


PDC’s verdensmesterskab – kampprogram
Tirsdag 27. december
Eftermiddagsprogram (13:30) – kan ses live på PDC.tv, Viaplay og TV3 Sport
3x Tredje runde
Dimitri Van den Bergh – Krzysztof Ratajski (R3)
Nathan Aspinall – Josh Rock (R3)
Jonny Clayton – Brendan Dolan (R3)

Aftensprogram (20:00) – kan ses live på PDC.tv, Viaplay og TV3 Sport
3x Tredje runde
Jim Williams – Gabriel Clemens (R3)
Gerwyn Price – Raymond van Barneveld (R3)
Peter Wright – Kim Huybrechts (R3)

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*