Dartsporten vokser – også hos Viaplay

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Mikal Schlosser

Til januar kommer PDC’s verdenselite igen til Forum i København, hvor der for tredje år i træk bliver afholdt Nordic Darts Masters – en turnering der afholdes i samarbejde mellem PDC og Viaplay. 

Den internationale dartsport befinder sig i en guldalder. Hvad enten man kigger på antallet af spillere, præmiepenge eller tv-seere, så peger pilen kun i en retning – og det er opad.

Også i Danmark er dartporten under udvikling. Det ses blandt andet på antallet af medlemmer i Dansk Dart Union, der fra et lavpunkt på 1.719 spillere i 2008 var steget til 3.439 pilekastere i den seneste optælling fra 2021.

Et andet sted man med tilfreds oplever, at dartsporten vokser i Danmark, er hos tv-producenten Viaplay. Det fortæller Benjamin Munk Lund, der er sportschef for Viaplay i Danmark.

– Der er ingen tvivl om, at vi oplever, at dartsporten har udviklet sig som tv- og publikumssport i Danmark. Det hænger selvfølgelig til dels sammen med, at vi de seneste år har vist flere turneringer, men også at der er flere mennesker, der er begyndt at åbne deres øjne for sporten hjemme i stuerne, indleder sportschefen.

– Vi oplever, at dartsporten er i fin udvikling som tv-sport herhjemme. Eksempelvis så vi i årene fra 2018-2021 tydeligt stigende seertal på VM-finalen i dart. Premier League vokser også blandt vores seere. Og vi har også et eksempel i Nordic Darts Masters, hvor jeg føler mig ret overbevist om, at man ikke kunne have solgt lige så mange billetter til sådan en turnering på dansk grund for bare 10 år siden, som man kan i dag, uddyber han.

I 2021 vandt Michael van Gerwen den første udgave af Nordic Darts Masters. Foto: PDC/Mikal Schlosser

Forstår fascinationen af sporten

Benjamin Munk Lund tilføjer, at det kan være svært at vurdere med sikkerhed, hvad der er årsagen til, at dartsporten har udviklet sig som publikumssport i Danmark, men han fortæller, at han godt forstår fascinationen af sporten.

– Jeg kan sagtens forstå, hvad der fascinerer folk ved dart, for jeg er selv stor fan af sporten. Personligt er jeg selv særlig vild med VM i dart, og jeg glæder mig da også allerede til, at det skal i gang, siger han.

– Dartsporten er jo skæg, fordi den kombinerer både sport og underholdning, samtidig med at den indeholder en god stemning. Det er rigtig god underholdning, og darten er på den måde ret unik i forhold til mange andre sportsgrene. Og så kan man i øvrigt ikke andet end at blive imponeret over, hvor dygtige de professionelle dartspillere er som atleter.

Nemt at følge med

Når man er sportschef for en af landets største tv-producenter, så ser man naturligvis også på sport fra et lidt andet perspektiv end den gennemsnitlige sportsfan. Sport skal kunne appellere til folk, og også her mener Benjamin Munk Lund, at dartsporten har været succesfuld. På spørgsmålet om hvad dart kan tilbyde, som andre sportsgrene ikke kan, svarer han prompte.

– Dartsporten indeholder i hvert fald en uhøjtidelig men også gribende stemning. Og så fungerer den desuden godt som tv-sport, for reglerne er forholdsvis enkle at gennemskue, alt imens spillet går forholdsvis hurtigt. Det tror jeg, appellerer til mange mennesker. Og så synes jeg det er super fedt, når eksempelvis Fallon Sherrock kan være med, og at kvinder kan være konkurrencedygtige på lige fod med herrerne. Det kan jeg vildt godt lide, og på det punkt er dartsporten helt unik.

– I øvrigt så har dartsporten også en relativ stor identifikationsfaktor. Jeg tror, at langt de fleste selv har prøvet at kaste dartpile, og derfor kan man som seer relatere til spillerne. Og netop spillerne er måske en af de vigtigste årsager til dartsportens succes, for de har forstået, at dartsporten er et underholdningsprodukt. Det er dem, der skal sælge billetterne, og den præmis har de købt ind på. Det er Peter Wright et glimrende eksempel på, lyder vurderingen fra Benjamin Munk Lund.

Peter Wright er om nogen kendt for at ville underholde publikum. Han ses han i aktion ved PDC’s verdensmesterskab i december sidste år. Foto: PDC/Lawrence Lustig

Tror på fortsat udvikling

Kun tiden kan med sikkerhed sige, om dartsporten også i fremtiden vil tiltrække nye seere og opnå endnu større succes. Men spørger man Benjamin Munk Lund, så vurderer han, at der fortsat gemmer sig et uforløst potentiale i sporten – også i Danmark.

– Jeg tror helt sikkert, at dartsporten kan blive ved med at udvikle sig. Men det er klart, at for at det for alvor skal gå stærkt herhjemme i Danmark, så vil det hjælpe gevaldigt, hvis vi havde en super stærk dansk spiller. Det er simpelthen alfa og omega.

– Du kan bare tage tennis som eksempel. Der er langt flere, der ser tennis, efter Holger Rune er brudt igennem. Det samme med Formel 1 hvor Kevin Magnussen trækker seere til. Og når det går godt for de danske håndbolddamer, så følger folk med i det, siger han.

– Men ser man bort fra det, så byder sporten på fede og helt unikke historier, og VM ligger strategisk godt, i og med der over jul og nytår ikke er meget andet sport at skulle konkurrere med. Så jeg vurderer, at darten har gode muligheder for at udvikle sig yderligere, uddyber han.

Står fortsat i skyggen af andre sportsgrene

I samme ombæring fastslår Benjamin Munk Lund dog, at dartsporten endnu ikke befinder sig et sted, hvor sporten har flere seere end de helt store sportsgrene som eksempelvis fodbold, håndbold og motorsport. Det er da også derfor, at man nogle gange oplever, at finaler fra diverse dartturneringer ikke vises på eksempelvis TV3 Sport eller TV3 Max, til trods for at en stor del af en turneringens indledende kampe er blevet vist på tv.

– Dartfans er jo privilegerede i den forstand, at der grundlæggende bliver spillet rigtig meget dart. Det betyder også, at vi ikke kan placere darten på samme kanal hele tiden, fordi vi så risikerer at skuffe de kunder, som har andre sportsbegivenheder, de gerne vil se. Og nogle gange må vi vurdere, hvad vi tror glæder flest og samtidig skuffer færrest. Det kan godt nogle gange være en hård prioritering – men lad mig i den forbindelse fremhæve det vidunderlige i, at man kan se det hele på Viaplay, uanset om det bliver vist på TV3 Sport eller ej, afslutter Benjamin Munk Lund.

Allerede fra næste år vil Viaplay udvide mængden af deres dartudsendelser i Danmark. Som Dartnyheder.dk kunne beskrive tidligere på måneden, så vil PDC’s Europa Tour fra næste år kunne streames på Viaplay.


Læs også:

Europa Touren rykker til Viaplay

Lodtrækning og kampprogram for Players Championship Finals

PDC øger damernes præmiepenge og tildeler Fallon Sherrock en plads ved VM

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*