Landsholdsspillerne foretrækker PDCNB – men DDU vil hellere satse på WDF

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC Nordic & Baltic

Flere landsholdsspillere mener, at der er størst udviklingspotentiale i PDC Nordic & Baltic – alligevel vil Dansk Dart Union ikke yde økonomisk tilskud.

I disse dage afvikles den første ud af sæsonens i alt fem turneringsweekender i PDC Nordic & Baltic. Her har diverse nordiske og baltiske spillere muligheden for at kvalificere sig til både PDC’s Europa Tour, World Cup of Darts, Nordic Darts Masters og VM.

LÆS OGSÅ: Skab dig et overblik: Historisk PDC Nordic & Baltic-sæson begynder på torsdag – hvad står på spil?

Til trods for de lukrative muligheder i PDC Nordic & Baltic, så deltager blot fire ud af landsholdets 12 bruttolandsspillere ved sæsonens første PDCNB-runde. Det er realiteten, selvom der blandt de landsholdsspillere som Dartnyheder.dk har været i kontakt med er en bred enighed om, at PDCNB-turneringerne er væsentligt mere professionelle og udviklingsfremmende end de WDF-turneringer som Dansk Dart Unions eliteudvalg opfordrer landsholdsspillerne til at deltage ved.

Større professionalisme i PDC Nordic & Baltic

Per Laursen, Niels-Jørgen Hansen, Niels Heinsøe og Daniel Jensen er navnene på de fire landsholdsspillere, der har valgt at tage turen til Finland, hvor der de kommende dage spilles tre Europa Tour-kvalifikationsturneringer samt to ProTour-turneringer.

En af de landsholdsspillere som har valgt at blive hjemme er Tom Veje Kristensen. Aros-spilleren har ellers deltaget ved en lang række PDCNB-turneringer gennem de seneste sæsoner, og var i år også med ved PDC’s Q-School. I følge ham så er der da heller ingen tvivl om, at PDCNB-turneringerne skaber bedre forudsætninger for spillemæssig udvikling, sammenlignet med deltagelse ved de store åbne turneringer i WDF, såsom Swedish Open og German Open.

– Der er slet ingen tvivl om, at jeg får mest ud af spille i PDCNB. På forholdsvis få dage får du spillet meget mere dart i langt mere professionelle omgivelser end ved Swedish Open eller German Open, lyder det fra Tom Veje, der uddyber:

– Kvantitet og kvalitet hænger selvfølgelig ikke altid sammen, men det synes jeg, at det gør her. Der er langt mere kvalitet og udvikling at hente i PDCNB – bare se på Darius Labanauskas og de andre topspillere i PDCNB, der har formået at vinde et Tour Card. De har alle satset på PDCNB, og det har givet pote, lyder det fra Tom Veje.

Også de rutinerede landsholdsspillere Lars Helsinghof og Nicolai Olsen giver udtryk for, at de foretrækker turneringerne i PDCNB fremfor WDF-turneringerne.

– Nordic & Baltic er helt klart at foretrække. Det er nogle langt mere professionelle og koncentrerede rammer end ude ved diverse WDF-turneringer. Jeg kan hamrende godt lide at spille de turneringer, hvor man ved præcis hvornår man skal spille, og hvor der er udsigt til at spille flere og længere kampe end i WDF, lyder det fra Lars Helsinghof, der bliver bakket op af Nicolai Olsen, der dog også ser fordele ved WDF-turneringerne.

– På det individuelle plan, så er PDCNB bedst. Her udvikler man sig mest som individuel spiller. Men når vi er afsted med landsholdet, så skal vi jo også spille andet end single, og så er det trods alt en fordel, at vi får mulighed for at spille double ved visse WDF-turneringer, fortæller Nicolai Olsen.

Vælger alligevel at blive hjemme

Til trods for at de ovennævnte spillere ser et stort potentiale i PDCNB, så har de altså alligevel valgt at blive hjemme, fremfor at rejse til Finland. En prioritering som de alle fortæller, kunne have været anderledes, hvis DDU havde større fokus på turneringerne.

– I mit tilfælde handler det om økonomi. Som førtidspensionist er det trods alt begrænset, hvorvidt man uden videre kan vælge eller vrage mellem internationale turneringer. Men hvis DDU valgte at yde økonomisk tilskud til PDCNB, som man jo nogengange kan søge om til WDF-turneringer, så havde jeg nok ikke siddet herhjemme i dag, fortæller Lars Helsinghof.

– Jeg står personligt og er ved at flytte i denne weekend, så det er blevet min førsteprioritet. Havde DDU valgt, at det var et krav at deltage i Finland, hvis man ville være i betragtning til landsholdet, så havde jeg nok forsøgt at løse flytningen på en anden måde, lyder det i samme ombæring fra Nicolai Olsen.

Ingen støtte at hente hos Dansk Dart Union

Mens både Lars Helsinghof og Nicolai Olsen giver udtryk for, at de formentlig ville have deltaget ved den igangværende PDCNB-runde i Finland, hvis der var større fokus på turneringerne i Dansk Dart Union, så forklarer DDU’s eliteudvalgsformand, Carsten Jeppesen, at det ikke bliver tilfældet, hvis det står til ham. Det fortæller han i et interview med Dartnyheder.dk:

Kun fire ud af 12 landsholdsspillere deltager i denne uge ved PDC Nordic & Baltic i Finland. Som elitechef i Dansk Dart Union, er du så ærgerlig over, at tallet ikke er højere?

– Det kan jeg jo ikke have en mening om. Det er jo trods alt fuldstændig op til den enkelte spiller, hvordan vedkommende anlægger sit eliteprogram. Det er ikke et spørgsmål om, om vi skal bruge et x-antal tusind kroner på at støtte spillerne til at spille PDC eller ej, for vi er ikke PDC. Derfor er det helt op til den enkelte spiller, hvorvidt vedkommende ønsker at deltage eller ej. Og så er der så også en landstræner, der sætter rammerne for, hvad han ønsker, og hans ønsker indbefatter ikke nødvendigvis deltagelse i PDC.

Men du så vel gerne, at flere landsholdsspillere deltog? Det ville vel alt andet lige være et bedre udgangspunkt for landsholdet, at spillerne deltog ved en weekend som denne?

– Ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på den enkelte spiller. Det bliver jo hurtigt en diskussion om, om man bliver dygtigere af at tage til PDCNB. Men hvis spillerne selv synes, at de bliver det, så må de hellere end gerne deltage for min skyld, det har jeg absolut intet problem med.

Vi har snakket med tre landsholdsspillere, og de siger enstemmigt, at de som individuelle dartspillere får mere ud af at deltage ved PDCNB, end de ville gøre ved at deltage ved eksempelvis Swedish Open. Er det noget der får dig til at overveje, om man fremover bør prioritere PDCNB fremfor Swedish Open, når nu spillerne siger, at det er det, de får mest ud af?

– Nej, det er det ikke. Og det er det af den simple grund, at vi prioriterer ikke PDC. Vi har ikke noget imod, at spillerne deltager ved de her stævner. Tværtimod, det synes vi kun er en god ting. Men vi er ikke PDC, og PDC er ikke DDU. Vi har selvfølgelig et samarbejde og et godt forhold til hinanden, men vi kommer ikke til at prioritere PDC over WDF.

Men jeg går ud fra, at det er i eliteudvalgets interesse, at landsholdsspillerne bliver så gode som overhovedet muligt?

– Det er rigtigt, men det er deres vurdering, at de får mest ud af at spille PDCNB. Derfor er det jo ikke nødvendigvis landstrænerens vurdering.

Lad os så sige, at vores landstræner, Søren Byø, siger, at han gerne vil opfordre landsholdsspillerne til at spille PDCNB. Det vil du ikke have noget imod?

– Nej. Hvorfor skulle jeg det? Det er kun et spørgsmål om, hvor økonomien kommer fra – og økonomisk, der kan vi ikke støtte dem (spillerne, red.).

Igen i år har spillerne i PDCNB mulighed for at kvalificere sig til PDC’s Europa Tour, og kan ovenikøbet kvalificere sig til PDC’s World Series gennem PDCNB-touren. Sådanne turneringsdeltagelser vil vel alt andet lige gøre de danske landsholdsspillere bedre, så ærger du dig ikke over, at der ikke er flere landsholdsspillere, der jagter den chance?

– Nej, det gør jeg ikke. Jeg ser gerne, at de deltager. Det må de rigtig gerne. Men hvordan de hver især vurderer, at de bliver bedre, det er op til dem selv.

– Vi har nogle forpligtelser, der hedder DDU, og vi har nogle forpligtelser, der hedder WDF, og det er selvfølgelig de forpligtelser, vi fokuserer på, og dem vi støtter.

– Jeg vil dog gerne understrege, at vi på ingen måde har noget imod PDC. PDC bidrager med en frygtelig masse gode ting, og det er kun fint, hvis vores spillere deltager ved deres turneringer. Eliteudvalgets – og DDU’s bestyrelse, for den sags skyld – holdning er dog, at vi støtter WDF, før vi støtter PDC. Og hvis der skal laves om på det, så vil det kræve, at der er nogle andre mennesker, med nogle andre holdninger.

Så helt kort, så siger du, at DDU har ikke noget imod, at spillere deltager ved PDC’s turneringer – I kommer bare ikke til at støtte dem økonomisk?

– Det er rigtigt. Og hvis det skal ændres, så skal der i hvert fald ske ændringer på bestyrelses- og eliteniveau.

Og hvad indebærer det helt præcist?

– Det ville jo indebære, at der kommer nogle andre beslutningstagere, der tager nogle andre beslutninger, afslutter Carsten Jeppesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*