Skab dig et overblik: Sådan fungerer Q-school

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC Nordic & Baltic/Mads Magnussen

Niels-Jørgen Hansen er blandt de syv danske spillere, der fra torsdag til søndag kæmper med om ét eller flere af de eftertragtede Tour Cards i PDC.

Fra i morgen og frem til og med søndag afvikles en af dartårets mest dramatiske begivenheder, idet flere hundrede håbefulde spillere deltager ved PDC’s Q-School, i håb om at vinde ét af de eftertragtede Tour Cards. Men hvad er Q-school egentlig, og hvad betyder det at have et Tour Card? Det vil vi forsøge at give et nemt og forståeligt overblik over i denne artikel – og lad os da bare komme igang med det samme.

Hvad er et Tour Card?

For at forstå Q-school, er det nødvendigt først at forstå, hvad spillerne kæmper om. Og som du muligvis allerede har gættet, så drømmer de 853 Q-school spillere om at vinde et såkaldt Tour Card – men hvad er et Tour Card egentlig?

Et Tour Card er i al sin enkelthed en adgangsbillet til PDC’s Pro Tour. Det vil sige, at man får mulighed for at deltage ved PDC’s Players Championship-turneringer. Det er her man får muligheden for jævnligt at konkurrere med toppen af PDC, idet spillere som Michael van Gerwen, Peter Wright, Gary Anderson og resten af verdenstoppen også er en del af turneringerne.

I alt spilles der 30 Players Championship-turneringer i 2020, og selvom der er et hav af andre turneringer, der også giver præmiepenge til PDC’s verdensrangliste, så er Players Championship-turneringerne den vigtigste indtægtskilde for langt de fleste spillere i PDC, og dermed også de vigtigste turneringer i forsøget på at kvalificere sig til de store TV-turneringer.

Hvor mange spillere kan vinde et Tour Card ved Q-school?

Det er forskelligt fra år til år, hvor mange spillere der har mulighed for at vinde et Tour Card ved Q-school. Sidste år var der 30 Tour Cards på højkant, mens der i år vil være 31.

Årsagen til at antallet af Tour Cards varierer er, at de 64 øverste på PDC’s rangliste altid er sikret et Tour Card minimum én sæson mere. Derudover gælder langt de fleste Tour Cards i en to-årig periode (for eksempelvis alle dem der blive vundet ved Q-school), så hvis man ikke spiller sig ind i top 64 efter sin første sæson som Tour Card-holder, så har man fortsat endnu en sæson at arbejde med.

Alle de spillere som ikke formår at spille sig i top 64, til trods for at have haft en Tour Card i to år, de mister derimod deres Tour Card. Det er der 31 spillere der har måttet opleve ved indgangen til 2020, heriblandt spillere som Mark Webster, Alan Norris, James Richardson og Toni Alcinas, og det er altså disse spilleres Tour Card, der er mulighed for at overtage/genvinde de kommende dage.

Hvordan vinder man så et Tour Card?

Men hvordan vinder man så et Tour Card ved Q-school? Som udgangspunkt hjælper det selvfølgelig at vinde så mange kampe som muligt, men der er faktisk flere måder at gøre det på.

Først og fremmest er det i den forbindelse værd at nævne, at der faktisk bliver afholdt to forskellige Q-schools. En for engelske spillere (UK Q-school) og en for resten af verdens spillere (European Q-school). Begge Q-schools afholdes fra torsdag til søndag. I alt har 853 spillere i år tilmeldt sig Q-school. 521 spillere deltager ved den engelske Q-school, alt imens 332 spillere deltager ved den europæiske.

Fordi der er flere spillere der deltager ved den engelske Q-school, så er der også flere Tour Cards, der skal deles ud. 20 Tour Cards vil således være på spil ved den engelske Q-school, alt imens 11 Tour Cards vil være på højkant ved den europæiske.

Ved hver Q-school afholdes der så én turnering hver dag mellem torsdag-søndag. Med andre ord afholdes der fire turneringer ved den engelske Q-school og fire turneringer ved den europæiske Q-school.

Ved den engelske Q-school vil begge finalister på de respektive spilledage så blive tildelt et Tour Card, hvorimod det kun er vinderen der får et Tour Card ved den europæiske Q-school. Det vil sige, at når alle fire spilledage er overstået, så vil der på dén baggrund være blevet uddelt otte Tour Cards ved den engelske Q-school og fire på den europæiske.

Dermed er der altså fortsat 19 Tour Cards tilbage. Disse Tour Cards vil blive tildelt de spillere, der har indsamlet flest point i løbet af de fire spilledage, men som ikke har vundet et Tour Card direkte ved enten at spille sig i finalen eller vinde en af de respektive turneringer. Spillerne får tildelt point alt afhængig af, hvor mange kampe de vinder gennem de fire spilledage. Sidste år var det eksempelvis på dén måde Glen Durrant sikrede sig sit Tour Card, eftersom han ikke formåede at spille sig i finalen i løbet af de fire spilledage.

Er der danskere med ved Q-school?

Med reglerne på plads kan vi så småt begynde at glæde os til fire højdramatiske dage på Q-school. Men hvad med Danmark? Er vi repræsenteret?

Det er vi heldigvis. Hele syv danskere har således valgt at tilmelde sig i år, i skikkelse af Niels-Jørgen Hansen, Niels Heinsøe, Ivan Springborg Poulsen, Bent Lambertsen, Tom Veje Kristensen, Claus Nielsen og Jesper Skovgaard.

Læs også: Interview med Niels Heinsøe: Q-school, World Cup of Darts, Nordic Darts Masters og landsholdet

Der er ikke på forhånd forventninger til, at nogen af de syv danskere vil vinde et Tour Card. Faktisk vil det være lidt af en sensation, hvis det lykkes. Alene deltagelsen ved Q-school giver imidlertid også adgang til PDC’s Challenge Tour, alt imens det bliver gratis at tilmelde sig PDC Nordic & Baltics Europa Tour kvalifikationsturneringer. Så selvom det unægteligt bliver utrolig svært for de danske spillere at tilspille sig en plads i PDC’s fineste selskab, så vil der være fordele alene på baggrund af deltagelse.

Hvor kan man følge resultaterne fra Q-school?

Det er desværre ikke muligt at streame kampene fra PDC’s Q-school. Til gengæld har man mulighed for at følge resultaterne fra samtlige kampe live på DartConnect. Her vil det også være muligt at finde gennemsnit fra alle kampene, alt imens man kan finde listen over alle tilmeldte spillere. Her finder man blandt andet navne som Fallon Sherrock, Wayne Warren, Jim Williams, Wesley Harms, Paul Nicholson, Kevin Painter og Seigo Asada.

2 Comments

  1. Ifølge youtuberen “the darts referee”, vil der være 1-2 baner i år, hvor der bliver streamet fra..

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*