Klumme: Nathan Aspinalls første og sidste major

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

27-årige Nathan Aspinall vandt søndag aften karrierens største titel. Daniel Tyge Thybøl anser imidlertid ikke englænderen som en af fremtidens stjerner.

Følgende klumme er skrevet af Daniel Tyge Thybøl. De skrevne holdninger deles ikke nødvendigvis af resten af Dartnyheder.dk’s skribenter.

UK Open er formentlig den mest uforudsigelige turnering der findes i PDC. Med 160 deltagere og tilfældig lodtrækning efter tredje runde, så er det aldrig til at forudse, hvem der løber afsted med trofæet.

Gennem sin 18-årige levetid har UK Open da også haft væsentligt flere overraskende finaledeltagere end nogen anden major, heriblandt Shayne Burgess, Gary Mawson og Barrie Bates.

Selvom det imidlertid er ved at være en årrække siden man senest så en lignende overraskelse ved UK Open, så er den prestigefulde major fortsat en af de mest åbne turneringer, hvor samtlige deltagere drømmer om at undgå de store navne så længe som muligt – præcis ligesom John Part, der sidste år spillede sig i sin første store kvartfinale siden 2012, efter at være blevet tildelt en ganske taknemmelig lodtrækning.

Når det så lykkedes Nathan Aspinall at vinde UK Open, så fortjener det naturligvis en kæmpe cadeau. Særligt set i lyset af, at den 27-årige englænder ellers mistede sit Tour Card i 2016, og først vandt det tilbage i 2018, samt at han hos bookmakerne gav indsatsen 125 gange igen forud for turneringen.

LÆS OGSÅ: Nathan Aspinall vinder sensationelt UK Open 2019

Men før man udråber Aspinall som det nye sort, og dermed som en af fremtidens helt store stjerner, så fortjener den fornemme turneringssejr også en nuanceret analyse. For ser man eksempelvis på Aspinalls lodtrækning frem til semifinalen, så spiller han i alt fem kampe, hvoraf ingen af hans modstandere forud for turneringen befandt sig indenfor verdensranglistens top 35. Herefter vinder han ganske vist over henholdsvis nummer syv og to på verdensranglisten, men særligt finalekampen mod sidstnævnte, Rob Cross, blev vundet på en lunken baggrund, idet Cross spillede sin dårligste og mest energiforladte kamp i sæsonen, og i den forbindelse blot snittede 84,79, hvilket i øvrigt er Cross’ tredjelaveste TV-gennemsnit nogensinde.

Et samlet turneringsgennemsnit på 93,71 vinder sjældent titler. Alligevel lykkedes det i weekenden, hvilket blandt andet skal ses i lyset af Aspinalls favorable lodtrækning, og at det kun en enkelt gang lykkedes en af Aspinalls modstandere (Gerwyn Price) at snitte over 95.

Det er nemt at lade sig forføre at Aspinalls TV-resultater gennem de seneste måneder, idet han som bekendt spillede sig i semifinalen ved VM tilbage i december, og nu altså kan kalde sig vinder af UK Open. I mellemtiden bør man dog også kigge på resultaterne fra diverse gulvturneringer, hvor Aspinall ganske vist er noteret for en semifinale og en kvartfinale i Players Championship-regi, men ellers har haft svært ved at spille sig forbi de første runder. Derudover var VM-semifinalen i høj grad et resultat af tre gode kampe, alle spillet indenfor tre dage, og som derfor ikke kan bruges som et argument for et langtidsholdbart bundniveau. Tværtimod endte Aspinall sidste år med et sæsongennemsnit på 94,30, hvilket blot var det 25. højeste af alle nuværende PDC-spillere. At det hidtidige sæsongennemsnit i 2019 så er hævet til 95,38 er naturligvis imponerende, men fortsat langt fra de sædvanlige turneringsvinderes, der ligger omkring 97-100.

LÆS OGSÅ: Top 32: De højeste sæsongennemsnit i PDC

Aspinalls sejr ved UK Open var som tidligere anført yderst imponerende, men der vil formentlig gå mange år, før en spiller får en så gunstig lodtrækning hele vejen til semifinalen, og at vedkommendes finalemodstander så ovenikøbet spiller en af sit livs dårligste kampe.

Skal Aspinall gøre sig gældende ved majors i fremtiden, så vil det med andre ord kræve, at han hæver sit niveau betragteligt. Rent dartteknisk, så er der dog ikke mange stilpoint at hente ved Aspinalls kast, hvilket vil komplicere mulighederne for at øge bundniveauet, og dermed også muligheden for at kunne følge med de øvrige talenter, der i skrivende stund står foran i køen, med henblik på at tage over, når aldrende stjerner som Gary Anderson, Peter Wright og Mensur Suljovic ikke længere vil kunne konkurrere på topplan. På den baggrund tror jeg, at søndagens triumf markerede Nathan Aspinalls både første og sidste major.

Tror du, at Nathan Aspinall kommer til at vinde flere majors i sin karriere

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*