Statistik: Skal man gå Triple 20 eller Bull?

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Raymond van Barneveld er kendt for at gå efter bull med én pil tilbage fra 181. Men er det den rigtige vej at gå?

Hvad er egentlig det mest rigtige at gøre men én pil tilbage i hånden fra 181? Skal man eksempelvis kaste efter det mest pointgivende felt, triple 20, hvilket ideelt vil efterlade én på 121. Muligvis. Ulempen er blot, at hvis man kun rammer en single 20, så efterlader man 161. Derfor er det måske bedre at gå efter bull, hvor, hvis man rammer den grønne bull, efterlader 156, som alt andet lige er markant nemmere end 161. Omvendt, så er det maksimale udbytte ved at ramme en rød bull, at spille sig ned på 131. 131 er som bekendt en svære lukker end 121, eftersom man skal bruge to tripler for at få en pil på en double. Dermend er vi tilbage ved udgangspunktet. Hvilken rute er egentlig den mest effektive? Med andre ord: Hvis en spiller har fire pile til at lukke 181, lukker han så oftest ved at gå efter bull eller triple 20 på den første af de fire pile?

Denne debat er ofte diskuteret i dartkredse. I den forbindelse har PDC’s statistiker, Christopher Kempf, sat sig for at undersøge sagen nærmere.

Christopher Kempf tager udgangspunkt i Raymond van Barneveld, hvis signatur-lukning er 156. Men hvorfor er Barneveld egentlig kendt for at ramme lige præcis den kombination oftere end så mange andre? Svaret skal formentlig findes i den forklaring, at hollænderen har væsentlig flere forsøg fra 156 end mange af sine kollegaer, eftersom Barneveld ofte vælger at gå efter bull med én pil tilbage i hånden fra 181. Men er det nu også den rigtige løsning?

Ifølge Chrisopfher Kempfs bereninger, så ja.

Med udgangspunkt i et enormt talmateriale fra 2017, har Chrisopher Kempf beregnet sig frem til, at spillere som går efter bull’en på den første pil, lukker 181 point indenfor fire pile 5,79 % af gangene. Spillere som går mod triple 20 lukker imidlertid på 5,24 % af deres forsøg. Med andre ord, er der en forskel på 0,55 procentpoint. Der lyder måske ikke af alverden, men i det lange løb vil det altså kunne betale sig, baseret på Christopher Kempfs beregninger.

Men hvad så med 141? Er der også en fordel at gå bull-vejen her? Igen kan man tale både for og imod. En grøn bull kontra single 20, vil efterlade én på 116 fremfor 121, hvilket alt andet lige er en nemmere lukker. Omvendt så vil en rød bull efterlade spilleren på 91, hvor en triple 20 efterlade spilleren på 81, som ligeledes er en nemmere lukker end 91. 

Med udgangspunkt i det førnævnte eksempel fra 181, så skulle man tro, at det vil have størst effekt at gå efter bull. Men nej. Faktisk så er den mest effektive vej at gå efter triple 20.

Ifølge Christopher Kempf så lukker PDC-spillerne, når de har fire pile fra 141, 18,20 % af gangene, når de starter i bull. Det står i tydelig kontrast til de spillere som starter i triple 20, som lukker 141 20,43 % af gangene.

Konklusionen er altså klar: Med fire pile fra 181 bør man gå efter bull på den første pil, mens man fra 141 bør gå efter triple 20. Eller hvad? Chrisopfher Kempf tager sig nemlig nogle forbehold.

Ifølge statistikeren, så kan man ikke lave en fuldstændig konklusion, udelukkende baseret på ovennævnte udregninger, eftersom visse ukendte variabler bør tages med i overvejelserne. Som spiller må man eksempelvis tage højde for, hvorvidt man i forvejen har spærret triple 20 eller bull, før man med én pil tilbage (og befinder sig på enten 181 eller 141), vælger at gå efter enten triple 20 eller bull. Derudover bør man også overveje, hvilken score éns modstander har efterladt.

– Med en større data-kollektion fra flere spillere, så vil det snart være muligt at udregne denne form for strategisk analyse på en individuel spillers vegne, skriver Christopher Kempf på PDC’s hjemmeside, hvor man desuden kan se en uddybende forklaring af Christopher Kempfs beregninger.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*