Optakt: I dag begynder World Cup of Darts

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Per Laursen (billede) og Niels Heinsøe møder i dag Skotland på åbningsdagen ved World Cup of Darts 2019.

32 lande deltager de kommende fire dage ved PDC’s World Cup of Darts. Turneringen afholdes i Hamborg, og er den eneste officielle turnering i PDC, hvor spillerne deltager på landshold, og hvor spillerne får mulighed for at spille double-kampe fremfor single-kampe.

World Cup of Darts er i den forbindelse blevet afholdt otte gange tidligere. Kun England og Holland har prøvet at løfte vindertrofæet, idet Holland sejrede i 2010, 2014, 2017 og 2018, alt imens Phil Taylor og Adrian Lewis vandt guldet for England i 2012, 2013, 2015 og 2016.

Danmarks historik ved World Cup of Darts

Danmark er en af de 20 nationer, der har været med ved samtlige World Cups. I den forbindelse er det værd at nævne, at Per Laursen er en af blot ni spillere, der har repræsenteret sit land alle årene siden 2010. De øvrige otte spillere er Simon Whitlock (Australien), Mensur Suljovic (Østrig), William O’Connor (Irland), Haruki Muramatsu (Japan), Brendan Dolan (Nordirland), Toni Alcinas (Spanien) og Darin Young (USA).

PDC uploadede i tirsdags denne video, hvor man hylder de ni spillere der har været med ved alle World Cups. Videoen indeholder blandt andet en 116-lukker af Per Laursen.

Gennem tiden har Per Laursen dannet makkerskab med både Vladimir Andersen (2010), Jann Hoffmann (2012, 2013), Dennis Lindskjold (2014), Per Skau (2015), Daniel Jensen (2016), Alex Jensen (2017) og Henrik Primdal (2018). I år er det så Niels Heinsøe, der har kvalificeret sig til at stå side om side med den femdobbelte danske mester.

Per Laursen og Niels Heinsøe skal i år forsøge at revanchere det pinlige exit fra 2018, hvor Per Laursen og Henrik Primdal led et skuffende nederlag på 5-1 til Brasilien, hvor danskerne blev noteret for et gennemsnit på sølle 65,58, hvilket var turneringens næstlaveste nogensinde. Det er dog stærkt tvivlsomt, om Danmark formåer at spille sig videre til anden runde i år, idet danskerne møder andenseedede Skotland allerede i første runde.

Danmark har dog også positive oplevelser med i World Cup-bagagen. Til trods for en historik hvor man ofte har mødt et af de seedede hold i første runde, så vandt Danmark i 2012 og 2016 sine kampe i første runde over henholdsvis Gibraltar og Sverige. Særligt sejren over Sverige står tilbage som en mindeværdig bedrift, idet Per Laursen og Daniel Jensen endte med en lukkeprocent på 100. Det ændrer dog ikke på, at det aldrig er lykkedes Danmark at spille sig længere end til anden runde.

England og Holland indtager favoritrollerne

Med henblik på forhåndsfavoritterne ved dette års World Cup, så peger bookmakerne på England og Holland som de stærkeste nationer igen i år. Begge hold står dog i den situation, at de stiller med nye hold, der aldrig har prøvet at spille sammen tidligere. England er således repræsenteret af Rob Cross og Michael Smith, hvor kun Rob Cross har prøvet at iføre sig landsholdstrøjen tidligere, da han sidste år spillede sammen med Dave Chisnall. Derudover står Holland i den situation, at de, for første gang nogensinde, ikke har Raymond van Barneveld med på holdet, og at Michael van Gerwen derfor istedet stiller til start med Jermaine Wattimena.

Hverken England eller Holland kan dog vide sig sikker på en samlet sejr. Blandt andet Skotland er således stærkt repræsenteret igen i år, idet verdensranglisten nummer tre og fem, Gary Anderson og Peter Wright, for femte gang i historien vil repræsentere de skotske farver sammen. De nåede finalen i 2015 og 2018, og betegnes af ekspertene som det bedste hold nogensinde, der aldrig har løftet World Cup-trofæet. I år står de dog i den situation, at Gary Anderson har været ude langt det meste af sæsonen med sin rygskade, alt imens Peter Wright har vist en svingende formkurve. Det skal derfor blive spændende at følge, om Danmark kan levere en overraskelse mod skotterne, nøjagtig som Singapore gjorde det i 2017, hvor Paul Lim og Harith Lim leverede en af World Cup-historiens helt store sensationer, da asiaterne hentede en overbevisende sejr på 5-2.

Foruden de førnævnte, så stiller Wales også til start med et formstærkt hold bestående af Gerwyn Price og Jonny Clayton. Derudover vil nationer som Australien (Simon Whitlock og Kyle Andersen), Belgien (Kim Huybrechts og Dimitri van Den Bergh), Nordirland (Daryl Gurney og Brendan Dolan) og Østrig (Mensur Suljovic og Zoran Lerchbacher) også gøre sig realistiske forhåbninger om at komme langt i turneringen.

Magnus Caris’ sidste officielle turnering

Blandt de øvrige historier ved dette års World Cup, så vil turneringen markere afskeden med svenske Magnus Caris, der indstiller sin karriere efter weekenden. Den 50-årige svensker har i mange år været en af de absolut største profiler i skandinavisk dart, og har blandt andet en VM-semifinale fra BDO’s verdensmesterskab i 1994 på CV’et.

Danmark og Sverige er i øvrigt ikke de eneste lande der repræsenterer PDC Nordic & Baltic i løbet af de kommende dage. Også Finland er igen i år stærkt repræsenteret i skikkelse af Marko Kantele og Kim Viljanen, alt imens Litauen får debut. Her er det Darius Labnauskas og Mindaugas Barauskas der bliver de første spillere fra et baltisk land, der får chancen ved World Cuppen

Program og lodtrækning

Danmark får som bekendt æren af at møde Skotland i den sidste kamp på åbningsdagen ved World Cuppen. Det sker således allerede i aften, mens de sidste indledende kampe i første runde afvikles i morgen. Her nedenfor kan du se det fulde program over World Cup of Darts 2019. Alle aftenens kampe vil i øvrigt kunne ses live på TV3 Sport, Viaplay.dk og PDC.tv.

Torsdag 6. juni (19:00)
Første runde
Gibraltar vs. Japan
Nordirland vs. Sydafrika
New Zealand vs Litauen
Belgien vs. Hong Kong
Brasilen vs. Sverige
Wales vs. Singapore
Ungarn vs. Tyskland
Skotland vs. Danmark

Fradag 7. juni (19:00)
Første runde

Kina vs. USA
Italien vs. Canada
Polen vs. Tjekkiet
Irland vs. Grækenland
England vs. Fillippinerne
Østrig vs. Rusland
Australien vs. Finland
Holland vs. Spanien

Lørdag 8. juni
Eftermiddagsprogram (13:00)
Fire kampe fra anden runde

Aftensprogram (19:00)
Fire kampe fra anden runde

Søndag 9. juni
Eftermiddagsprogram (13:00)
Kvartfinaler

Aftensprogram (19:00)
Semifinaler
Finale

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*