Så meget tjener spillerne ved VM i dart

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Det er ikke småpenge, som Michael van Gerwen og Peter Wright kan se frem til at få udbetalt efter morgendagens VM-finale.

Det er ikke småpenge, de 96 deltagere spiller om ved PDC’s verdensmesterskab, hvor vinderen af morgendagens finale kan se frem til en præmiecheck på intet mindre end 500.000 pund, svarende til godt og vel 4,4 millioner danske kroner, alt imens taberen af finalen må tage til takke med hvad der svarer til 1,7 millioner danske kroner.

Finalen bliver som bekendt en gentagelse af finalen i 2014, hvor Michael van Gerwen og Peter Wright ligeledes stod overfor hinanden.

Siden dengang er der dog, i takt med dartsportens fortsat stigende popularitet, løbet meget vand gennem åen, og pengepræmierne er steget stødt. Da Michael van Gerwen i 2014 besejrede Peter Wright 7-4, blev han således blot præmieret med en præmiesum halv så stor, som den han potentielt set kan se frem til i morgen aften.

Enorm økonomisk fremgang i PDC

Det er efterhånden blevet en tradition, at PDC’s formand, Barry Hearn, i ugerne efter VM-finalen har kunnet offentliggøre nyheden om, at pengepræmierne stiger i en lang række af PDC’s turneringer.

Et af de bedste eksempler er imidlertid verdensmesterskabet, illustreret ved Phil Taylor, der for 10 år siden vandt sin 13. VM-titel, og ved den lejlighed blev tildelt 1,7 millioner danske kroner som vinder af turneringen. Året før var beløbet omkring en million danske kroner.

En anden interessant observation er, at Phil Taylor, der vandt PDC’s verdensmesterskab 14 gange i perioden 1995-2013, til sammen vandt 970.000 pund (ca. 8,5 millioner danske kroner), når man lægger alle hans præmiepenge fra succesfulde VM-finaler sammen. Til sammenligning vil Michael van Gerwen, hvis han vinder i morgen, have vundet 1,6 millioner pund (ca. 14 millioner danske kroner), til trods for kun at have vundet fire VM-titler. Præmiepengene skal naturligvis renses for inflation, men vil under alle omstændigheder fortælle en historie om, hvilken markant økonomisk fremgang PDC har oplevet gennem sin 27 år lange levetid.

Dart er blevet en millionforretning

Det er dog ikke kun ved VM, at pengepræmierne er fløjet til vejrs. Også alle PDC’s øvrige TV- og gulvturneringer har oplevet en markant stigning i pengepræmier gennem de seneste år, hvilket betyder, at flere og flere dartspillere lever professionelt.

Alene målt i præmiepenge (og dermed uden at inddrage spillernes indtjening ved sponsorer, opvisningsturneringer og lignende), er der således 35 spillere i PDC i år, der har vundet pengepræmier for over en million danske kroner, alt imens 53 har vundet over 500.000 danske kroner.

Den mest succesfulde spiller i år har, ikke overraskende, været Michael van Gerwen, der til sammen har vundet over 13 millioner danske kroner i præmiepenge i 2019, uden at inkludere de præmiepenge han bliver tildelt efter morgendagens VM-finale.